سلاجقه: ایران توانست دنیا را در مقابله با گرد و غبار بسیج کند

به گزارش رکنا به نقل از روابط‌عمومی سازمان حفاظت محیط زیست ، علی سلاجقه در جلسه کارگروه سیاست‌گذاری و هماهنگی مدیریت مقابله با پدیده گرد و غبار ، ضمن تسلیت مجدد شهادت آیت الله رئیسی و همراهان ایشان در پرواز اردیبهشت، اظهار کرد: از دست دادن جمع عزیزی که در پرواز اردیبهشت به شهادت رسیدند، حتما تبعات سنگینی برای کشور به همراه خواهد داشت، هرچند که قامت بلند ولایت مقام معظم رهبری، مسائل را حل می‌کند و کارها تا امروز بدون هیچ خللی دنبال شده است و بعد از این هم با انتخاب خوبی که ملت در انتخابات ریاست جمهوری خواهند داشت، مسیر به صورت پویاتر پیگیری خواهد شد.

وی افزود: روحیه شهید جمهور کاملا مردم‌مدارانه بود و ایشان حتی با مدیران زیردست خود با رفتار از بالا به پایین برخورد نمی‌کرد. شهید رئیسی به محیط‌زیست توجه ویژه‌ای داشت و با وجود شرایط دشوار اقتصادی کشور، مردانه پای رعایت همه ضوابط محیط‌زیستی می‌ایستاد. یادم هست یک روز چهارشنبه‌ای بود که به روال هر هفته در جلسه هیات دولت شرکت کردم، اما آن روز بخش‌هایی از کشور دچار گرد و غبار شده بود. رئیس‌جمهور شهید تا بنده را دید، گفت که آقای سلاجقه شما چرا در این جلسه شرکت کردی، وقتی می‌گویی که منشا گرد و غبار مربوط به خارج از کشور است، سریع به کشورهای مربوطه سفر کن و کاری کن که مساله حل شود. ایشان حتی گفت که همین حالا به فرودگاه برو و به مقصد کشورهای همسایه بلیت بگیر و اگر لازم است نشست‌های دوجانبه یا چندجانبه داشته باشیم، هرچه سریع‌تر باید مقدمات کار را فراهم کنیم.

فعال شدن دیپلماسی محیط‌زیست در دولت سیزدهم با پیگیری‌های شهیدان رئیسی و امیرعبداللهیان

سلاجقه با تاکید بر پیگیری جدی موضوع گرد و غبار توسط رئیس‌جمهور شهید، گفت: از همان وقتی که شهید جمهور در هیات دولت به بنده تذکر داد که لازم است برای حل این معضل با کشورهای همسایه و همجوار مذاکره کنیم، رایزنی‌های خود را آغاز کردیم که نتیجه این رایزنی‌ها برگزاری دو اجلاس منطقه‌ای و بین‌المللی در داخل کشور و تشکیل چندین نشست کارشناسی، تخصصی و مدیریتی با اغلب کشورهای همسایه و همجوار در موضوع گرد و غبار شد، در همین راستا جا دارد از همه دوستان وزارت امور خارجه دولت سیزدهم تشکر کنم و به صورت ویژه از شهید امیرعبداللهیان عزیز یاد کنم که دوست صمیمی بنده بود. ایشان روز یکشنبه ۳۰ اردیبهشت به شهادت رسید، در حالی که قرار بود روز دوشنبه ۳۱ اردیبهشت به همراه یکدیگر به قزاقستان برویم و در اجلاس وزرای سازمان همکاری شانگهای شرکت کنیم.

رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست ادامه داد: آقای امیرعبداللهیان نماد ادب، شأن و منزلت دولت بود و مانند خود شهید بزرگوار آیت‌الله رئیسی، شخصیتی اخلاق‌مدار بود. با پیگیری‌های جدی این دو عزیز و تلاش‌هایی که سایر عزیزان در دولت سیزدهم انجام دادند، دیپلماسی محیط‌زیست به‌ویژه در موضوع گرد و غبار در دولت مردمی فعال شد و دستاوردهای مهمی در این زمینه به دست آمد که جای افتخار دارد. دکتر امیرعبداللهیان هر زمان اینجانب را می‌دید، از من می‌خواست که اگر موضوع محیط‌زیستی خاصی در خارج از کشور وجود دارد که نیاز به پیگیری آن توسط وزارت خارجه وجود دارد را با ایشان مطرح کنم. ضمن درود فرستان بر روح آن شهید بزرگوار، از همه همکاران ایشان که در دولت مردمی به کمک سازمان محیط‌زیست آمدند، تقدیر می‌کنیم.

در دولت سیزدهم، پیکره قوه مجریه یک پیکره واحد و متحد بود

معاون رئیس‌جمهور با تاکید بر این که در دولت سیزدهم، پیکره قوه مجریه یک پیکره واحد و متحد بود، عنوان کرد: در میان مدیران دولت مردمی این اعتقاد وجود داشته و دارد که برای حل مشکلات مختلف کشور از جمله معضل گرد و غبار، باید با یکدیگر هم‌افزایی داشته باشیم، در هر دو اجلاس منطقه‌ای و بین‌المللی گرد و غبار که در سال‌های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ در کشورمان برگزار شد، هم دستگاه‌های مرتبط از جمله وزارت امور خارجه کمک ویژه‌ای به برگزاری نشست‌ها کرد و هم رئیس‌جمهور شهید شخصا شرکت کردند. ایشان بعد از این همایش‌ها و سایر نشست‌هایی که در حوزه گرد و غبار میان ما و مقامات سایر کشورها برگزار می‌شد نیز موضوعات را به صورت ویژه پیگیری می‌کرد.

وی تاکید کرد: یکی از میثاق‌هایی که شهید رئیسی با اعضای دولت خود بست، این بود که مشکل مردم باید در سریع‌ترین زمان ممکن حل شود. به همین دلیل، اگر یک مشکل محیط‌زیستی را با ایشان مطرح می‌کردیم که گره آن به دست یک دستگاه اجرایی دیگر باز می‌شد، سریعا به عالی‌ترین مقام دستگاه مربوطه دستور می‌داد که با ما جلسه بگذارد و پاسخ بدهد که آن مشکل، چه زمانی و به چه شکلی برطرف خواهد شد. دستاوردهای بزرگی هم که در حوزه دیپلماسی محیط‌زیست به‌ویژه در موضوع گرد و غبار در دولت سیزدهم به دست آمد، به خاطر همین رویکرد پیگیرانه شهید جمهور بود و البته تلاش و همراهی همه اعضای دولت با یکدیگر نیز نقش مهمی در کسب این موفقیت‌ها داشت.

لزوم تقویت کشور در مباحث علمی مربوط به گرد و غبار برای ارائه مقالات در همایش‌های بین‌المللی

سلاجقه با بیان این که دستاوردهای کسب‌ شده ناشی از دیپلماسی فعال دولت در بخش گرد و غبار و تفاهم‌های انجام‌ شده با کشورهای مختلف در این زمینه باید به‌سرعت پیگیری شود، اعلام کرد: ما در عین تدبیر، تعقل و متانتی که در مباحث بین‌المللی باید از خود نشان دهیم، باید به صورت شتاب‌زده از کشورهایی که قرار است در موضوع مقابله با گرد و غبار با آن‌ها همکاری داشته باشیم، پیگیری کنیم که هرچه زودتر اقدامات عملیاتی لازم را شروع کنیم، همچنین باید دستاوردهای علمی خود در این زمینه را به شکلی گسترده‌تر به جهان عرضه کنیم و به کشورهای همسایه و همجوار و سایر کشورهای دنیا اعلام کنیم که ایران دارای پشتوانه سال‌ها کار پژوهشی و میدانی در زمینه مقابله با گرد و غبار است و آماده‌ایم که با سایر کشورها در این زمینه همکاری کنیم.

رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست با اشاره به این که متاسفانه وجود برخی مشکلات مالی باعث می‌شود که دانشمندان و متخصصان کشور نتوانند به اندازه کافی در همایش‌های بین‌المللی شرکت کنند، بیان کرد: این مشکلات باعث می‌شود که با وجود همه دستاوردها، تجارب و اندوخته‌های علمی کشور، نتوانیم مرجعیت علمی ایران را در حوزه گرد و غبار اثبات کنیم. این در حالی است که برخی کشورهای همسایه، مقالات متعددی را در ژورنال‌ها و نشست‌های بین‌المللی در این حوزه منتشر کرده‌اند و به گونه‌ای رفتار می‌کنند که گویی در حوزه گرد و غبار، دست بالاتر را از نظر علمی نسبت به ما دارند، به همین دلیل است که باید موضوعات علمی و بین‌المللی را در این بخش با کمک وزارت علوم و وزارت امور خارجه تقویت کنیم.

نوعی ادبیات واحد در حوزه گرد و غبار با همت ایران در تمام دنیا ایجاد شد

معاون رئیس‌جمهور با یادآوری این که دولت سیزدهم با وجود همه تحریم‌های ظالمانه توانست اجلاس جهانی گرد و غبار را با حضور بیش از ۵۰ کشور و ۱۵ نهاد بین‌المللی در تهران برگزار کند، گفت: با وجود این که اصل مشکل ما در بخش گرد و غبار مربوط به منطقه است و خیزش ریزگردها از کشورهای همسایه و همجوار، شهرهای ایران را با مشکل مواجه می‌کند، اما علاوه بر رایزنی با کشورهای منطقه و برگزاری اجلاس منطقه‌ای در سال ۱۴۰۱، در سال ۱۴۰۲ نیز یک اجلاس بین‌المللی را در کشور برگزار کردیم که آن اجلاس به همراه پیگیری‌هایی که وزارت امور خارجه برای به ثمر نشستن دستاوردهای آن در سازمان ملل انجام داد، باعث شد که با همت جمهوری اسلامی ایران، نوعی ادبیات واحد و کلیدواژه‌های مربوط به پدیده‌های نوظهور در حوزه گرد و غبار در تمام دنیا ایجاد شود.

وی با تاکید بر این که ایران با دیپلماسی محیط‌زیستی فعال دولت سیزدهم توانست دنیا را در مقابله با گرد و غبار بسیج کند، خاطرنشان کرد: با پیگیری‌های جمهوری اسلامی ایران، قطعنامه‌ای مرتبط با گرد و غبار در ششمین مجمع محیط‌زیست سازمان ملل متحد به تصویب رسید و روز جهانی مقابله با توفان‌های ماسه و گرد و غبار نیز در این سازمان تصویب شد، اکنون نیز باید کارگروهی را در داخل کشور با حضور همه دستگاه‌های اجرایی ذی‌ربط تشکیل دهیم و براساس یک برنامه زمان‌بندی‌شده، دستگاه‌های مختلف را مکلف کنیم که صحبت‌هایی را که لازم است جمهوری اسلامی ایران در مجامع بین‌المللی سازمان ملل و دیگر نهادهای جهانی در موضوع گرد و غبار مطرح کند، تهیه و تدوین کنند که دست ما برای استدلال کردن در اجلاس‌های جهانی باز باشد، چون اگر ما این کار را انجام ندهیم، خیلی زود یک کشور دیگر ممکن است جای ما را بگیرد و مدیریت موضوع گرد و غبار را در جهان به عهده بگیرد.

سازمان برنامه و بودجه باید در تامین اعتبارات لازم در بخش گرد و غبار بیشتر همراهی کند

سلاجقه با بیان این که سازمان برنامه و بودجه کشور باید در تامین اعتبارات مورد نیاز برای انجام اقدامات مربوط به مقابله با گرد و غبار در داخل کشور، همراهی بیشتری داشته باشد، اظهار داشت: قطعا منشا برخی توفان‌های ماسه ای و گرد و غبار در کشور داخلی است و فارغ از همه تلاش‌هایی که باید در عرصه بین‌المللی انجام دهیم، حتما باید اقدامات لازم را نیز در داخل کشور انجام دهیم تا بتوانیم موفقیت بیشتری در کنترل پدیده ریزگردها به دست آوریم؛ یعنی نباید شرایط به گونه‌ای باشد که در موضوع گرد و غبار، همه تمرکز خود را روی مسائل بین‌المللی بگذاریم و انجام وظایف مربوطه در داخل کشور را فراموش کنیم. خوشبختانه در دولت سیزدهم توانسته‌ایم دستاوردهای خوبی را در بخش بین‌الملی برای حل این معضل به دست آوردیم، اما حتما به انجام اقدامات بیشتری در داخل کشور هم نیاز داریم.

رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست یادآور شد: در ابتدای دولت وقتی می‌خواستیم برای اقدامات مرتبط با حل معضل گرد و غبار بودجه بگیریم، این پاسخ را می‌شنیدیم که پدیده ریزگردها در قانون مدیریت بحران کشور تعریف نشده است، اما با وزیر کشور رایزنی کردیم و پذیرفتند که قطعا گرد و غبار یک موضوع مرتبط با مدیریت بحران است و باید از اعتبارات مربوطه، به این بخش نیز اختصاص پیدا کند، سازمان برنامه و بودجه هم پذیرفت که باید به موضوع گرد و غبار بیشتر کمک کند، اما مساله ما زمان است؛ یعنی نیاز است که یک برنامه زمان‌بندی مشخص برای انجام اقدامات لازم به‌ منظور مقابله با پدیده گرد و غبار در سطح کشور تهیه شود و هم جلسات کارگروه‌های ملی و استانی براساس این برنامه زمانی تشکیل و هم بودجه‌های مورد نیاز طبق همین زمان‌بندی به دستگاه‌های مربوطه تزریق شود.

وی گفت: سازمان حفاظت محیط‌زیست براساس دستاوردهای حاصل‌ شده از ۲ اجلاس منطقه‌ای و بین‌المللی مقابله با گرد و غبار و نشست‌های ۲ جانبه و چندجانبه مرتبط با آن، همچنان موضوع تشکیل مرکز منطقه‌ای محیط‌زیست و صندوق منطقه‌ای مقابله با گرد و غبار در ایران را دنبال می‌کند، زیرا معتقدیم هاب منطقه‌ای مقابله با گرد و غبار باید در کشور که متولی برگزاری نشست‌های اخیر در این حوزه در سطح منطقه بوده است، تشکیل و دبیرخانه مربوط به آن نیز باید هرچه زودتر راه‌اندازی شود. در این زمینه نیاز به پیگیری‌های سریع‌تر طبق برنامه‌های زمان‌بندی مشخص‌شده و تعیین تکالیف مشخص برای دستگاه‌های ذی‌ربط باشیم.

کدخبر: 1007341 ویرایش خبر
لینک کپی شد
آیا این خبر مفید بود؟