تاثیر جابه جایی مستاجران و بهم ریختگی طبقاتی بر سلامت روان دانش آموزان + فیلم
حجم ویدیو: 62.65M | مدت زمان ویدیو: 00:08:32

سال تحصیلی جدید دانش آموزان در آستانه شروع شدن است. دانش آموزان رفته رفته باید خود را برای مدرسه رفتن آماده کنند. البته امسال نیز دروس مدارس به صورت مجازی ارائه شده و دانش آموزان و معلمان در صورت تکمیل شدن واکسیناسیون و دستور ستاد ملی مقابله با کرونا می توانند به مدرسه بروند. در این گزارش ضمن پرس و جو از والدین و دانش آموزان، موضوع انتقال مدرسه کودکان و وضعیت سلامت روانی آن ها در دوران دبستان را از روان شناس کودکان پیگیری کردیم.

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، بررسی قیمت مسکن نشان می دهد طی ده سال اخیر دوره رونق مسکن بیش از دوره رکود آن بوده است، به طوری که از سال های 96 به بعد، روند قیمت مسکن همواره به شکل نجومی رو به افزایش بوده است. اگرچه با کم شدن معاملات و دلایل اقتصادی دیگر، اکنون در دوران رکود قیمت مسکن به سر می بریم.

میانگین قیمت مسکن در شهر تهران طی 10 سال گذشته از متری 1855000 تومان در اردیبهشت 1392 به متری 28796000 تومان در اردیبهشت 1400 رسیده است.

جدول زیر دوران رونق و رکود مسکن را طی 10 سال اخیر نشان می دهد:

قیمت مسکن

افزایش قیمت مسکن، باعث شده است تا بسیاری از خانواده ها از شمال به مرکز و جنوب شهر مهاجرت کنند. حتی عده ای از شهروندان نیز مجبور شدند تا به شهرهای اطراف تهران و یا حاشیه های شهر مهاجرت کنند که آسیب شناسی این موضوع به نوبه خود جای بحث است.

زمانی که خانواده ها محل سکونت خود را تغییر می دهند، همه اعضای خانواده تحت تاثیر این تغییر کوچک یا بزرگ قرار می گیرند. یکی از اقشاری که در مهاجرت ها دچار دگرگونی و تنش های روانی می شوند، دانش آموزان، کودکان و نوجوانان هستند. با تغییر محل سکونت خانواده به منطقه ای که سبک زندگی، امکانات و ساکنین آن ها متفاوت هستند، دانش آموزان نیز به دلیل مسافت و صرفه جویی در هزینه ها، ناچار اند تا محل تحصیل و مدرسه خود را تغییر دهند.

به گفته متخصصان روان شناسی، هر گونه تغییر و مهاجرت باعث ایجاد تنش و اضطراب در بزرگسالان و کودکان می شود. حال آن که استرس و تنش ایجاد شده، به دلیل ناشناخته بودن محل جدید زندگی و احساس غریبگی با آن، برای کودکان سخت تر و شدیدتر است. در این بین اگر احساسی در کودک به وجود آید که بفهمد تغییر محل زندگی و مدرسه مایه رشد او خواهد شد، می تواند موثر و مفید باشد، اما در صورتی که تغییر مدرسه این نگرش را برایش به دنبال نیاورد و مدرسه جدید دارای امکانات ضعیف تر، همسالان متفاوت و با فرهنگ های گوناگون باشند، می تواند استرس و تنش زیادی را به کودک تحمیل و بعضاً باعث نگرانی شدید وی شود.

دانش آموزان

تغییر مدرسه برای دانش آموزان نوعی تهدید است

دکتر زهرا ترابی، روان شناس کودک و استاد دانشگاه در مورد وضعیت روانی کودکانی که با مهاجرت و تغییر مدرسه مواجه می شوند به خبرنگار رکنا اظهار داشت: این موضوع در واقع تهدیدی برای کودکان به حساب می آید. کودک در این شرایط احساس نوعی شکست و ناکامی می کند. کودک این احساس شکست را در ابعاد زندگی شخصی و حوزه ای که درس می خواند تجربه می کند. یکی از ابعاد انتقال مدرسه کودکان احساس ناراحتی آن ها نسبت به جدایی از دوستانشان است، در حالی که در موضوع انتقال مدرسه دانش آموزان، متخصصان توصیه می کنند که به هیچ وجه مدرسه دانش آموز حتی در صورت انتقال به یک مدرسه بهتر عوض نشود.

این متخصص روان شناسی کودکان ادامه داد: کودک به دلیل عادت به محیط مدرسه، دانش آموزان و دوستان اش در صورت جابجایی، می تواند دچار صدمه شود. باید توجه داشت هر نوع تغییری حتی یک تغییر خوب می تواند باعث تنش در کودکان شود. این موضوع به این دلیل است که کودک مجبور است خود را با شرایط جدید سازگار کند. حال آن که هر نوع سازگاری در بزگسالان و کودکان باعث ایجاد تنش روانی می شود. به عنوان مثال بزرگسالان نیز در مهاجرت هایی که دارند، دچار استرس می شوند. این درحالی است که برای کودکان، تغییر مدرسه دارای استرس چندبرابری است. واقعیت آن است که تحمل تغییرات از چند لحاظ برای کودکان دشوار است.

کودکان را در جریان ورشکستگی های خود قرار ندهید

ترابی در رابطه با تبعات انتقال مدرسه کودکان از یک مکان به مکانی دیگر ابراز داشت: کودک با تغییر مدرسه فرض می کند این مهاجرت و تغییر، باعث بدتر شدن شرایط اش می شود، به عبارتی امکانات بهتر را از دست داده و دوستانی که هم سطح خودش بوده و شرایطی که برایش ایده آل بوده از دست رفته است و اکنون به مکانی آمده که امکانات کهنه ای داشته و از لحاظ محیطی، فضای مناسبی ندارد. باید توجه داشت که ممکن است در مدرسه جدید، دوستان کودک از نظر خُلق و خو وضعیتی متفاوت با کودک داشته باشند، همچنین سبک آموزش معلمان و قوانین مدرسه نیز متفاوت با مکان قبلی باشد و همه این ویژگی ها برای کودک منفی باشند. این اتفاق، دومین تنش روانی را برای کودک به بار می آورد. به عبارتی اگر شرایط مثبت شود، کودک با خود استنباط می کند به دلیل مثبت بودن شرایط، صبوری کردن می تواند مایه رشد و پیشرفت وی شود.

این استاد دانشگاه در پایان و توصیه به خانواده هایی که به هر دلیل قصد مهاجرت به منطقه ای دیگر را دارند، افزود: توصیه می شود تا بچه ها در جریان ورشکستی یا فشار اقتصادی خانواده ها قرار نگیرند، زیرا کودک در طول زمان، دچار احساس ناایمنی شده و گمان می کند همه امکانات خوب اش در سراسر زندگی از دست رفتنی است. بنابراین در شرایطی که خانواده ها قصد جابجایی منزل و مدرسه دارند، مجبوریم توجیهاتی برای کودکان داشته باشیم که احساس نکند امکاناتی که دارد را از دست می دهد. به عنوان مثال خانواده ای قصد دارد تا ماشین شان را به فروش برسانند، در این وضع می توان به زبانی که برای کودک قابل فهم باشد، علت فروش ماشین را برای کودک تشریح کرد. می توان با قصه و بازی این موضوع را به کودک فهماند تا دچار تنش نشود. در این شرایط کودک تا حدودی در جریان علت تغییرات قرار می گیرد اما در جاهایی می توان توجیهاتی به کار برد تا احساس عدم امنیت و بی ثباتی به کودک القا نشود.