گزارش رکنا به مناسبت سالروز تاسیس نهضت سواد آموزی؛
ضعف سواد دیجیتال حتی در آموزش عالی ایران/ 80 درصد زنان، مخاطب اصلی نهضت سوادآموزی در مناطق محرومند
رکنا: رسول جمشیدی، معاون نهضت سوادآموزی، از تلاش برای تقاضامحور کردن سواد و آموزش مهارتهای دیجیتال در مناطق محروم خبر داد. او تأکید کرد که با تدوین اساسنامه جدید و تأمین تجهیزات، هدف ارتقای توانمندی افراد بهویژه زنان حاشیهنشین است تا شکاف سواد دیجیتال کاهش یابد.
به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، رسول جمشیدی، معاون توسعه مدیریت و پشتیبانی سازمان نهضت سوادآموزی وزارت آموزش و پرورش ، در گفتوگویی با رکنا اظهار کرد: حتی در سطح آموزش عالی نیز ممکن است افرادی وجود داشته باشند که یکی از مهارتهای اساسی سواد، مطابق با تعریف یونسکو، را نداشته باشند. بهعنوان نمونه، اگر بپرسید چند درصد از افراد جامعه دارای مهارتهای کار با رایانه هستند، پاسخها میتواند قابل تأمل باشد. ما در حوزه سوادآموزی به دنبال آن هستیم که سواد را تقاضامحور کنیم. در اساسنامه جدیدی که در دست تدوین داریم، تلاش میکنیم تعریفهای جدید سواد را بهتدریج اجرایی کنیم. طبیعتاً این فرایند یکشبه امکانپذیر نیست، اما زیرساختهای لازم برای تحقق آن را فراهم میکنیم تا تمامی افراد جامعه بتوانند از این آموزشها بهرهمند شوند.
جمشیدی تأکید کرد: مشارکت در آموزش، به عوامل متعددی وابسته است و در کشور ما این امر بهصورت اختیاری دنبال میشود. بااینحال، دولت و ما بهعنوان مجری این حوزه، بسترهای لازم را طراحی میکنیم تا افراد توانمندتر شوند و نقش مؤثرتری در جامعه ایفا کنند. بر اساس قانون برنامه هفتم توسعه، اساسنامه جدید باید ظرف شش ماه پس از ابلاغ تدوین و تصویب شود. ابلاغ این قانون در تیرماه انجام شد و اکنون کارهای نهایی آن در حال انجام است. پس از تأیید دولت و تصویب مجلس، این اساسنامه لازمالاجرا خواهد شد.
وی در ادامه افزود: در حوزه آموزش مهارتهای موردنیاز، گامهای مختلفی برداشته شده است. بهعنوانمثال، دورههای انتقال را با عنوان دورههای ICDL (مهارتهای رایانهای) طراحی و اجرا کردهایم. البته این برنامهها تنها به تصویب اساسنامه محدود نمیشوند؛ بلکه نیازمند تدوین و تصویب برنامههای درسی متناسب توسط شورای عالی آموزش و پرورش هستند. بهطور میانگین، سالانه حدود ۸۰۰۰ نفر در این دورهها آموزش میبینند. تاکنون نیز در همکاری با یک شرکت بینالمللی، تبلتهایی تهیه و در اختیار آموزشگیرندگان قرار گرفته است. این تجهیزات در مراکز یادگیری محلی یا مدارس برای آموزش مهارتهای رایانهای مورد استفاده قرار میگیرند.
جمشیدی خاطرنشان کرد: بخش عمدهای از مخاطبان ما را زنان تشکیل میدهند که بیش از ۸۰ درصد آموزشگیرندگان را شامل میشوند. همچنین تمرکز ما بیشتر بر مناطق محروم و حاشیهنشین است، چراکه معضل بیسوادی و کمسوادی در این مناطق شدیدتر است. برای نمونه، در حاشیه شهر تهران احتمال وجود افراد بیسواد بیشتر است و به همین دلیل برنامههای ما در این مناطق متمرکز شدهاند.
وی در پایان گفت: اگرچه آموزش خواندن و نوشتن به ابزارهای پیشرفتهای نیاز ندارد، اما برای آموزش مهارتهای ICDL، تجهیزاتی نظیر رایانه ضروری است. بخشی از این تجهیزات از طریق توافق با یک شرکت بینالمللی تأمین شده و بخشی دیگر نیز با استفاده از ظرفیت موجود مدارس و محیطهای آموزشی تأمین میشود. این رویکرد موجب شده است که آموزشها با کمترین هزینه و بیشترین بهرهوری در مراکز یادگیری محلی و مدارس ارائه شوند.
ارسال نظر