علوفه و کاه خوزستان را به کجا می برند؟ / جهاد کشاورزی و شورای تامین استان مانع تاراج ذخایر علوفه شوند+ فیلم
حجم ویدیو: 7.37M | مدت زمان ویدیو: 00:01:00

به گزارش خبرنگار رکنا از استان خوزستان، مدت هاست که جاده‌های این استان در تسخیر کامیون‌ها و ماشین‌های حمل کاه و کُلَشی می‌باشد که شبانه روز مشغول انتقال اندوخته‌های دامی استان به دیگر نقاط هستند.

موضوعی که دیرتر از آنچه که می‌بایست واکنش معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خوزستان را در پی داشت.

آقارضا فتوحی در خصوص جلوگیری از خروج علوفه دامی استان روز دوشنبه پنجم اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ اظهار داشت: خروج علوفه دامی از استان در این شرایط سخت و ورود دلالانی که از این شرایط سوءاستفاده می‌کنند، قیمت این کالا را افزایش می‌دهد که این مسأله باعث وارد کردن ضرر و زیان به دامداران و عشایر می‌شود.

او افزود: به پلیس راهور و راه و فرمانداران طی نامه‌ای ابلاغ شده است که از خروج کاه و کلش به استان‌های دیگر جلوگیری بکنند.

تاراج اندوخته های دامی خوزستان 2

با این وجود، پیش از این خبرنگار رکنا در خوزستان بار‌ها به خطر خروج بی‌رویه کاه و علوفه از استان در چارچوب گزارش‌های مختلف پرداخته بود ولی این موضوع هرگز آنگونه که می‌بایست در حوزه مدیریتی استان جدی گرفته نشد و هنوز این رویه ادامه دارد.

آخرین تصاویری که از عبور و مرور کامیون‌های حمل کاه به دست خبرنگار رکنا رسیده است نشان می‌دهد که کامیون‌داران و وانتهای حامل کاه و علوفه بدون هیچ گونه مزاحمتی به کار خود ادامه می‌دهند.

به جرات می‌توان این حقیقت را پذیرفت که با توجه به تصاویر اخیر، خریداران و دلالان کاه، نه وقعی به مصوبه اخیر معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری می‌گذارند و نه توان اجرایی در فرمانداران شهر‌های عبوری برای توقف آن‌ها به چشم می‌خورد. با این وجود باید بررسی کرد که کارکرد چنین مصوباتی تا کجاست و نقش فرمانداران شهر‌هایی مثل ایذه، دزپارت و شهر‌های مبادی ورودی و خروجی استان در اجرای این مصوبه چیست.

لفته منصوری دارای دکتری جامعه‌شناسی می‌گوید: به‌علت عدم بارندگی در سال زراعی گذشته و کاهش شدید ذخایر آبی پشت سد‌های خوزستان و علیرغم اعلام رسمی ممنوعیت کشت در برخی حوزه‌های آبی نظیر کرخه، چنانچه تدابیر حمایتی ویژه، سریع و مؤثر از کشاورزان و دام‌داران سبک و سنگین نشود؛ روستائیان و به‌ویژه کشاورزان و دام‌داران سال سخت و پر مشقتی را تجربه خواهند کرد؛ در حال حاضر اتفاقی بسیار خطرناک در انتقال ذخایر علوفه‌های دام به خارج از استان خوزستان دارد صورت می‌گیرد که خسارات‌های غیر قابل جبرانی ایجاد خواهد کرد.

او ادامه داد: در حال حاضر دلالان، کاهِ مزارع را با قیمت وسوسه‌انگیز کیلویی ۵۰۰۰ تومان یعنی معادل ۴۳ درصد نرخ تضمینی مصوب گندمِ امسال که ۱۱۵۰۰ تومان هست، پیش‌خرید می‌کنند و حتی از کُلَش یا همان ساقه خشک و ریشه‌ی باقیمانده در زمین نمی‌گذرند و آن را هم هکتاری ۳ الی ۴ میلیون تومان می‌خرند و چنان با دستگاه رک از زمین برمی‌کَنَند و با بیلر بسته‌بندی می‌کنند که از مزرعه جز زمین لخت و عریان چیزی باقی نمی‌گذارند. چرا مسأله‌ای با این اهمیت و مخاطره، مورد توجه مدیران استان قرار نگرفته است؟

تاراج اندوخته های دامی خوزستان 3

این فعال خوزستانی ضمن ابراز نگرانی افزود: مقصد و مصرف این کاه کجاست؟ چرا هیچ‌کس حساس نمی‌شود؟ این همه دلال برای چه کسانی کار می‌کنند؟ چه بر سر اقتصاد کشاورزی استان خوزستان آمده است که در این شرایط سخت و بحران بی‌آبی پیش رو ناشی از خشکسالی هیدرولوژیکی، بخش عمده‌ای از ذخایر علوفه‌ای آن را به تاراج می‌برند و هیچ‌کس تصمیمی نمی‌گیرد؟ این کامیون‌ها به کجا ‌می‌روند؟ قطعاً کاه با این قیمت لاکچری برای مصارف علوفه احشام داخل کشور نخواهد بود! آیا آن‌چنان که برخی می‌گویند از آن آبلیمو درست می‌کنند یا به خارج از کشور قاچاق می‌شوند؟

این کارشناس می‌افزاید: لطف کنید تا دیر نشده دستور بدهید خروج کاه از استان خوزستان ممنوع شود. پلیس راه کامیون‌های کاه به مقصد خارج از استان را متوقف و جریمه کند. جهاد کشاورزی گزارش دقیقی از تاراج ذخایر علوفه‌ی استان به‌ویژه کاه، تهیه کرده و شورای تأمین استان تصمیم‌های سخت و محدودکننده‌ای در این زمینه اتخاذ کنند. باشد تا بخشی از خسارت‌های جبران ناپذیر این روند به دام‌داران به‌ویژه در تابستان و پاییز امسال، مهار و مدیریت شود.