زنان باید در سال حداقل 10 بار پریود شوند/ بیش از 35 روز تعویق در پریود طبیعی نیست/ ارتباط تنبلی تخمدان با چاقی

به گزارش خبرنگار سلامت رکنا، چرخه قائدگی یک تغییر فیزیولوژی در زنان است، که از سنین بلوغ تا 40 الی 50 سالگی ادامه پیدا می کند. در این چرخه که به آن دوره باروری هم گفته می شود، هر ماه یک تخمک از رحم  خارج می شود. در دوره قاعدگی با توجه به تغییرات فیزیولوژی بدن یا سبک زندگی ممکن است اختلالاتی در نظم طبیعی پریود به وجود بیاید.

دکتر ملیکا مهرپرور متخصص زنان زایمان و نازایی، در گفت و گو با رکنا، در توضیح دوره قاعدگی، گفت: قائدگی در یک فرد عادی از زمان بلوغ تا 45 الی 50 سالگی ادامه پیدا می کند. اگر تا سن 16 سالگی پریود اتفاق نیوفتد قطعا مشکلی وجود دارد و فرد باید به پزشک مراجعه کند. بعد از آن اگر زیر 40 سالگی یائسگی اتفاق بیوفتد به آن یائسگی زودرس گفته می شود. در این فاصله شروع قائدگی تا یائسگی که دوره باروری گفته می شود انتظار ما این است، که ماهیانه سیکل طبیعی پریود طی شود. زمان پریود اگر 5 روز جلو یا عقب تر از دوره قبل باشد طبیعی است؛ اما اگر بیش از 5 روز یا به عبارتی قائدگی بعدی بیش از 35 روز طول بکشد، باید به دنبال چرایی آن باشیم.

وی در خصوص دلایل عقب افتادن پریود و تاکید بر شیوع  تنبلی تخمدان، گفت: اولین دلیل تعویق دوره قاعدگی بارداری است، که ابتدا باید با تست های مختلف باردار بودن شخص مشخص شود. بعد از آن دلایل دیگر را مد نظر قرار می دهیم، که در این خصوص ازمایش های هورمونی و سونوگرافی می توانند به ما کمک کنند. در خصوص هورمون ها، که می توانند نظم پریود را به هم بزنند، می توان به تیروئید(کم کار و پر کار) و هورمون پرولاکتین یا شیردهی اشاره کرد. هورمون شیر و اختلال در نظم پریود بانوان شیرده طبیعی است؛ اما گاهی این هورمون، که ازغده هیپوفیز ترشح می شود، بالا می رود و به صورت غیر طبیعی  باعث اختلالات قائدگی می شود. از علائم آن می توان به ترشح شیر از سینه و سر درد شاره کرد، که همه این عوامل در آزمایش مشخص می شود. یائسگی زودرس از دیگر دلایل است. این مورد معمولا ژنتیکی است و با آزمایش و سونوگرافی مشخص می شود از علل شایع دیگر تمبلی تخمدان یا سندروم پلی کیستیک است. در این مورد تخمدان به طور منظم  تخمک گذاری ندارد و در پی آن نظم قائدگی بهم می خورد. تنبلی تخمدان می تواند به دلایل ارثی یا چاقی باشد. از علائم آن می توان به آکنه، موهای زائد و اضافه وزن اشاره کرد. از علت های دیگر پریود نامنظم میتوان به تغییرات آب و هوا، کاهش وزن و استرس اشاره کرد.

مهرپرور در خصوص عوارض تاخیر در پریود و لزوم سبک زندگی سالم برای فعالیت تخمدان، گفت: افراد باید در سال حداقل 10 بار پریود شوند و تعویق پریود می تواند عوارضی مثل افزایش ضخامت رحم را در پی داشته باشد. با توجه به شیوع چاقی اکثر مراجعین به طور معمول دچار تنبلی تخمدان هستند. برای اینکه فعالیت تخمدان به طور منظم ادامه دار باشد، باید شیوه و سبک زندگی تغییر پیدا کند. یعنی ورزش منظم، تغذیه سالم، فست فود و غذا های چرب از رژیم غذایی کم یا حذف شوند و میوه و سبزیجات در رژیم غذایی افزایش پیدا کند. سبک زندگی سالم باعث می شود فعالیت تخمدان به صورت منظم ادامه پیدا کند.

شماره تماس رکنا:

02123051497