رکنا گزارش می دهد
نیروگاه میلنادر زابل ۲ ماه پس از بهرهبرداری رکورد ضریب ظرفیت نیروگاههای بادی سرزمینی ایران را شکست/ نجات کشور با بهره گرفتن از انرژی تجدیدپذیر است
ایران با چالشهای جدی زیستمحیطی مانند فرونشست زمین، کمبود آب و گردوغبار روبرو است. یکی از راهکارهای مهم برای مقابله با این چالشها، استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر نظیر نیروگاههای بادی و خورشیدی است. این گزارش به بررسی نقش این نیروگاهها در کاهش این معضلات زیستمحیطی میپردازد.
به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، نیروگاههای بادی و خورشیدی با کاهش مصرف آب، کاهش انتشار گازهای گلخانهای و حفظ منابع طبیعی میتوانند نقش موثری در کاهش فرونشست زمین، معضلات کمبود آب و گردوغبار ایفا کنند. توسعه این نیروگاهها نه تنها به تامین انرژی پاک و پایدار کمک میکند، بلکه میتواند به حفاظت از محیط زیست و بهبود کیفیت زندگی مردم ایران نیز منجر شود. برای دستیابی به این اهداف، لازم است سیاستهای حمایتی و تشویقی برای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در کشور اجرایی شود و آگاهی عمومی درباره اهمیت و مزایای این انرژیها افزایش یابد.
نیروگاه بادی 50 مگاواتی میل نادر طی خردادماه 1403 بیش از 31 میلیون کیلووات-ساعت، تولید انرژی الکتریکی را به ثبت رساند.
این میزان، معادل ضریب ظرفیت ماهانه 85.49 درصد است که براساس آمارهای ارائه شده در سایتهای بینالمللی، رکورد جدیدی در بین نیروگاههای بادی در خشکی (Onshore) در سطح جهان محسوب میشود. میزان تولید خردادماه مزرعه بادی میل نادر در واقع از سوزاندن حدود 7.6 میلیون متر مکعب گاز طبیعی و یا 8.7 میلیون لیتر گازوئیل جلوگیری کرده است. همچنین این میزان تولید انرژی الکتریکی پاک، موجب اجتناب از انتشار حدود 20هزار تن دیاکسید کربن معادل شده است.
این رکورد به دلیل اصلاح فنی و مهندسی در توربینهای نیروگاه بادی میل نادر در راستای تولید توان در دماهای بالای محیطی، شرایط نگهداری مناسب، بهرهبرداری با کیفیت و برنامهریزی در تامین لوازم مصرفی و قطعات یدکی پیش از آغاز فصل پربادی منطقه در کنار سرعت باد مناسب در منطقه میل نادر رخ داده است.
نیروگاه بادی میل نادر به ظرفیت ۵۰ مگاوات، شامل ۲۰ توربین بادی ۲.۵ مگاواتی است که در 90 کیلومتری شمال غرب شهر زابل در استان سیستان و بلوچستان واقع شده است و فروش برق این نیروگاه از طریق قرارداد خرید تضمینی 20 ساله با ساتبا است که در حال حاضر، بخشی از برق تولیدی این نیروگاه در تابلو سبز بورس انرژی نیز به فروش میرسد.
گفتنی است پیش از این بیشترین ضریب ظرفیت در بین مزارع بادی متعلق به نیروگاه بادی Lake Turkana در کشور کنیا به ضریب ظرفیت 75.8 درصد بوده بود که نیروگاه بادی میل نادر در خرداد ماه امسال این رکورد را جابجا کرد.
نجات ایران با بهره گرفتن از انرژی های تجدیدپذیر
فرونشست زمین پدیدهای است که عمدتاً به دلیل استخراج بیرویه آبهای زیرزمینی رخ میدهد. این مشکل در بسیاری از مناطق ایران به ویژه در مناطق کشاورزی و شهرهای بزرگ مشاهده میشود.
نقش نیروگاههای بادی و خورشیدی در کاهش فرونشست زمین چیست؟
نیروگاههای حرارتی که از سوختهای فسیلی استفاده میکنند، برای خنکسازی به مقادیر زیادی آب نیاز دارند. در مقابل، نیروگاههای بادی و خورشیدی تقریباً هیچ آبی مصرف نمیکنند، این امر باعث کاهش نیاز به استخراج آبهای زیرزمینی میشود.
استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر میتواند به توسعه پایدار منجر شود که در آن استفاده از منابع طبیعی بهصورت مسئولانه و بدون تخریب محیط زیست صورت میگیرد.
معضلات کمبود آب
کمبود آب یکی از بزرگترین چالشهای ایران است که به دلایل مختلفی از جمله تغییرات اقلیمی، افزایش جمعیت و مدیریت نادرست منابع آبی رخ میدهد.
نقش نیروگاههای بادی و خورشیدی در کاهش معضلات کمبود آب چیست؟
برخلاف نیروگاههای سنتی، نیروگاههای بادی و خورشیدی برای تولید انرژی به آب نیاز ندارند، این امر میتواند فشار بر منابع آبی کشور را کاهش دهد.
با کاهش وابستگی به نیروگاههای حرارتی، میتوان آبهای موجود را بهصورت بهینهتری مدیریت و استفاده کرد، به خصوص در بخش کشاورزی و تامین آب شرب.
گردوغبار
گردوغبار پدیدهای است که به دلایل متعددی از جمله بیابانزایی، کاهش پوشش گیاهی و تغییرات اقلیمی رخ میدهد. این پدیده تاثیرات منفی زیادی بر سلامت انسانها و محیط زیست دارد.
نقش نیروگاههای بادی و خورشیدی در کاهش گردوغبار چیست؟
با استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر، میتوان از تخریب زیستبومها و جنگلها جلوگیری کرد و از انتشار گردوغبار جلوگیری نمود. همچنین، نیروگاههای خورشیدی میتوانند به عنوان مانعی فیزیکی برای جلوگیری از حرکت گردوغبار عمل کنند.
با کاهش نیاز به آب برای نیروگاههای حرارتی، میتوان منابع آب را به بهبود پوشش گیاهی اختصاص داد که نقش مهمی در کنترل گردوغبار دارد.
کاهش استفاده از سوختهای فسیلی و جایگزینی آن با انرژیهای تجدیدپذیر، میزان آلودگی هوا را کاهش میدهد که این امر بهطور غیرمستقیم بر کاهش گردوغبار تاثیرگذار است.
ارسال نظر