اوتیسم؛ یک علامت است نه تشخیص/ ۳۰ درصد از علل فلج مغزی ناشی از عوامل ژنتیکی است

 ایرنا نوشت: دکتر پروانه کریم‌زاده در نشست خبری چهاردهمین کنگره بیماری‌های نورومتابولیک ایران با بیان اینکه اوتیسم علل ژنتیکی و غیر ژنتیکی دارد، افزود: اوتیسم معضل جامعه بشری محسوب می‌شود، آمار دقیقی وجود ندارد مراجعه کنندگان دارای اوتیسم به مراکز درمانی و متخصصان روز به روز در حال افزایش است که باید این موضوع بررسی شود.

این فوق تخصص مغز و اعصاب کودکان ادامه داد: اوتیسم یک علامت است و تشخیص نیست! یعنی اوتیسم علامتی است که ممکن است در پشت آن علل ژنتیکی وجود داشته باشد البته بعضی از بیماری‌های نورومتابولیک درمان دارد.

غربالگری اختلالات کم‌کاری تیروئید و فنیل کتونوری از ۱۰ سال پیش و در بدو تولد به صورت رایگان در بیمارستان‌های مجهز در کشور اجرا می‌شود

رئیس انجمن علمی نورومتابولیک اذعان کرد: غربالگری اختلالات کم‌کاری تیروئید و فنیل کتونوری از ۱۰ سال پیش و در بدو تولد به صورت رایگان در بیمارستان‌های مجهز در کشور اجرا می‌شود.

دکتر کریم‌زاده افزود: برخی از افراد دارای اوتیسم، همان بیماران فنیل کتونوری هستند که اگر در سن پایین تشخیص داده می‌شد ، قابل درمان بود. عمده این افراد در سن ۱۲ سالگی یعنی قبل از اجرای غربالگری کشوری مراجعه می‌کنند.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: افزایش جمعیت و جوانی جمعیت یک ضرورت است اما این افزایش باید در جهت به دنیا آمدن افراد سالم باشد، تولد کودکان دارای معلولیت باعث افزایش هزینه‌های نظام سلامت و فشار به اقتصاد خانواده می‌شود.

اوتیسم؛ یک علامت است نه تشخیص/ ۳۰ درصد از علل فلج مغزی ناشی از عوامل ژنتیکی است

رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی نیز در این نشست گفت: طی روزهای ۲ تا ۲۳ آذرماه ۱۴۰۳ میزبان این کنگره در دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی هستیم.

دکتر سیدعلی حسینی افزود: برگزاری مشترک این کنگره با انجمن نورومتابولیک ایران در راستای تکمیل چرخه خدمات به شکل علمی و با هدف تکمیل شدن خدمات و برنامه‌های تخصصی مورد نیاز بیماران و ارائه بهتر درمان‌های پزشکی و توانبخشی است تا بتوانیم خدمات تخصصی مرتبط با درمان افراد مبتلا به نورومتابولیک را به لحاظ تشخیصی، درمانی و توانبخشی مدیریت کنیم و در نهایت مراجعین از خدمات ما راضی باشند.

وی ادامه داد: با برگزاری این کنگره، خدمات تخصصی مرتبط با درمان و توانبخشی افراد نورومتابولیک در حیطه درمان، تشخیص و توانبخشی در یک راستا مدیریت می‌شود.

دکتر حسینی تاکید کرد: با برگزاری این کنگره شاهد هم‌افزایی اساتید حوزه توانبخشی و پزشکی هستیم که باعث آشنایی هر چه بیشتر متخصصان هر دو حوزه با رویکردهای جدید درمانی و تشخیصی این حوزه می‌شود.

همچنین دبیر علمی کنگره بیماری‌های نورومتابولیک ایران در این نشست با اعلام برنامه‌ها و اهداف آن گفت: ۵ تا ۱۰ درصد کودکان دچار اختلالات تکاملی هستند. این اختلالات اگر در حیطه حرکتی باشد فلج مغزی است و اگر در حیطه ارتباطی باشد اوتیسم و اگر در حیطه شناختی باشد باعث کم‌توانی ذهنی می‌شود.

دکتر محمودرضا اشرفی ادامه داد: فلج مغزی یک اختلال تکاملی است، که علل کمبود اکسیژن حین تولد بین ۵ تا ۱۰ درصد و ۳۰ درصد نیز ژنتیکی است. اگر فلج مغزی علت ژنتیکی داشته باشد احتمال تولد فرزندان بعدی با فلج مغزی وجود دارد.

با استفاده از اقدامات ژنتیکی می‌توان از تولید این کودکان جلوگیری کرد. فلج مغزی یکی از علل شکایت از همکاران پزشک زنان است اما بعد از بررسی‌ها مشخص می‌شود که علت ژنتیکی است.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: تشخیص به موقع اختلال اوتیسم و فلج مغزی موضوع مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد، راه‌های پیشگیری آن نیز انجام آزمایش‌های ژنتیکی است ، همچنین مادر باید بهداشت را رعایت کند، تغذیه سالم داشته باشد، از مشغله فکری خودداری کند و تحت نظر پزشک باشد.

دکتر ساسان ساکت دبیر اجرایی کنگره نورومتابولیک گفت: قریب به ۶۰ استاد از سراسر کشور در رشته‌های تخصصی و فوق تخصصی مغز و اعصاب کودکان و نوجوانان، گفتاردرمانی، کار درمانی، مغز و اعصاب بزرگسالان، غدد و متابولیسم کودکان، فیزیوتراپی، ارتوپدی کودکان، طب فیزیکی و توانبخشی، رادیولوژی، ژنتیک پزشکی، روانپزشکی کودک و نوجوانان، روان‌شناسی، کودکان و نوزادان در قالب ۱۰ پانل علمی، ۴ سخنرانی جامع و ۷ مقاله منتخب ؛ با ارائه جدیدترین مطالب علمی در مورد بیماری‌های نورومتابولیکی که خود را به شکل تأخیر تکاملی و با تظاهرات فلج مغزی و اختلالات طیف اوتیسم بروز می‌دهند؛ به بحث و تبادل نظر علمی می‌پردازند.

 

وبگردی