معاون فنی و نظارت سازمان نوسازی ، توسعه و تجهیز مدارس کشور در گفت و گو با رکنا:
از سال 1382مدارسی که ساخته شد که با وقوع حوادث، خراب نمی شوند / از این به بعد اساتید دانشگاه در مورد نمای مدارس نظر می دهند
رکنا: معاون فنی و نظارت سازمان نوسازی ، توسعه و تجهیز مدارس کشور گفت: از سال 1382 به بعد مدارسی ساخته شد که با وقوع حوادث، خراب نمی شدند.
به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، مجید عبداللهی، معاون فنی و نظارت سازمان نوسازی ، توسعه و تجهیز مدارس کشور در گفت و گو با رکنا گفت: در راهکار 141 سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، ملزم شده ایم تا چهارچوب هایی را برای فضای آموزشی و تربیتی فراهم کنیم که حوزه هویت بخشی به فضاها را رشد دهد.
وی در ادامه تاکید کرد: در برنامه چهارم توسعه کشور، تاکید شده است که تمام فضاهای عمومی باید از الگوی معماری ایرانی-اسلامی تبعیت کنند. همچنین اسناد بالادستی مختلفی از جمله سیاست های کلی نظام در حوزه مسکن و شهرسازی نیز بر این موضوع تاکید داشته اند. ما سعی کرده ایم به این سمت حرکت کنیم و در ساخت مدارس تلاش کرده ایم تغییرات محسوس در آنها ایجاد شود. با تدوین ضابطه 697، قواعد برنامه ریزی فیزیکی مربوط به ساخت مدارس را پیشبینی کرده ایم و سال 1395 و آن مهم، ملاک ساخت و ساز قرار گرفت.
عبداللهی در ادامه افزود: متعاقب سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، برنامه ای تحت عنوان برنامه زیرنظام آورده شده است که در آن به تامین فضا، تجهیزات و فناوری توجه شده است. نقدی که به فضاهای عمومی عام کشور در حوزه ساخت و ساز، از جمله ساخت مدارس وارد است توجه غیرقابل قبول به معماری ایرانی-اسلامی است؛ چراکه مدارس، پر تعدادترین و متکثرترین ساختمان عمومی کشور است و به طور میانگین سالیانه 3 هزار مدرسه ساخته می شود؛ لذا باید به این مهم توجه شود.
معاون فنی و نظارت سازمان نوسازی ، توسعه و تجهیز مدارس کشور گفت: بعد از انقلاب، سه دوره مدرسه سازی در ایران طی شد. در دوره اول، آنقدر تعداد مدارس کم بود که دولت می بایست با سرعت مدرسه می ساخت. هنوز هم در آن فضا هستیم ولی نه به آن شدت. آن زمان سرانه آموزشی برای هر دانش آموز، یک و نیم متر مربع بود که اکنون به 5.28 رسیده است. در واقع دولت ناچار بود به دلیل غفلت های پیشین، تراکم بالای جمعیت دانش آموزی و مهاجرت ، با سرعت مدرسه بسازد.
از سال 1382 به بعد مدارسی ساخته شد که با وقوع حوادث، خراب نمی شدند
مجید عبداللهی با اشاره به اینکه سال 1375، دوره کیفیت بخشی مدارس شکل گرفت، گفت: آن زمان به سراغ ساخت مدارسی رفتیم که با کیفیت باشد تا اگر خدایی ناکرده زلزله آمد، مدرسه خراب نشود. در واقع می توانیم ادعا کنیم از سال 1382 به بعد مدارسی ساخته شد که با وقوع حوادث، خراب نمی شدند. نمونه اش هم کاشمر است که 29 خرداد در آن زلزله آمد و نه تنها مدرسه خراب نشد بلکه مدارس کانون مدیریت بحران و اسکان اضطراری شده است.
او افزود: در دوره سوم، از سال 1390 به بعد، دوره هویت بخشی به فضاهای آموزشی شکل گرفت و از آن زمان به بعد، مدارس با قاعده های جهانی ساخته می شوند؛ ولی باید این را بدانیم که در هویت بخشی، هنوز هم جای کار داریم. در این مسیر، با برون سپاری، از ظرفیت مهندسان مشاور استفاده کردیم. الان 10 تا 15 درصد از مدارسی که در کشور ساخته می شوند، به مراکز دانشگاهی، تحقیقاتی و مهندسین مشاور ارجاع داده می شوند.
از این به بعد اساتید دانشگاه در مورد نمای مدارس نظر می دهند
این مقام مسئول در سازمان نوسازی مدارس تاکید کرد: در گام دوم، دستورالعمل ارتقاء کیفی نما و منظر فضاهای آموزشی را در نظر گرفته ایم که در آن نهادسازی جدیدی برای فرایند طراحی مدرسه و نما سازی مدارس صورت گرفته است. کلیات آن به تصویب رسیده و طی این هفته توسط وزیر ابلاغ خواهدشد. این اقدام، یکی از زیربنایی ترین کارهایی است که کمک می کند تا از این به بعد، در مورد نمای مدارس، اساتید دانشگاه، وزارت راه و شهرسازی، شهرداری ها و در مدارس میراثی، وزارت میراث فرهنگی، نظر دهند و شکل متفاوت تری داشته باشند. لازم به ذکر است که تغییر نما، خیلی در افزایش قیمت تمام شده اثری ندارد.
مصالحی که در ساخت مدارس به کار می رود در کمتر از یک سال توسط جامعه محلی هم استفاده می شود
مجید عبداللهی گفت: مدارس کشور باید مروج فرهنگ معماری و محلی باشند. جالب است بدانید بسیاری از مصالحی که در مدارس به کار برده می شوند، در کمتر از یکی دو سال، در جامعه محلی استفاده می شود؛ لذا توصیه کرده ایم با توجه به اقتضائات محلی، مدرسه ساخته شود تا جامعه محلی در محیط خود رشد کند. نمونه آن «هنرستان امتیاز» و «دبستان جدگال» و «مدرسه آفتاب» است.
جایزه بین المللی مدرسه معماری ایرانی اسفند ماه برگزار می شود
او در پایان تاکید کرد: جایزه بین المللی مدرسه معماری ایرانی اسفند ماه امسال برگزار می شود که مدارسی که با معماری خاص ساخته شد اند، در آن شرکت کنند. سال گذشته 200 اثر رسید. امیدواریم باز هم بتوانیم تجربه ایران را به سایر کشورهای دنیا برسانیم.
ارسال نظر