نابودی ماهی های رود ارس در سایه ساخت سد، آلودگی آب و صید بی رویه / سازمان شیلات سریعتر اقدام به تکثیر گونه های بومی کند + فیلم

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، رودخانه ارس، یکی از متنوع ترین رودهای ایران از نظر گونه های ماهی است. حدودا ۳۰ گونه مختلف ماهی در رود ارس زیست می کنند که بیشتر آنها به خانواده کپورماهیان تعلق دارند. این رودخانه همچنین زیستگاه یکی از بزرگ ترین ماهیان آب های شیرین ایران به نام اسبله (نوعی گربه ماهی) است. متاسفانه، در سال های اخیر به دلیل صید بی رویه، ساخت سدها و آلودگی های زیست محیطی در آب، جمعیت این گونه ارزشمند به شدت کاهش یافته است.

علاوه بر این، گونه های بسیار ارزشمندی از نظر بازارپسندی (گوشت) و صید ورزشی مانند زردپر، ماش، سوف و سفید رودخانه ای نیز با کاهش شدید جمعیت مواجه شده‌اند و جای خود را به ماهی غیربومی «کاراس» داده اند. در حال حاضر، عمده صید ماهیان در سدهای ارس به وسیله تورهای پره انجام می شود که دو گونه غالب آن کاراس و کولمه هستند.

هرچند کولمه ماهی بومی رود ارس است؛ اما کاهش شدید گونه های شکارچی مانند زردپر، ماش، سوف و سفید رودخانه ای، باعث افزایش غیرمتوازن جمعیت این ماهی شده و تعادل اکولوژیکی رود ارس را بر هم زده است.

ضروری است سازمان‌های مرتبط، از جمله شیلات، اقدام به تکثیر و رهاسازی گونه‌های بومی نظیر زردپر، ماش، سوف و اسبله کنند تا شرایط طبیعی رودخانه‌ ارس به وضعیت گذشته بازگردد.

از سوی دیگر، مدیریت این رودخانه به دلیل مشترک بودن آن بین کشورهای ترکیه، ایران، ارمنستان و آذربایجان، با چالش های فراوانی مواجه است. همکاری و هماهنگی بین المللی میان این کشورها می تواند نقش مؤثری در حفظ و احیای اکوسیستم ارزشمند رود ارس داشته باشد.

وبگردی