تحریم ها فقر تجهیزات پزشکی از رخت شورخانه تا ام آر آی ایجاد کرده/ زنان در جایگاه‌های وزارتخانه‌ای جایگاه مناسبی ندارند

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، مشکلات جامعه پزشکی محدود به یک الی دو مورد نیست. تعرفه های نامناسب و ورشستگی مطب ها، تجهیزات فرسوده بیمارستان ها و خودکشی از نمونه مشکلاتی است که پزشکان در ایران با آن مواجه هستند . در صنف متخصصین زنان عللاوه بر مشکلات ذکر شده با مشکلات دیگری روبرو شدیم که در ادامه مطلب به آن می پردازیم.

هزینه ها به دلار و درآمد ها به ریال است

دکتر شیرین نیرومنش متخصص زنان و زایمان و پریناتولوژی، در گفت و گو با رکنا، با اشاره به مشکلات سلامت جامعه و پزشکان، گفت: تحریم ها، کمبود ها، مشکلات اقتصادی و تصمیمات نامناسبی که در سطح مدیریت در وزارت بهداشت و دانشگاه ها در این چند سال صورت گرفته، تاثیرات مخربی در سلامت جامعه گذاشته است. بسیاری از تجهیزات پزشکی و رفاهی، از تجهیزات رخت شورخانه و آسانسورها گرفته تا وسائل مهم مثل دستگاه های سی تی اسکن، ام آر آی، لاپاراسکوپی و...  در بیمارستان های ما قدیمی و فرسوده هستند.

پزشکان مثل دیگر اقشار جامعه نیاز به افزایش تعرفه و گرفتن حقوق متناسب دارند

تعرفه های بیمارستان ها نامناسب بوده و نیاز به افزایش دارد تا در نتیجه آن تجهیزات بیمارستانی بروزرسانی شوند. پزشکان مثل دیگر اقشار جامعه نیاز به افزایش تعرفه و گرفتن حقوق متناسب با سطح تورم در جامعه را دارند. با توجه به اینکه هزینه ها در کشور به دلار و درآمدها به ریال است، بسیاری از اقشار جامعه و پزشکان با مشکلات مالی زیادی روبرو هستند چرا که تجهیزات مطب هایشان با دستگاه های چند  صد میلیونی و گاها میلیاردی تهیه شده است و تعرفه های نامناسب قادر به جواب گویی به هزینه ها نیستند. کاهش توان مالی مردم در نتیجه تورم موجود در جامعه به صورتی بوده است که بسیاری از طبقات جامعه، نمی توانند مراجعه به موقع به بیمارستان های دولتی داشته باشند.

جامعه پزشکان به سمت خودکشی رفته است

او با تاکید بر لزوم افزایش تعرفه ها، افزود: یک پزشک می تواند با ویزیت  تعداد زیاد مراجعین، زندگی نسبتا خوبی برای خود داشته باشد اما در حال حاضر بیشتر پزشکان جوان و عمومی ما دارای زندگی که متناسب با زحمت و شخصیتشان باشد، نیستند. در حال حاضر جامعه پزشکان به سمت خودکشی رفته است. این مسئله یک فاجعه بزرگ است که نیاز به بررسی و ریشه یابی دارد. لازم است قدم هایی  در جهت جلوگیری از خودکشی پزشکان صورت گیرد که برای جامعه ملموس باشد.

زنان برای نوع زایمان خود حق انتخاب ندارند

این کارشناس با اشاره به جایگاه نامناسب زنان در وزارت خانه ها، گفت: علی رغم اینکه بعد از انقلاب امکان رشد و تعالی در رشته زنان فراهم شد و متخصصان زن توانستند بدرخشند در 10 الی 12 سال اخیر متخصصان زن جایگاه مناسبی در مراکز تصمیم گیری وزارت بهداشت نداشتند و گروه هایی پایین تر (از نظر تخصص) از متخصصان زن برای گروه زنان تصمیم گیری می کنند. این گروه ها بخش نامه هایی را بدون بررسی و به شکل اجباری به رشته زنان تحمیل می کنند. یکی از این موارد دخالت در نوع زایمان بیمار است که باید طبیعی باشد. درست است که ما نیازمند کاهش سزارین و افزایش زایمان طبیعی هستیم، اما این مسئله نیازمند فرهنگ سازی، آموزش و فراهم کردن شرایط مناسب برای زایمان طبیعی است. از سال 93 بخش نامه ای اضافه شده است که بر این اساس میزان زایمان طبیعی هر بیمارستان باید بیشتر از سزارین باشد. با توجه به این بخشنامه یک بیمارستان خصوصی با وجود تمام امکانات رفاهی در صورتی که آمار زایمان طبیعی آن کمتر از سزارین باشد درجه دو محسوب می شود و درجه دو شناخته شدن بر درآمد و چرخش کار آن مرکز تاثیرگذار است.

کمبود دارو یکی از معضلات ناشی از تحریم ها است

دکتر شیرین نیرومنش در خصوص تحریم ها و تاثیر گذاری آن، گفت: از نمونه مشکلاتی که تحریم ها باعث آن شده است کمبود آمپول متیل ارگونوین و مترژن که برای کنترل خونریزی زنانی که تحت عمل های سزارین قرار می گیرند استفاده می شوند. مریض وقتی زایمان درستی نداشته باشد و داروی نوع مناسب (دارای کمترین عارضه) و اندازه صحیح در اختیار بیمار قرار نگیرد فرد در عرض 10 الی 15 دقیقه به علت خونریزی یا جان خود را از دست می دهد و یا دچار آمبولی شده و در آی سی یو بستری می شود. با توجه به تحریم ها ما در زمان های مختلف دچار بحران های دارویی می شویم در حالی که این دارو ها از جمله داروهای ساده ای است که لازم است در هر اتاق عمل وجود داشته باشد. گفته می شود تا 90 درصد داروها داخل کشور تولید می شوند و این مسئله افتخارآمیز است، اما مشکلات همچنان در خصوص تامین دارو وجود داشته و بسیاری از مردم در تامین دارو، مثل داروهای سرطان و شیمی درمانی، دچار مشکل هستند.

پزشکان سرمایه های اجتماعی ما هستند

نیرومنش با تاکید بر لزوم حفظ سرمایه های درون مرزی، گفت: به عنوان کسی که از سال 1366 هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران بوده ام به چشم خود شاهد زحمت دانشجو، استادان، خانواده و هزینه های کلان سیستم برای رسیدن یک دانشجو به درجه پزشک عمومی  و طی کردن مراحل تخصص و فوق تخصص بوده ام. با وجود تمام این تلاش ها و هزینه های صورت گرفته، دانشجویان ما از مرزها خارج شده و خدماتی که لازم است در سرزمین خود انجام دهند را در کشوری انجام می دهند که ارزش آن هارا بهتر درک کند. مسئولین باید واقعیت و مشکلات را فهمیده و جهت رفع آن ها تلاش کنند تا بستر مناسبی برای سرمایه های داخلی و حضورشان فراهم شود.

 از متخصصان زن در جایگاه های مدیریتی استفاده کنید

این متخصص در لزوم ضرورت بازبینی جایگاه متخصصان زن، گفت: متخصصین زنان باید در جایگاه های مدیریتی در دانشگاه ها، معاونت ها، پزشک قانونی، نظام پزشکی، وزارت بهداشت و رده های بالاتر تصمیم گیری برای مردم حضور داشته باشن  و از تصمیماتشان استفاده بیشتری صورت گیرد. من و بسیاری از پزشکان متخصص در حوزه زنان از ابتدای انقلاب تنها با هدف خدمت به بانوان وارد این رشته شده ایم و زندگی  و وجود خود را صرف این رشته کرده ایم؛ در حال حاضر با توجه به پیشرفت هایی که در رشته زنان صورت گرفته است با بسیاری از کشورهای پیشرفته قابل مقایسه هستیم و این مسئله افتخار آمیز است.

طبق آمار حدود 7 هزار مختصص زنان در کشور وجود داریم

در تمام این سال ها ما متخصصین زنان تلاشمان بر رشد زنان که نیمی از جامعه هستند و فرزندانشان که سرمایه های آینده کشورمان هستند بوده است. طبق آمار حدود 7 هزار مختصص زنان در کشور وجود داشته و امیدواریم با توجه به شرایط موجود و امکان استفاده از ظرفیت ها برنامه ریزی در جهت بهبود سطح اقتصاد، آرامش، تحصیل و بهداشت جامعه  باشد و شرایطی فراهم شود که نخبگان ما به دنبال راه فرار از کشور نبوده و به پیشرفت کشو خود کمک کنند.

 

وبگردی