مرغی که در بوکان پرواز می کند/ وقتی کشاورزان زمین هایشان را به میش مرغ ها دادند

محیط زیست کشور سرشار از گونه های جالب حیوانی است. هرقسمت از ایران محیط زیست مخصوص به خود را دارد. محیط زیست شمال با محیط زیست جنوب کاملا متفاوت است.این بار به سراغ محیط زیست آذربایجان غربی می رویم و  از کشاورزان بوکانی می گوییم که برای نجات میش مرغ ها فعالیت گسترده ای دارند.

به گزارش رکنا، میش مرغ ها پرندگانی که در زمره گونه های درمعرض انقراض قرار هستند و این روزها فقط در ایران یافت می شوند. محمدنبی یان یکی از فعالان محیط زیست کشور از ماجرای زیبایی که برای حفظ میش مرغ ها در جنوب آذربایجان غربی رخ داده است گفت.

نبی یان با حضور در برنامه شب نشینی شبکه جام جم درباره حرکت زیبای کشاورزان بوکانی گفت: کاری که به عنوان یک گروه محیط زیستی در حال انجام آن هستیم و به کمک تعداد زیادی از اهالی شهرستان بوکان در جنوب آذربایجان غربی و مسئولان محلی پیگیر آن شده ایم طرح حفاظت از بزرگترین پرنده دنیا میش مرغ  است.

میش مرغ

مرغی که پرواز می کند

این فعال محیط زیست در ادامه می گوید: مرغ میش ها   قدرت پرواز دارند. این پرنده عجیب ایرانی در زمره گونه های در معرض خطر انقراض قرار گرفته است. تا چند مدت پیش جمعیت آن روند نزولی داشت اما با تلاش های انجام شده در یکی دو سال اخیر این روند ثابت شده، این یعنی جمعیت این پرنده ها کاهش نیافته است. در تلاشیم روند ثابت جمعیت میش مرغ شکل صعودی به خود بگیرد. در سراسر جهان گونه هایی که ادامه حیاتشان با منافع انسان در تضاد است در معرض خطر انقراض قرار گرفته و جمعیتشان کاهش می یابد.

وی درباره روند نجات این گونه توضیح داد: با تغییر مکانیزم کشاورزی جوجه های میش مرغ کم شده اند چون میش مرغ لانه خود را بین گندم ها درگندمزارها پنهان می کند که هنگام درو کردن مزارع یا جوجه ها به وسیله کمباین از بین می روند و یا به دلیل از بین رفتن مزرعه گندم دیگر گندم ها محافظی برای لانه میش مرغ نیست و جوجه ها از بی پناهی می میرند.

بنی یان افزود: قبلا یکی از دلایل تلف شدن میش مرغ ها شکار بود ولی الان به دلیل علاقه جامعه محلی و اطلاع رسانی های صورت گرفته به تازگی دیگر گزارشی از شکار این پرنده دریافت نکرده ایم. البته یکی از مهمترین تهدیدها برای نسل میش مرغ ها سگ های ولگرد بوده اند. در هیچ کجای دنیا جمعیت میش مرغ جوجه آور نداریم و تولید مثل این پرنده فقط در این منطقه ایران وجود دارد. در حال حاضر جمعا 40 فرد میش مرغ در بوکان داریم.

این فعال محیط زیست تصریح کرد: وزن گونه حدود 15 کیلوگرم و قد آن 1 متر است اما تا کنون گزارش پرنده 21 کیلویی هم داشته ایم. میش مرغ جزو گونه های بومی کشور است؛ این در حالی است که در بسیاری از کشورهای همسایه این گونه را از دست داده ایم. این پرنده به عروس بوکان معروف است؛ وقتی وارد بوکان شدیم دیدیم در و دیوار شهر به نقاشی میش مرغ آراسته است و حتی میدانی با این مجسمه وجود دارد. مردم خیلی میش مرغ را دوست دارند و این فضا را برای کار ما که از سال 99 آغاز شده راحت تر می کند.

مهربانی کشاورزان بوکانی

نبی یان افزود: کاری که در این منطقه انجام شد را از مساجد شروع کردیم، با امام جماعت مساجد موضوع را مطرح کردیم تا با کشاورزان بحث شود که در زمان جوجه آوری میش مرغ دروی گندم ها انجام نشود. جنبشی به نام 100 متر برای میش مرغ را راه اندازی کردیم. در این جنبش قرار بر این شد که هر کشاورز 100 متر از زمینش را برای بچه میش مرغ ها نگه دارد. کشاورزان همکاری خوبی با ما داشتند تا حدی که می گفتند اگر بنا باشد 300 متر را هم درو نکنیم حاضریم. هر قسمتی از مرزعه که درو نمی‌شد را با تابلو مشخص می کردیم و از این طریق به کمباین دار ها اعلام می کردیم که نباید این قسمت را درو کنند.

وی ادامه داد: همکاری مردم با گروه به حدی زیاد بود که حتی راننده کمباین حاضر بود پول دروی گندم را از کشاورزی که برای میش مرغ ها زمین اختصاص می دهد نگیرد. بعد از انجام این اقدامات تا شش تا جوجه را شناسایی کردیم. در این راستا اداره محیط زیست هم پای کار آمد و با خرید 44 هکتار گندم در قلب زیستگاه کمک شایانی به فرایند نجات این گونه جانوری کرد. در انجمن زیست محیطی ما هم 5 هکتار زمین در جاهایی که مشخصا جوجه ها مشاهده شدند یا منطقه ای که میش مرغ آب می خورد خریداری شد. برای جلوگیری از ضرر و زیان کشاورز، هر متر تقریبا 8 میلیون تومان خریداری شد.

میش مرغ

فعال محیط زیست اظهار داشت: در راستای این فرهنگسازی ها پوستر های اطلاع رسانی در مدارس، مساجد، بنگاه ها، سوپرمارکت ها و... نصب شد؛ این پوسترها حاوی اطلاعاتی جامع از میش مرغ و خطراتی که ممکن است این گونه را تهدید کند بود. در روستاها نیز این اطلاعات را در اختیار مردم قرار دادیم و فردی را ندیدیم که در برابر این موضوع مقاومت داشته باشد و یا با ما همکاری نکند.

نبی یان تفاوت سگ بلاصاحب، سگ ولگرد و سگ گله را توضیح داد: اطلاعات غلط درباره سگ بلاصاحب و سگ ولگرد یا سگ گله داریم. توله هایی که هیچ وقت تحت مدیریت انسان نبوده اند ولگرد هستند که مهم ترین تهدید برای حیات وحش محسوب می شوند. در ازای هر 7 فرد یک سگ در دنیا وجود دارد یعنی حدود 1 میلیارد و 200 میلیون سگ در دنیا وجود دارد. در کشور نیاز به بازنگری در قوانین داریم تا شاهد ضرر و زیان ناشی از حضور سگ های ولگرد نباشیم. هر حیوان اهلی باید سرپرست انسانی داشته باشند و سگ ها نباید بدون سرپرست انسانی در طبیعت رها شوند.

 

 

وبگردی