رکنا گزارش می دهد؛
نهضت آسفالت در تهران ؛ رویا یا واقعیت؟ / محلات پایتخت همچنان در گودالهای آسفالت دست و پا میزنند!
رکنا: پارسال در چنین روزی سرپرست سازمان مهندسی و عمران شهر تهران اذعان داشت که طرح «نهضت آسفالت» در محلات مختلف تهران در حال اجرا شدن است و میزان رضایت شهروندان از بهسازی معابر بزرگراهی و غیر بزرگراهی به بیش از ۵۸ درصد رسیده است. این در حالی است که اکنون در 28 شهریور ماه سال 1403، بسیاری از خیابان ها و معابر تهران اوضاع بغرنجی دارند و پستی ها و بلندی های آنها امان تهرانی ها را بریده است! سوال اینجاست که «نهضت آسفالت» کجاست و در کدام محله تهران در حال اجرا شدن است که سال هاست اثری از بهبود وضعیت آسفالت ها در سطح شهر نیست؟
به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، این روزها در شورای شهر تهران همه از "نهضت آسفالت" سخن می گویند. این نهضت که به منظور بهسازی و نوسازی آسفالت های تهران راه اندازی شده، به گفته اعضای شورای شهر در خیابان ها و محلات مختلف تهران در حال اجرا شدن است. 3 روز پیش احمد علوی، رئیس کمیته مشارکت های مردمی شورای شهر تهران، اعلام کرد که نهضت آسفالت تا بسیاری از مدارس تهران هم پیش رفته تا پیش از شروع سال تحصیلی جدید آسفالت مدارس تهران تکمیل می شود.
از سوی دیگر حبیب کاشانی، خزانه دار شورای شهر تهران، از نهضت آسفالت در تهران دفاع کرد و خواهان عدم وارد کردن خدشه به این نهضت شد تا شهروندان گمان نکنند که آنها میخواهند هزینهها را بالا ببرند تا کار ارزشمندی را به مردم تحویل دهند. وی در ادامه افزود: اگر میخواهیم تناژ و کیلومتر را بالا ببریم، باید در کیفیت توزیع آسفالت توجه جدی داشته باشیم تا کار به بهترین شکل ممکن صورت بگیرد.
هادی حق بین، معاون شهردار تهران در بازدید از کارخانه تولید آسفالتی در شادآباد تهران اظهار کرد که بیش از ۱.۵ میلیون تن آسفالت تا انتهای سال ۱۴۰۲ در شهرداری تهران تولید شده و تولید آسفالت در ۶ ماه ابتدایی سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش داشته و روندی صعودی را طی کرده است. حق بین رکوردشکنی آسفالت مرهون هماهنگی میدانی و مدیریت در بخشهای مختلف معاونت فنی و عمرانی، تلاش سازمان مهندسی و عمران شهر تهران، هماهنگی و انسجام در پیش بینی اعتبارات، تأمین منابع مالی و مواد اولیه، تقویت زیرساختهای تولید را از جمله خرید و بهینهسازی کارخانههای آسفالت و نظارت و مدیریت بر روند تولید و اجرای آسفالت برشمرد.
این در حالی است که ساکنان استان تهران همچنان آسفالت های چهل تکه و ناهموار زمین های تهران را زیر چرخ های اتومبیل خود حس می کنند و در هنگام پیاده روی در گودال های آسفالت خیابان ها می افتند! گویا تمامی نهاد های مذکور توسط معاون شهردار تهران، علی رغم زحمات فراوانی که کشیده اند، نتوانستند تغییر چندانی در اوضاع آسفالت های تهران ایجاد کنند و تفاوتی در حال آسفالت های شهر ایجاد نشده است. این نهضت کجا در حال اجرا شدن است و چرا ما تاثیرات آن را نمی بینیم؟ چه زمانی تهران مالک آسفالت های صاف و هموار خواهد شد؟ اجرای این نهضت که از سال 1397 آغاز شده تا چه زمانی ادامه خواهد یافت؟
ارسال نظر