تا مشکل مسکن حل نشود، بحران جمعیت پابرجاست + فیلم
حجم ویدیو: 62.34M | مدت زمان ویدیو: 00:08:30

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، این روزها اکثریت مسئولان به فکر حل بحران جمعیت افتاده اند که هر روز یک بسته پیشنهادی برای مردم دارند که همه بسته ها هم بی اثر است زیرا تا وضعیت مسکن و مشکل خانه حل نشود ،ازدواجی شکل نمی گیرد تا فرزندی متولد شود و بحران جمعیت کمرنگ تر شود.

متاسفانه چند سالی است که با افزایش نجومی قیمت مسکن روبرو هستیم و اجاره یک مسکن خوب نیز به سختی امکان پذیر است بنابراین خرید یک خانه نقلی و کوچک نیز دیگر تبدیل به رویایی امکان ناپذیر شده است.

طبق قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، داشتن مسکن متناسب با نیاز، حق هر فرد و خانواده ایرانی است اما متاسفانه این اصل نیز مانند بعضی دیگر از اصل های قانون اساسی کارایی خود را از دست داده است.

براساس آمار منتشر شده قبل از شیوع کرونا نزدیک 1.8 میلیارد نفر در جهان به صورت زاغه نشینی، اسکان در سکونت گاه های غیر رسمی و همچنین خیابان خوابی روزگار خود را سپری می کردند. 3 میلیارد نفر هیچ گونه نیازهای اولیه خود را نمی توانند تامین کنند و حدود 4 میلیارد نفر از هیچ نوع حمایت اجتماعی برخوردار نیستند.

در ایران حداقل 34 میلیون نفر از خود خانه ندارند

متاسفانه آمار دقیقی از افراد بی خانمان و زاغه نشین در ایران وجود ندارد اما طبق گزارشات منتشر شده، حدود 8.5 میلون خانواده مستاجر در کشور داریم که اگر میانگین خانواده ها را 4 نفر در نظر بگیریم حدود 34 میلیون نفر از خود خانه ای ندارند. این در حالی است 40 درصد خانوارهای ایرانی زیر خط فقر مسکن هستند و بیش از ۳۰ درصد از هزینه ماهانه یا سالیانه خود را صرف تامین مسکن می‌کنند.

وعده ساخت سالی یک میلیون مسکن رو هوا

دولت جدید وعده ساخت سالی یک میلیون مسکن را داده است اما این حقیقت وجود دارد که این مسئله امکان پذیر نخواهد بود چراکه وضعیت مالی دولت به هیچ عنوان مناسب نبوده و حتی در صورت رفع تحریم ها و برگشت پول های ایران باز این وعده نشدنی خواهد بود اما با این حال نمی توان از این مسئله گذشت که باید از هر اقدامی برای خانه دار شدن مردم استفاده کرد تا شاید وضعیت از اینی که هست بهتر شود.

 بهنام مرادی کارشناس اقتصادی مسکن در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی رکنا، درباره این مسئله که چرا مشکل خرید یا اجاره مسکن در کشور ما همیشگی است در حالی که این معضل را در کشورهای توسعه یافته هرروز کمتر می شود گفت: قبل از هرچیز باید به یک تفاوت بزرگ میان ما و کشورهای توسعه یافته اشاره کرد. در خیلی از کشورهای توسعه یافته به خصوص کشورهایی مانند برزیل، کره جنوبی و... که جدید به جمع اقتصادهای برتر دنیا پیوسته اند، مسکن وجهه سرمایه گذاری خصوصی ندارد و دولت در این کشورها یا عامل یا ناظر هستند.

او ادامه داد: فضای سرمایه گذاری در کشورهای توسعه یافته با ما تفاوت بسیاری دارد. برای مثال در کشور ما با ارز کار می کنند، روی مسکن سرمایه گذاری می کنند یا خرید و فروش ماشین انجام می دهند در صورتی که این مسائل اصلا در کشورهای توسعه یافته وجود ندارد.

در ایران خانه قلک سرمایه است نه محل زندگی

مرادی با بیان اینکه در کشورهای توسعه یافته، نگاه خانواده ها به مسکن تنها در حد نیازهای خودشان است و به دنبال افزایش سرمایه خود نیستند تصریح کرد: بزرگ ترین مشکل در امر مسکن، خودرو و ارز کشور، همین نگاهی است که با عنوان سرمایه گذاری به آن نگاه می کنیم و تامین چنین چیزی بدون شک سخت و مشکل می شود. البته مردم نیز مجبور هستند که سرمایه های خود را به سمت مسکن، خودرو، سکه و ارز منتقل کنند چراکه کریدورهای اقتصادی در کشور ما بسیار محدود بوده و مردم برای حفظ سرمایه خود چاره ای جز این کار ندارند. رکود در مشاغل نیز به وضعیت بد مسکن دامن زده است که دولت در این زمینه مسئول است و باید پاسخ بدهد.

مرادی در پاسخ به این سوال که وضعیت ما مشابه با چه کشوری است گفت: ترکیه از یکسری جهات مانند سرمایه گذاری در مسکن شبیه ما بود و تجربه های خوبی هم در زمینه مسکن داشتند. این کشور به وسیله صندوق های تامین مسکن و شرکت های فعال در حوزه مسکن سرمایه ها را به سمتی هدایت کردند که سیاست های دولت بود که در نهایت نیازهای کشور ترکیه را رفع کرد.

این کارشناس اقتصادی افزود: البته در ایران ما با معضلات بزرگی روبرو هستیم و گرچه شرکت ها و صندوق های بزرگ مسکن در ایران فعال هستند یا دولت نیز به عنوان متولی و عامل، پروژه های بزرگی را به سرانجام رسانده است اما فعالیت اقتصادی در این حوزه از دست دولت و و شرکت ها خارج شده است و به خرد ترین شکل ممکن فعالیت اقتصادی کف بازار تبدیل شده است.

تا تورم حل نشود مشکل مسکن پابرجاست

بهنام مرادی در پایان خاطر نشان کرد: با وضعیت رکود و قطع بودن پلان های سرمایه گذاری، اقدام برای رفع مشکل مسکن بسیار کار سخت و دشواری است. حتی اگر وعده یک میلیونی ساخت مسکن توسط دولت عملی شود تا زمانی که مشکلات ریشه ای ما مثل تورم، تحریم، رکود و... حل نشود مشکل مسکن ما مرتفع نخواهد شد.

وبگردی