نحوه شکایت از کارفرما در صورت تاخیر در واریز حقوق + نمونه برگ دادخواست

همچنان که در اختلافات بین افراد دادگستری مرجع عام، به حساب می آید برای برخی اختلافات مراجع خاص تری را در نظر گرفته برای مثال اگر اختلاف بین مردم با سازمان های دولتی باشد دیوان عدالت اداری مرجع حل اختلاف است و در مثال دیگر از اختلاف بین کارگر و کارفرما باشد اداره کار مرجع حل اختلاف است یعنی کسی یا کارگری که از کارفرما شکایت دارد باید به اداره کار شکایت خود را تسلیم کند نه به دادگستری.

در ادامه پس از بررسی این موضوع به نمونه متن شکایت از کارفرما در اداره کار اشاره خواهیم کرد.

شکایت از کارفرما یا کارگر

دادخواست طرح شکایت در اداره کار
مدت زمان شکایت به دلیل اخراج غیر قانونی
مدارک لازم برای شکایت در اداره کار
نمونه دادخواست شکایت به اداره کار
نمونه متن دادخواست به هیات تشخیص اداره کار
شکایت از کارفرما یا کارگرمثل تمام روابط اجتماعی و حقوقی بین کارگر و کارفرما تعهدات و وظایفی حکم فرما است که هر کدام باید به آنچه تعهد کرده اند عمل کنند.کارگر باید عملی را که به وی محول شده انجام بدهد در مقابل کارفرما موظف است که حقوق و مزایا و حق بیمه ایشان را پرداخت کند.لذا اگر هر کدام به وظایف و تعهدات خود عمل نکند طرف مقابل می تواند در مرجع صالح رسیدگی به حقوق خود را مطالبه کند.

شکایت کارگر از کارفرما ممکن است به دلایل متفاوت باشد مانند پرداخت نکردن حقوق، عدم پرداخت مزایا، عدم بیمه نمودن کارگر، اخراج غیر قانونی و…نکته ای که قابل ذکر می باشد اینکه گاهی اگر دو خواسته در یک دادخواست به نوعی معارض باشند قابل رسیدگی نیست.برای مثال اگر کارگر هم شکایت کند بابت این که از کار به صورت غیر قانونی اخراج شده و هم اینکه مطالبه سنوات نماید رسیدگی نمی شود.چون اگر قصد بازگشت به کار را دارد دیگر حق سنوات ندارد و اگر قصد سنوات را دارد در حق بازگشت به کار را ندارد.

تاخیر در پرداخت دستمزد و حقوق

یکی از موارد رایج طرح شکایت علیه کارفرمایان، تاخیر در پرداخت دستمزد کارگران می باشد. در مواردی ممکن است کارفرما به مدت چند ماه حقوق کارگران خود را پرداخت نکرده باشد که به همین جهت زمینه شکایت را فراهم می کند.

درصورت وجود شرایط قانونی این امکان برای کارگران وجود دارد تا به خاطر تاخیر در پرداخت دستمزد، قرارداد کار را یک طرفه فسخ کنند و نیازی به رضایت کارفرما نمی باشد.

عدم پرداخت دستمزد کارگران

گاهی اوقات ممکن است کارفرما قصدی برای پرداخت حقوق به کارگران نداشته باشد و صرفا تعدادی نیروی کار برای انجام یکسری کار های ضروری در مدت زمان مشخصی استخدام می کند. در این شرایط باز هم کارگران می تواند علیه کارفرمایان شکایت کنند.

شکایت از کارفرما یا کارگر

دادخواست طرح شکایت در اداره کار

در گذشته تقدیم دادخواست به صورت سنتی انجام می گرفت اما در حال حاضر تقدیم دادخواست از طریق سامانه اداره کار انجام می پذیرد و همچنین لازم است که در کنار ثبت دادخواست مدارک و مستندات نیز پیوست شود.

مدت زمان شکایت به دلیل اخراج غیر قانونی

مدت زمان شکایت از کارفرما بسته به موردی است که کارگر از آن شکایت می کند و طبق قانون مشخص می شود.

برای مثال اگر کارگر به دلیل اخراج غیر قانونی از کار برکنار شده باید از تاریخ اخراج مزبور ظرف یک ماه دادخواست خود را تقدیم گند در غیر این صورت به دعوای وی رسیدگی نمی شود‌.

مدارک لازم برای شکایت در اداره کار

لازمه شکایت از هر کسی در روابط قراردادی، اثبات قرارداد مزبور است. در این مورد هم فرد باید قرارداد کاری را که تنظیم کرده است پیوست کند و این باعث می شود خواسته ای را که مطالبه دارد مستند کند.

اگر قرارداد کار کتبی بود می توان آن را ارائه داد و اگر اینگونه نبود برای اثبات رابطه کاری می توان به ادله ای دیگر مثل فیش های واریزی و موارد دیگر که با ارتباط داشتن می تواند رابطه مزبور را اثبات کند.

مدارک لازم برای شکایت در اداره کار

مواد مرتبط با اختلاف کارگر و کارفرما در قانون کار:

ماده ۱۵۷- هر گونه اختلاف فردی بین کارفرما و کارگر یا کارآموز که ناشی از اجرای قانون و سایر مقررات کار، قرارداد کارآموزی، موافقت نامه های کارگاهی یا پیمانهای دسته جمعی کار باشد، در مرحله اول از طریق سازش مستقیم بین کارفرما و کارگر یا کارآموز و یا نمایندگان آنها در شورای اسلامی کار و در صورتی که شورای اسلامی کار در واحدی نباشد، از طریق انجمن صنفی کارگران و یا نماینده قانونی کارگران و کارفرما حل و فصل خواهد شد و در صورت عدم سازش، از طریق هیات های تشخیص و حل اختلاف به ترتیب آتی رسیدگی و حل و فصل خواهد شد.

ماده ۱۵۸-هیات تشخیص مذکور در این قانون از افراد ذیل تشکیل می شود:

یک نفر نماینده وزارت کار و امور اجتماعی.

یک نفر نماینده کارگران به انتخاب کانون هماهنگی شوراهای اسلامی کار استان.
یک نفر نماینده مدیران صنایع به انتخاب کانون انجمنهای صنفی کارفرمایان استان.
در صورت لزوم و با توجه به میزان کار هیات ها، وزارت کار و امور اجتماعی می تواند نسبت به تشکیل چند هیات تشخیص در سطح هر استان اقدام نماید.

تبصره- کارگری که مطابق نظر هیات تشخیص باید اخراج شود، حق دارد نسبت به این تصمیم به هیات حل اختلاف مراجعه و اقامه دعوی نماید.

ماده ۱۵۹- رای هیات های تشخیص پس از ۱۵ روز از تاریخ ابلاغ آن لازم الاجرا می گردد و در صورتی که ظرف مدت مذکور یکی از طرفین نسبت به رای مزبور اعتراض داشته باشد، اعتراض خود را کتبا” به هیات حل اختلاف تقدیم می نماید رای هیات حل اختلاف پس از صدور قطعی و لازم الاجرا خواهد بود. نظرات اعضای هیات بایستی در پرونده درج شود.

مواد مرتبط با اختلاف کارگر و کارفرما در قانون کار

نمونه دادخواست شکایت به اداره کار

                                                           اداره کل تعاون کار و رفاه اجتماعی استان ……

 

                                                       اداره تعاون کار و رفاه اجتماعی شهرستان ……

 

                                                                        برگ دادخــواست بدوی

 

خواهان نام و نام خانوادگی: نام پدر: سال تولد:
کد ملی: شماره شناسنامه: میزان تحصیلات:
جنس   Oمرد   Oزن تاهل:  Oمتاهل       Oمجرد تعداد فرزندان:
عنوان شغل: دستمزد روزانه: سابقه کار:
کد کارگاه: کد بیمه شده: تاریخ اخراج:
نوع قرارداد: Oدایم Oموقت O کار معین Oکارآموزی
اقامتگاه:                                                                                 تلفن:
نماینده خواهان نام و نام خانوادگی:                      نام پدر:               سال تولد:      شماره ملی:                             اقامتگاه:               شماره تلفن:
خوانده نام کارگاه:
نام و نام خانوادگی کارفرما:

فعالیت اصلی کارگاه:

تعداد کارگران: Oزیر ده نفر   Oبالای ده نفر

نشانی کارگاه:

تلفن کارگاه یا کارفرما:

موارد خواسته به تفکیک Oبازگشت به کار

Oحقوق و مزایا

Oعیدی و پاداش

Oمرخصی استفاده نشده

Oافزایش دستمزد

Oسنوات خدمت

Oطرح طبقه بندی مشاغل

Oبن کارگری

Oاضافه کاری

Oبیمه

Oسایر

شرح خواسته :

 

وبگردی