آثار تاریخی در حراج پارسه مالکان خصوصی دارند / این اشیاء متعلق به موزه های دولتی و خصوصی نیستند

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، در پی انتشار خبری مبنی بر آن که  وزارت میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی با تشکیل «کارگروه ملی تجارت اموال تاریخی و هنری منقول مجاز» حراج آثار تاریخی ایران را به صورت رسمی آغاز کرده است و در این خصوص، شبهاتی مبنی بر فروش آثار فرهنگی-تاریخی ذیل قانون توسط میراث فرهنگی را مطرح کرد. در این خصوص، سرپرست اداره کل موزه ها به چنین اظهاراتی واکنش نشان داد.

از جمله این آثار می توان به تابلوی نقاشی تکیه دولت طهران، اثر حسین قوللر آقاسی و تابلو نقاشی دمتر تولوزن، پزشک مخصوص ناصرالدین شاه قاجار اشاره کرد.

تابلوی تکیه دولت طهران

تابلو نقاشی دمتر تولوزن، پزشک مخصوص ناصرالدین شاه قاجار.

لیلا خسروی، سرپرست اداره کل موزه ها در گفت و گو با رکنا در این خصوص گفت: حراج آثار تاریخی فرهنگی مجاز که قرار است در تاریخ ۲۷ آذر در هتل سیمرغ برگزار شود به درخواست موسسه فرهنگی پارسه توسط وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی صادر شد. اشیاء مذکور، صرفا متعلق به مالکان خصوصی بوده و به هیچ عنوان شامل اشیاء متعلق به موزه های دولتی و خصوصی نیست.

وی در ادامه تاکید کرد: این اشیاء در زمره اشیاء فرهنگی تاریخی مجاز در اختیار مردم هستند که حاصل حفاری و کاوش نیستند بلکه به صورت موروثی از نسلی به نسل دیگر منتقل شده اند نظیر انواع بافته ها و منسوجات، تابلوهای نقاشی و کتب و اسناد خطی که طبق قوانین نگهداری و خرید و فروش آنها در داخل کشور مجاز است. همچنین از سالیان گذشته، سازمان میراث فرهنگی به منظور جلوگیری از خروج غیرقانونی این گروه از اشیاء در اختیار مردم و نیز به منظور تجهیز و غنای موزه های کشور نسبت به خرید این گونه آثار مجاز اقدام کرده است.

لیلا خسروی افزود: دولت به منظور ساماندهی و نظارت بر امر تجارت و خرید و فروش اشیای فرهنگی، تاریخی و هنری مجاز در سال ۱۳۸۴ آیین نامه مدیریت، ساماندهی و حمایت از دارندگان و مالکان اموال منقول تاریخی فرهنگی مجاز تصویب و طبق فصل چهارم این ایین نامه مقرر شد وزارت میراث فرهنگی نسبت به تهیه دستورالعمل اجرایی تجارت اموال فرهنگی تاریخی و هنری مجاز اقدام کند که متعاقب آن، این دستورالعمل تهیه و پس از تایید شورای عالی میراث فرهنگی توسط دولت تصویب و ابلاغ شد.

سرپرست اداره‌کل موزه ها تاکید کرد: متعاقب آن مقرر شد کارگروه ملی با ریاست میراث فرهنگی و عضویت وزارت علوم و فناوری، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و ریاست اتحادیه فروشندگان اشیاء عتیقه و صنایع دستی تشکیل و نسبت به تایید صلاحیت موسسات متقاضی حراج آثار تاریخی فرهنگی و هنری مجاز اقدام شود.

خسروی افزود: پیش از این حراج، آثار هنری معاصر توسط حراج تهران، آثار تاریخی-فرهنگی توسط حراج رخ ست در اصفهان، حراج فرش های قدیمی با قدمت بالای صد سال توسط حراج ملی و نسخ خطی و اسناد تاریخی-فرهنگی توسط حراج باران برگزار شده است و حراج پارسه نیز یکی از حراج هایی است که در سالهای اخیر اقدام به فعالیت کرده است و تمامی ۳۹ اثر ارائه شده در آن تماما از نوع اشیاء مجاز و متعلق به اشخاص و مالکان خصوصی بوده که قدیمی ترین اثر مربوط به دوره زندیه و آثاری از دوره قاجار، پهلوی و جمهوری اسلامی است.

وی در پایان گفت: صراحتا یاداور می شود آثار ارائه شده به هیچ وجه از آثار موزه های کشور و یا مالکیت دولتی نبوده و صرفا اشیای مجاز متعلق به دارندگان خصوصی است. با نظام مند کردن این گونه حراجی ها در حوزه آثار فرهنگی-تاریخی مجاز می توان نسبت به ثبت اطلاعات این دسته از آثار در اختیار مردم پرداخت و از زمینه های خروج غیرقانونی آنها به خارج از کشور جلوگیری کرد.

وبگردی