کرونا از شیرمادر  به نوزاد منتقل می شود؟

شیرمادر / کرونا از شیرمادر به نوزاد منتقل می شود؟ این سوالی است که مادران را درگیر خود کرده است. شیرمادر تا چه میزان می تواند عامل انتقال ویروس کرونا باشد. دراین مطلب به میزان سرایت کرونا از شیرمادر به نوزاد پرداخته شده است .

در تحقیقات انجام شده تاکنون انتقال ویروس کرونا از شیر مادر به نوزاد گزارش نشده و گفته می‌شود این ویروس قادر به ایجاد عفونت در نوزاد نیست.

براساس این تحقیقات، تا کنون انتقال ویروس از راه شیر مادر و جفت به اثبات نرسیده است بر عکس پادتن های موجود در شیر مادر امکان ایمنی شیرخوار را در برابر ویروس و سایر عفونت‌ها می‌تواند فراهم کند.

«زیبا کاوه‌یی» متخصص تغذیه روز چهارشنبه در گفت وگو با خبرنگار بهداشت و سلامت ایرنا افزود: مزایای تغذیه با شیر مادر بیشتر از خطرات احتمالی انتقال بیماری کرونا است و شیر مادر نقش مهمی در جلوگیری از عفونت‌های تهدید کننده زندگی ایفا می‌کند که می‌تواند به طور قابل توجهی در کاهش بار سیستم مراقبت‌های بهداشتی نقش داشته باشد.

وی اظهار داشت: کرونا نه تنها زندگی و سیستم مراقبت‌های بهداشتی ما را تحت‌الشعاع قرار داده است، بلکه چالش‌های بی‌سابقه مختلفی از جمله برای زنان باردار و کودکان تازه متولد شده ایجاد کرده، هنگامی که ما در مورد نوزادان تازه متولد شده صحبت می‌کنیم، شیر مادر همیشه به یک موضوع ضروری تبدیل می‌شود.

کاوه‌یی ادامه داد: شیر مادر نقش مهمی در جلوگیری از عفونت‌های تهدید کننده زندگی ایفا می کند که می تواند به طور قابل توجهی در کاهش بار سیستم مراقبت‌های بهداشتی نقش داشته باشد، ترویج و توزیع جایگزین‌های شیر نوزاد در طول همه گیری کرونا مضر است و در شرایط  ویژه نباید ترویج شود.

این استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: اگرچه ویروس کرونا از طریق شیر مادر عبور نمی‌کند، اما احتمال انتشار از طریق قطرات تنفسی و تماس وجود دارد که در صورت مشاهده با انجام اقدامات پیشگیرانه و کنترل مناسب عفونت می‌توان آن را به حداقل رساند.

وی تصریح کرد: بنابراین، شستن مکرر دست‌ها همراه با استفاده از مواد ضدعفونی کننده حاوی الکل قبل از تماس با نوزاد بسیار مهم است و  از ماسک حتی هنگام شیردهی استفاده کنید تا از انتشار عفونت از طریق قطرات تنفسی جلوگیری شود. همچنین مهم است که اطمینان حاصل شود که تمام سطوحی که مادر به آنها دست می‌زند به طور مرتب ضد عفونی شوند.

کاوه‌یی ادامه داد: اگر مادر بیمار بود و مادر و نوزاد مجبورند از هم جدا شوند، توصیه می‌شود شیر مادر دوشیده شده  و برای نوزاد ارسال شود و در صورت نارس بودن نوزاد، از طریق لوله یا قاشق تغذیه شود. با توجه به شرایط کنونی، با محدودیت ها و کمبود منابع، نوزادان نارس باید در بخش مراقبت‌های ویژه نگهداری شوند.

محققان دانشگاه «روچستر» در آمریکا در این مطالعه، ۳۷ نمونه شیر ۱۸ مادر مبتلا به کرونا را تجزیه و تحلیل کردند و متوجه شدند که هیچ یک از آنها حاوی هیچ گونه ماده ژنتیکی ویروسی نبود بلکه حدود دو سوم از این نمونه ها حاوی ۲ آنتی بادی خاص برای ویروس کرونا بودند.

این مطالعه نشان داد: نوزادن مادران مبتلا به کووید۱۹ با تغذیه از شیر مادر خود از آنتی بادی‌هایی برخوردار می‌شوند که می‌تواند ویروس کرونا را خنثی کند.

به گفته محققان، نتایج این مطالعه شواهدی ارایه می دهد دال بر اینکه مادران مبتلا به کرونا نباید از نوزادان خود جدا شوند. نتایج اولیه این مطالعه نشان می دهد شیر مادرانی که به عفونت کووید۱۹ مبتلا شده‌اند حاوی آنتی بادی‌های خاص و فعال علیه ویروس کرونا است و این ویروس از طریق شیر مادر منتقل نمی‌شود.