لزوم حرکت آموزش به سمت ساخت مجتمع های آموزشی / بودجه دو سال کشور برای شکل گیری آموزش و پرورش ایده آل نیاز است

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا: ما در ایران حدود ۱۱۴ هزار مدرسه داریم این در حالی است که به گفته وزیر آموزش و پرورش، حدود ۱۹ درصد از مدارس کشور فرسوده بوده و نیاز به نوسازی و مقاوم سازی دارند. این در حالی است که سال گذشته مهرالله رخشانی‌مهر، رئیس سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور از کاهش 10.5 درصدی مدارس فرسوده در کشور گفت.

به گفته رخشانی مهر مدارس فرسوده کشور از 30 درصد به حدود 19 درصد رسیده است. حال این سوال مطرح است که چگونه وزیر آموزش‌وپرورش با گذشت یک سال آمار مدارس فرسوده را با وجود اینکه بودجه این وزارتخانه به صورت کامل محقق نشده است و طبیعتا با بالا رفتن هزینه ها به آمار این مدارس افزوده شده است، اینگونه اعلام می کند.

 طبیعتا مشکلات تجهیزاتی و آموزشی نیز خود معضل دیگری محسوب می شوند و همانطور که برای همگان مشخص است، فرسودگی مدارس مربوط به امروز و دیروز نیست و متاسفانه این مسئله تبدیل به یک معضل چند دهه ای شده است.

بسیاری از مدارس ما نیاز به بهسازی و نوسازی دارند

عادل برکم فعال حوزه آموزش و پرورش در گفت‌وگو با خبرنگار رکنا، درباره این مسئله که چه کمبودهایی از نظر زیر ساختی و فرسودگی در مدارس ما وجود دارد و مسئله بهسازی مدارس چقدر اهمیت دارد اظهار کرد: مدرسه جدا از نقش آموزشی که دارد یک هویت و جایگاه به مناطق مختلف می دهد که باید به آن توجه کرد فلذا  اگر ما، مدرسه را به عنوان یک مکان مقدس در نظر بگیریم، درست نیست که بعد از ساختن آن را رها کرده و به آن بی توجهی کنیم تا تبدیل به یک مکان فرسوده شود. اساسا امروز بسیاری از مدارس ما نیاز به بهسازی و نوسازی دارند.

او ادامه می دهد: ما در این سالها شاهد مدارس جهادی بودیم که نفس آن کار بسیار ارزشمند است اما  متاسفانه نمی تواند اقدام پایداری باشد گرچه سازمان نوسازی مدارس به عنوان یک نهاد ناظر، نظارت فنی خوبی دارد اما به دلیل کمبود بودجه عمومی نسبت به GDP نمی تواند یکسری ایده ها و پیشنهادات را با نگاه وسواس برانگیز رد بکند و شرایط آن طور که باید ایده ال پیش برود، انجام نمی شود.

ایده آل کنونی برای کشور  مجتمع های آموزشی است

برکم با بیان اینکه ایده آل کنونی برای کشور این است که ما مجتمع های آموزشی داشته باشیم. تاکید کرد: مدارس جزیره ای با توجه به منابع و دسترسی های ما به امکانات نمی تواند پاسخگوی سیستم آموزشی باشد، فلذا بهتر است هرچه زودتر مسئله ساخت مجتمع های آموزشی در دستور کار قرار بگیرد تا مدارس ساخته شده انواع امکانات را در خود داشته باشند.

مدارس جزیره ای هزینه بر است

این فعال حوزه آموزش اظهار می کند: وقتی ما مدارس جزیره ای داشته باشیم، جدای از هزینه های زیاد برای تجهیز تمام این مدارس به امکانات آموزشی مشکلی که به وجود می آید این است که نیرو متخصص نیز باید برای همه این مدارس تربیت شود که خود کار بسیار زمان بر، هزینه بردار و سخت است. اما این مجتمع های آموزشی جدا از تنوع در رشته، وجود انواع امکانات و.. می تواند بسیار موفق باشد و تجربه های جهانی آن نیز در آمریکا، کانادا، ایرلند، و حتی برخی ز کشورهای آفریقایی موجود است که همه موفق بودند. حقیقت این است که در محیط بزرگ، آموزش بهتری می تواند شکل بگیرد.

برکم ادامه می دهد: تنها مشکل این مجتمع های آموزشی این است که فقط دانش آموزان باید از سرویس استفاده کنند که باز نسبت به مدارس جزیره ای بسیار به صرفه تر است و حتی خود نیز می تواند نوعی آموزش برای بچه ها باشد تا از همان کودکی با علائم راهنمایی و رانندگی و چگونه رفتار کردن در جامعه آشنا شوند. کمااینکه این سرویس ها باید اتوبوس های دو محور باشند و برای افراد که در فاصله دوری هستند به صورت رایگان مورد استفاده قرار بگیرد.

دولت ها دچار ولنگاری آموزشی شده اند

این فعال آموزشی افزود: ولنگاری دولت ها در عرصه آموزش اینگونه بوده است که هرکس پول داشته باشد می تواند از تجهیزات و آموزش بهتری بهره ببرد. البته مدارس خوبی ما در کشور داریم که توسط خانم گیتی نژاد و ایران من یا آقای مصلی نژاد ساخته شده است و مدارس تجهیز و تکمیلی هستند.

برای رسیدن به ایده آل کل بودجه دوسال کشور برای آموزش باید برود

او ادامه می دهد: مسئولین بارها اعلام کرده اند که یک سوم مدارس باید بازسازی شوند این در حالی است که طبق سند برنامه توسعه چشم انداز پنجم و ششم، هنوز بودجه پایداری مشخص نشده است. هنوز مشخص نیست که چقدر قرار است در این حوزه هزینه شود. اگر بخواهیم به شرایط ایده ال برسیم باید دوسال بودجه کشور به آموزش و پرورش اختصاص داده شود . شهودی اگر بخواهیم آمار بدهیم نیز ما خیلی کم تر از 20 درصد در شرایط ایده ال هستیم.