ساخت و ساز بدون مجوز در حاشیه شهر مشهد و در مسیر مسیل/ عضو شورای شهر: این خانه ها، پایان کار و سند ندارند

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، در سال های اخیر، شهر مشهد با رشد سریع و چشمگیر جمعیت و توسعه اقتصادی رو به رو بوده است. این افزایش جمعیت و توسعه، منجر به ساخت و سازهای گسترده و بی رویه در اطراف شهر شده است. این پروژه های ساختمانی، که بسیاری از آنها بدون برنامه ریزی دقیق و رعایت استانداردهای زیست محیطی انجام می شوند، نگرانی های زیادی را در پی داشته اند.

یکی از مهم ترین مشکلاتی که این ساخت و سازها ایجاد کرده اند، تغییر مسیر رودخانه ها و مسیل های طبیعی منطقه است. بسیاری از این ساخت و سازها در مناطق حساس و بر روی مسیرهای رودخانه ها انجام شده اند، که می تواند منجر به بروز سیلاب های ناگهانی و خطرناک شود. این امر نه تنها به خسارت های مالی گسترده منجر می شود، بلکه جان ساکنان مناطق مجاور را نیز به خطر می اندازد.

ادامه این روند می تواند به از دست رفتن منابع آبی منطقه و تخریب زیست بوم های طبیعی منجر شود. علاوه بر این، تغییر مسیر رودخانه ها می تواند بر کشاورزی منطقه تأثیر منفی بگذارد و موجب کاهش تولیدات کشاورزی و افزایش مشکلات اقتصادی برای کشاورزان شود.

شاید جالب باشد که بدانید برای خانه هایی که در مسیر رودخانه ها، بدون رعایت هیچ استانداردی، تبلیغات گسترده ای در شبکه های ماهواره ای انجام می شود و به نظر می رسد، این تبلیغات می تواند مشتریانی را نیز برای خودش جذب کند که جان آنها را به خطر می اندازد.

نیاز است تا با همکاری تمامی نهادهای مربوطه و آگاهی عمومی، از وقوع فاجعه های زیست محیطی و انسانی جلوگیری کرده و توسعه پایدار و متوازن را در شهر مشهد و اطراف آن دنبال کنیم.

حسن کریمدادی، عضو کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر مشهد، در گفت و گو با رکنا در این خصوص گفت: طبق طرح تفصیلی، هیچ کس حق ندارد در مسیل و حریم و بستر رودخانه ها ساخت و ساز انجام دهد. ساختمان هایی که می بینید در این بخش ها ساخته شده اند همگی غیر قانونی هستند و از آنجایی که بدون پروانه ساخت، ساخته شده اند، گواهی پایان کار و سند نیز ندارند.

وی در ادامه تاکید کرد: خانه هایی که در سیل اخیر مشهد نیز زیر آب رفتند، هیچ کدام مجوز نداشتند و در بستر و حریم رودخانه ساخته شده بودند که در سیل اخیر، متاسفانه جان هم وطنانمان را گرفت.

او با اشاره به اینکه شورای شهر فقط می تواند در محدوده شهری اعمال نظر کند و این ساخت و سازها بیشتر در حریم شهر انجام می شوند، گفت: به دلیل نوع ساخت و ساز در این مناطق و وجود کوچه های باریک و عدم دسترس پذیری منازل، با مشکلات ارائه خدمات از جمله آتش نشانی و همچنین در بخش بهداشت و درمان، خدمات اورژانس مواجه هستیم.

کریمدادی با تاکید بر اینکه همه طرح های تفصیلی زیر نظر وزارت راه و شهرسازی هستند و در استان ها، کمیسیون های ماده 5 زیر نظر استانداری ها هستند گفت: در این میان، شهرداری ها فقط در محدوده شهری حق ورود و اعطای مجوز پایان کار را دارند. در حال حاضر، شهرداری مشهد، به حاشیه شهرها خدمات می دهد ولی پولش از جیب مردم شهر جمع می شود و مردمی که در حاشیه زندگی می کنند، بدون پرداخت عوارض شهری به راحتی خدمات دریافت می کنند. 

این عضو شورای شهر مشهد افزود: قانون، مسیرهایی را برای جلوگیری اینگونه ساخت و سازها تعیین کرده است. در شهرداری، اداره کل نظارت بر ساخت و ساز داریم که این ساخت و سازهای خارج از محدوده را رصد و اطلاع رسانی می کنند.

سوال اینجاست چرا وزارت راه و شهرسازی، به موضوع ساخت و سازهای بی رویه در بستر رودخانه در مشهد ورود نمی کند و جلوی تکرار مجدد فاجعه ای که چندی پیش رقم خورد را نمی گیرد؟