در دومین سالروز زلزله های ۶ فوریه ترکیه و سوریه چه می گذرد! / دکتر زارع: زلزله برای بسیاری از آسیب‌دیدگان هنوز به پایان نرسیده است!

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا ،در ۶ فوریه ۲۰۲۳ (۱۷ بهمن ۱۴۰۱)، در ساعت ۰۴:۱۷ به وقت ترکیه (۱:۱۷ گرینویچ)، زمین‌لرزه‌ای سهمگین و فاجعه‌آمیز به بزرگی ۷٫۸ ریشتر مرکز و جنوب ترکیه و شمال و غرب سوریه را به مدت ۷۵ ثانیه لرزاند و خسارت‌های گسترده‌ای به جای گذاشت. در این زلزله، مجموعا" از دو کشور بیش از ۵۹٬۰۰۰ نفر کشته و ۱۲۱٬۷۰۴ نفر زخمی شدند.

دکتر زارع: زلزله ترکیه و سوریه هنوز برای بسیاری از آسیب‌دیدگان به پایان نرسیده است!

مهدی زارع زمین شناس

مهدی زارع- استاد تمام زمین شناسی به رکنا گفت:

دو سال قبل در ۶ فوریه  -  ۲۰۲۳ ، ۱۷-۱۱-۱۴۰۱ ، دو زمینلرزه مخرب جنوب ترکیه و شمال سوریه را به شدت لرزاند. ما در پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی در چهارچوب برنامه شناسایی مناطق زلزله زده در داخل و خارج از کشور برای بررسی های تخصصی شناسایی مناطق زلزله زده بیست و پنج روز بعد از رخداد به منطقه عازم شدیم (تیم اعزامی مرکب از نگارنده، دکتر ابراهیم حق شناس و دکتر مرتضی بسطامی بود). برای این مطالعات یک هفته در منطقه مشغول بررسی های شناسایی بودیم.

نتیجه بررسی ها تیم شناسایی پژوهشگاه زلزله در قال چهار سمینار/وبینار ارایه شد و گزارش  شناسایی هم منتشر شد.

 زمین لرزه قدرتمند اول در روز ششم فوریه ۲۰۲۳ با بزرگای  7.8  در ساعت ۴:۱۷ دقیقه زمانی که اکثر مردم در خانه در رختخواب بودند رخ داد. کانون این زمین لرزه در نزدیکی شهر پازارجبک از توابع قهرمانمرش و در نزدیکی  غازیانتپ ترکیه در حدود ۱۸۰ کیلومتری شمال مرز سوریه  بود. زمین لرزه دوم، تنها 9 ساعت بعد در ساعت 13:30 به وقت محلی، در ۱۲۰ کیلومتری شمال زمینلرزه اول در نزدیکی البیستان و در نزدیکی شهر مالاتیا با بزرگای  7.5 رخ داد. خسارات زیادی وارد شد و ساختمان ها در شهرهای قهرمان مرش هاتای مالاتیا،  آدانا، آدیامان، دیاربکر، غازیانتپ، کیلیس، عثمانیه و شانلیورفا فرو ریختند.

در سوریه، گزارش‌هایی از فروریختن ساختمان‌ها در شهر های حلب و ادلب و  استان‌های حلب، ادلب، لاذقیه و حما و خسارات گسترده در برخی روستاهامنتشر شد.

بیش از 80000 از کادر و  داوطلبان هلال احمر ترکیه – کیزیلای -  برای ارائه حمایت های حیاتی در مجموع به  14 میلیون نفر کمک رسانی کردند .

در ترکیه 37066 ساختمان کاملا فروریخت و بیش از  ۲۰۰ هزار ساختمان به شدت آسیب دید.  بازسازی البته تا حد ۳۰ درصد طی دو سال گذشته انجام شده است. هنوز هزاران نفر از جمله کودکان در چادرها و سرپناه های موقت با دسترسی محدود به مایحتاج اولیه و خدمات زندگی می کنند و بسیاری منبع درآمد خود را از دست داده اند.

منطقه آسیب دیده همچنین میزبان بیش از 1.7 میلیون پناهنده سوری (47 درصد از کل پناهندگان سوری در ترکیه) قبل از زلزله های ششم فوریه ۲۰۲۳ بود. کیزیلای ترکیه سه وعده غذایی در روز برای زلزله زدگان – حدود ۷۶۴ هزار نفر – فراهم می کرد.

کیزیلای که مسئول تامین نیازهای خونی کشور نیز  بود و هست، در 300 نقطه اهدای خون سراسر ترکیه نیز به تامین نیاز های خونی پرداخت.  بعد از زلزله یک و نیم میلیون نفر به مراکز اهدای خون کیزیلای  مراجعه کردند.

سایر خدمات حیاتی شامل آب و فاضلاب، حمایت نقدی و مراقبت های پزشکی بود. از طریق 12 واحد سلامت سیار، پزشکان، پرستاران، کارشناسان بهداشت عمومی و روانشناسان داوطلب کیزیلای خدماتی را در کنار وزارت بهداشت ارائه کردند که از اکوکاردیوگرام و اشعه ایکس گرفته تا واکسیناسیون و کمک های اولیه را شامل می شد.

در سوریه هشت میلیون نفر به طور مستقیم تحت تأثیر زلزله قرار گرفتند. حدود  ۵ تا  ۸ هزار نفر کشته و  تقریبا 12000 مجروح گزارش شد. در سوریه هزاران نفر آواره تر شدند!. بسیاری از زلزله‌زده‌ها به دلیل 12 سال درگیری مسلحانه و بحران اقتصادی شدید و بدتر در شرایط آسیب‌پذیری زندگی می‌کردند. این امر باعث تخریب گسترده شهرها و شهرک ها، آوارگی گسترده داخلی و عدم یا کمبود کمکهای  بین المللی شد.

هلال احمر سوریه (SARC)  به محض وقوع زلزله به افراد نیازمند در مناطق حماه، حلب، لاذقیه و طرطوس کمک ارائه کرد.

در سوریه در مجموع،  15.8 میلیون خدمات فردی از سوی تیم مدیریت سانحه ارایه شد. 6.8 میلیون خدمات پزشکی توسط وزارت بهداشت ، 76600 خدمت حقوقی، 400  هزار  خدمت  توانبخشی  ارائه شده است. ۳۳ هزار خانواده نیز کمک نقدی دریافت کرده اند و ۱۵۰۰ خانوار نیز از طرح های معیشتی بهره مند شده اند. در مرکز لاذقیه، کلینیک بهداشتی هلال احمر سوریه در اثر زلزله به حدی آسیب دید که برای درمان بیماران دیگر امن نبوده است.  بسیاری از بیماری‌های ناشی از ترک خانه‌ها  - شپش، گال، اسهال- گزارش شده و  دارو و درمان برای تمام نیازهای مردم کافی نیستند. بیش از 4000 داوطلب هلال احمر سوریه دو سال بعد از زمینلرزه هنوز هم هر روز به مردم آسیب دیده از بحران زلزله رسیدگی  می کنند.بخش بزرگی از کار آنها کمک به کودکان متاثر از سال ها جنگ و  اثرهای آسیب زای خود زلزله بوده است.

 

 

وبگردی