بیشتر فوت شدگان کرونا در ایران چه افرادی بودند؟
رکنا: اداره بیماریهای غیر واگیر وزارت بهداشت اعلام کرد در همهگیری بیماری کووید ۱۹، میزان بستری زنان و مردان با اختلاف بسیار اندک برابر ولی ۵۵ درصد فوتشدگان این بیماری مرد و ۴۵ درصد زن بوده اند.
به گزارش رکنا به نقل از ایرنا، براساس آخرین اطلاعات منتشر شده وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی از میزان کل مرگ ها در کشور ۵۷ درصد مرد و ۴۳ درصد زن بوده و سلامت مردان همواره کمتر مورد توجه قرار میگیرد.
همچنین از دوران نوزادی تا پیری ، زنان نسبت به مردان از سلامت جسمی بالاتری برخوردارند و ۱۵ علت شایع مرگ و میر، بیشتر در مردان بروز میکند.
به طور متوسط، مردان پنج سال زودتر از همسران خود دچار مرگ و میر می شوند. دلیل اصلی این موضوع آن است که مردان معمولا کمتر از زنان به سلامت خود توجه دارند و مراجعات پزشکی آن ها برای غربالگری بیماریها و چکاپ دورهای کمتر است و زمانی به مراکز درمانی مراجعه میکنند که بیماری آن ها در مرحله پیشرفته و وخیمتری قرار دارد، در حالی که مهمترین بیماریهای شایع و شناخته شده تهدید کننده سلامت مردان، اغلب قابل پیشگیری هستند.
در سال ۲۰۱۹، بیماریهای قلبی و عروقی، سرطانها، بیماریهای مزمن ریوی، بیماریهای عفونی ریه، سل و بیماریهای گوارشی از علتهای اصلی مرگ مردان در جهان بوده و در ایران بر اساس مطالعات ملی انجام شده بیماریهای قلبی و عروقی، سرطانها و سوانح وحوادث بیشترین دلایل مرگ در مردان هستند.
بر اساس آخرین سیمای مرگ در کشور، میزان مرگ مردان در تمام گروههای سنی در ۱۰۰ هزار نفر جمعیت بیشتر از زنان است که در بعضی از گروههای سنی این تفاوت قابل توجه است که از ۱۸ تا ۲۹ سال، ۱۴۲ مرد و ۴۸ زن، از ۳۰ تا ۵۹ سال ۲۸۲ مرد و ۱۴۴ زن، بالای ۶۰ سال ۳۵۰۶ مرد و ۲۸۵۲ زن بوده است.
به گفته جابر صائینی مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، عوامل خطر سلامتی در مردان ایرانی نحوه نادرست سبک زندگی و تغذیه است. چاقی و اضافه وزن ، افزایش فشار خون، افزایش قند خون، تغذیه نامناسب، فعالیت فیزیکی ناکافی و اختلالات چربی خون از عوامل خطر بیماری های غیر واگیر در مردان گزارش شده اند.
وی افزود: مرگ ناشی از حوادث در مردان بسیار بیشتر از زنان است همچنین، موارد مرگ و میر حوادث ترافیکی در مردان بیشتر بوده و در میان رانندگان جوان، مردان جوان زیر ۲۵ سال تقریبا سه برابر بیش از زنان همین گروه سنی، در معرض خطر فوت به دنبال رخداد تصادف رانندگی هستند.
صائینی ادامه داد: حدود ٤٧ درصد مردان فعالیت فیزیکی ناکافی دارند و شیوع فعالیت فیزیکی ناکافی در بین مردان ساکن در مناطق شهری ٢٠ درصد بیشتر از مناطق روستایی است.
وی ارائه خدماتی مانند «خطر سنجی، غربالگری و شناسایی زود هنگام بیماریها در تمام گروههای سنی از نوزادی تا سالمندی در مراکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی به شکل رایگان«، «آموزش، مشاوره واطلاعرسانی درباره سلامت عمومی، شیوه زندگی سالم و ارتقا شیوه زندگی براساس بستههای خدمتی گروه های سنی»، «امکان همکاری با مراکز خدمات جامع سلامت به عنوان سفیر و رابط سلامت» و «نظارت مداوم برکارگاهها و کارخانجات و ارزیابی میزان سلامت کارکنان و محیط کار» را از جمله خدمات قابل ارائه به مردان در نظام بهداشت کشور برشمرد.
ایرج خسرونیا رئیس جامعه پزشکان داخلی ایران نیز در این زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: سلامت مردان اغلب در جایگاه دوم پس از سلامت زنان قرار میگیرد زیرا آنها کمتر به سلامت خود توجه میکنند. مردان تمایل بیشتری به سیگار، مشروبات الکلی، پذیرفتن خطر بیشتر و بهطور کلی سبک زندگی زیاد سالمی ندارند و همین امر پرداختن به اهمیت سلامت مردان را دوچندان میکند.
وی تصریح کرد: مردان نیز مانند زنان و به همان اندازه مستعد ابتلا به بیماریها و مشکلات مشابهی مانند سرطان، افسردگی، سکته مغزی، دیابت و بیماریهای قلبی هستند؛ علاوه بر این خطرات، مردان مشکلات منحصربهفردی مانند سرطان پروستات و بزرگشدن خوشخیم پروستات نیز دارند.
خسرونیا اظهار داشت: بسیاری از مردان سلامت خود را در اولویت قرار نمی دهند. بیماریهایی که بیشترین میزان مرگ و میر و بیماری را در مردان بروز میدهند، قابل پیشگیری و درمان هستند. آنها کمتر از زنان تمایل دارند که برای معاینه یا مراقبتهای پیشگیرانه به پزشک مراجعه کنند. در مراحل اولیه یک بیماری به دنبال درمان باشند یا به دنبال مشاوره سلامت روان باشند. مردان نیز به احتمال زیاد رفتارهای پرخطری مانند نوشیدن الکل زیاد، سیگار کشیدن و رانندگی خطرناک دارند.
وی با بیان اینکه معاینات منظم و غربالگریهای سلامت میتواند منجر به زندگی طولانی تر و سالم تر در اکثر مردان شود، ادامه داد: برخی بیماریهای مزمن مانند بیماریهای قلبی عروقی، پرفشارخونی، دیابت و رفتارهای نامناسبی چون الگوی نامناسب تغذیهای، مصرف دخانیات و مواد مخدر، عدم توجه به ورزش، استرسهای حرفهای و شغلی در مردان به نسبت بیشتری از زنان مشاهده می شود و وجود بیماریهای زمینهای در ابتلا به کووید ۱۹ و مرگ و میر ناشی از آن عامل خطر بسیار مهمی تلقی میشود، به همین دلیل این گروه در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این بیماری و عواقب آن هستند.
خسرونیا خاطرنشان کرد: رعایت یک رژیم غذایی مناسب، داشتن یک سبک زندگی سالم و ورزش منظم میتواند از همه مشکلات عمده سلامتی آنها پیشگیری و درمان کند. مردان همچنین میتوانند با پزشک خود در مورد مصرف مکملهای غذایی و دریافت ایمنسازی برای کمک به تضمین سلامت طولانی مدت صحبت کنند.
وی تاکید کرد: حتی اگر مردان ورزش کنند، خوب غذا بخورند و سبک زندگی سالمی داشته باشند، باز هم ممکن است بیمار شوند. مردان باید همیشه با پزشک خود مشورت کنند تا مطمئن شوند که مزایای هر درمانی بیشتر از خطرات آن است.
ارسال نظر