افزایش موارد مسمومیت غذایی ناشی از ماکارونی، هشدارهای متخصصان تغذیه

 به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، در چند روز گذشته خبری تکان‌دهنده از مسمومیت چند خانواده با خوردن ماکارونی منتشر شده است. این ماکارونی‌ها که ترکیبی از ماکارونی، گوشت، رب و پیاز بوده‌اند، باعث مرگ فرزندان خردسال برخی از این خانواده‌ها شده است.

دکتر مریم اکبری، متخصص تغذیه، در این خصوص به رکنا گفت: مسمومیت ناشی از مصرف ماکارونی می‌تواند به دلایل مختلفی رخ دهد. اولین عامل محتمل، آلودگی مواد اولیه است. ماکارونی، گوشت، رب و پیاز همگی ممکن است در مراحل مختلف تولید، حمل و نقل یا نگهداری آلوده به میکروارگانیسم‌ها مانند باکتری‌ها و ویروس‌ها شوند. این آلودگی‌ها در دمای نامناسب نگهداری یا پخت می‌توانند به سرعت تکثیر شده و به مسمومیت غذایی منجر شوند.

وی افزود: عامل دیگر، نگهداری نامناسب مواد غذایی پس از پخت است. اگر ماکارونی و مواد دیگر پس از پخت به درستی ذخیره نشوند یا در دمای غیرمجاز نگهداری شوند، میکروب‌ها و سموم آن‌ها می‌توانند باعث مسمومیت شوند. به ویژه در صورتی که مواد غذایی برای مدت طولانی در دمای اتاق بمانند، باکتری‌هایی مانند «کلستریدیوم بوتولینوم» می‌توانند رشد کرده و سم تولید کنند که بسیار خطرناک است.

این متخصص تغذیه با اشاره به اهمیت فرآیند پخت صحیح گفت: اگر گوشت به درستی پخته نشود، ممکن است حاوی باکتری‌هایی همچون سالمونلا یا ای.کولی باشد که در صورت مصرف، موجب مسمومیت خواهند شد. این باکتری‌ها ممکن است در گوشت خام یا نیم‌پز وجود داشته باشند و اگر دمای پخت به اندازه کافی بالا نباشد، قادر به از بین رفتن نخواهند بود. همچنین، احتمال وجود سموم شیمیایی در مواد اولیه نیز نباید نادیده گرفته شود. برخی از سموم می‌توانند از پیاز یا رب‌های فاقد استاندارد وارد مواد غذایی شوند و موجب مسمومیت شوند.

این متخصص تغذیه در پایان با تاکید بر علت مسمومیت فقط با خود ماکارونی گفت: مسمومیت ماکارونی ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد. یکی از علل رایج آن مصرف ماکارونی نپخته یا نیمه پخته است که ممکن است حاوی باکتری‌هایی مانند باسیلوس سیرئوس یا سالمونلا باشد. این باکتری‌ها در صورت عدم پخت کافی و ذخیره‌سازی نامناسب، در ماکارونی رشد کرده و می‌توانند به راحتی موجب مسمومیت غذایی شوند. همچنین، در صورتی که ماکارونی بعد از پخت به مدت طولانی در دمای اتاق یا در دمای غیر مناسب نگهداری شود، باکتری‌ها می‌توانند رشد کرده و باعث آلودگی غذایی شوند.علت دیگری که می‌تواند منجر به مسمومیت ماکارونی شود، استفاده از مواد اولیه فاسد یا تاریخ‌گذشته است. مثلاً آرد که ماده اصلی ماکارونی است، اگر در شرایط نامناسب نگهداری شود، می‌تواند آلوده به قارچ‌ها و سموم قارچی مانند آفلاتوکسین‌ها شود. مصرف ماکارونی‌هایی که با این مواد آلوده شده‌اند، می‌تواند مشکلات گوارشی و مسمومیت را ایجاد کند. به همین دلیل، دقت در خرید، پخت صحیح و نگهداری مناسب از ماکارونی‌ها اهمیت زیادی دارد تا از بروز مسمومیت جلوگیری شود.

راهنمای ماندگاری مواد غذایی در یخچال

مدت زمانی که مواد غذایی در یخچال می‌توانند سالم بمانند، بستگی به نوع غذا و شرایط نگهداری آن‌ها دارد. برای مثال، گوشت پخته شده معمولاً ۳ تا ۴ روز و ماکارونی پخته شده ۳ تا ۵ روز در یخچال قابل مصرف است. سبزیجات پخته شده معمولاً ۳ تا ۴ روز، در حالی که گوشت خام باید فقط ۱ تا ۲ روز نگهداری شود. همچنین، برخی از مواد غذایی مانند تخم‌مرغ و لبنیات می‌توانند برای مدت طولانی‌تری مانند ۳ تا ۵ هفته و ۵ تا ۷ روز در یخچال باقی بمانند. برای اطمینان از سلامت مواد غذایی، رعایت دمای مناسب یخچال و بهداشت فردی بسیار ضروری است.

 

وبگردی