دکتر مینو فلاحی در گفت و گو با رکنا مطرح کرد
احتمال زردی گرفتن نوزادان پسر بیشتر است/ شیرخشک درمان زردی نوزاد نیست، شیر دهی مادر توصیه می شود
رکنا، دکتر مینو فلاحی فوق تخصص نوزادان گفت:.یک بحث غلط در مورد شیر مادر و زردی نوزادان این است که به بسیاری از مادران در بیمارستان در بدو تولد توصیه می شود که شیرخشک داده بشود تا از زردی یا پیشرفت زردی پیشگیری بشود. مسئله حائز اهمیتی که در روزهای اول تولد نوزاد تاکید میشود تغذیه با شیر مادر است. هر چه تعداد شیردهی بیشتر باشد احتمال زردتر شدن نوزاد کمتر می شود.
به گزارش خبرنگار سلامت رکنا، دکتر مینو فلاحی فوق تخصص نوزادان - متخصص کودکان به خبرنگار سلامت رکنا گفت: زردی نوزادان یکی از شایع ترین و مهم ترین بیماری دوره نوزادی است. این بیماری میتواند از روزهای اول تولد یا بعد از هفته ها تا یکی دو ماه اول تولد نوزاد دیده بشود. یک بیماری قابل درمان و پیشگیری است.
فلاحی گفت: زردی در مقادیر کم میتواند کاملاً بی خطر و فیزیولوژیک باشد و هیچ مشکلی برای نوزاد ایجاد نکند و به خودی خود درمان بشود. اما در مقادیر بالای زردی، این بیماری کاملاً خطرناک و تاثیر گزار خواهد بود که سریع میتواند سلامت نوزاد را تحت تاثیر قرار بدهد.
دکتر مینو فلاحی با تاکید بر اینکه زردی باید به موقع درمان بشود، گفت: اگر زردی به موقع درمان نشود، باعث ایجاد عوراض ناخواسته و شدید عصبی یا کاهش شنوایی حسی و عصبی وبینائی کری یا اختلالات حرکتی و تشنژ در نوزادان بشود. زردی در مقادیر خیلی بالا میتواند کشنده نیز باشد.
فلاحی گفت: خطر ابتلا به زردی در نوزادان بسیار بالاتر از ابتلا زردی در کودکان است. یک سری شرایط فیزیولوژیک در نوزادان وجود دارد که استعداد ابتلا به زردی را بالاتر میبرد مثلاً گلبول های قرمز نوزاد شرایط خاص تری و طول عمر کمتری دارند. آنزیم های کبدی که مسئول دفع زردی هستند در دوره نوزادی فعالیت کمتری دارند.
و همچنین ، اگر بین مادر و نوزاد ناسازگاری گروه های خونی اصلی، ناسازگاری RHخون و یا گروه های خونی فرعی وجود داشته باشد، شرایط ابتلا را افزایش می دهد. اگر نوزاد مبتلا به عفونت باشد و یا شیردهی نوزاد مختل بشود، دچار کم آبی میشود و بازهم احتمال ابتلا به زردی را افزایش می دهد.
او افزود: بسیار قابل توجه است که نوزادان در بدو تولد در بیمارستان غربالگری زردی شوند و مانند تمام بیماری های دیگر پیشگیری بسیار بهتر از درمان است.
فلاحی روش های درمان زردی را اینطور شرح داد و گفت: زردی خیلی سریع تشخیص داده می شود و قابل درمان است. اقدامات درمانی که برای درمان زردی نوزاد انجام می شود در درجه اول تغذیه مناسب و کافی نوزاد است. اگر نوزاد دچار اختلال تغذیه و کم آبی بشود قطعاً مقدار زردیی بالاتر میرود و خطرناک تر میشود.
در مقادیری که زردی در نوزاد بالا رفته و نیاز به درمان پیشرفته تر دارد، درمان هایی مانند استفاده از دستگاه های فتوتراپی که نورهایی با طول موج مخصوص به پوست نوزاد رسانده می شود تا در واقع دفع زردی از بدن نوزاد باشد که این دستگاه هم اکنون در تمام بخش های بیمارستان ها موجود است. اگر درمان زردی در نوزاد به دستگاه فتوتراپی پاسخ خوبی ندهد توسط تعویض خون، توسط پرستاران و پزشکان در بیمارستان ها انجام میشود تا سطح بیلی روبین خون به سرعت کاهش پیدا کند.یک سری درمان های سنتی مانند شیر خشت و رازیانه هم توسط والدین نوزادان انجام می گیرد. که بی خطر بودن و اثر بخشی این درمان های سنتی هنوز ثابت نشده است هیچ توصیه پزشکی نمی شود.یک بحث غلط در مورد شیر مادر و زردی نوزادان این است که به بسیاری از مادران در بیمارستان در بدو تولد توصیه می شود که شیرخشک داده بشود تا از زردی یا پیشرفت زردی پیشگیری بشود. مسئله حائز اهمیتی که در روزهای اول تولد نوزاد تاکید میشود تغذیه با شیر مادر است. هر چه تعداد شیردهی بیشتر باشد احتمال زردتر شدن نوزاد کمتر می شود.
تماس با ما: 23051497
ارسال نظر