کودکان زیر 2 سال از موبایل و تلویزیون دور نگهداشته شوند/ حداقل 40 سانت از وسایل دیجیتال فاصله داشته باشند

به گزارش خبرنگار سلامت رکنا، ورود به عصر دیجیتال و به دنبال آن قرار گیری مداوم کودکان و نوجوانان در معرض صفحات دیجیتالی مثل تبلت، کامپیوتر، پلی استیشن و... می تواند موجب تبعات مختلف و بعضا سنگین مثل مایوپی یا نزدیک بینی چشم شود. آگاهی والدین از چگونگی استفاده از صفحات دیجیتال و مشکلات چشمی کلید موفقیتی در پیشگیری از بروز بیماری های چشمی در کودکان است. در این رابطه با دکتر بیژن عزیزی ، اپتومتریست به گفت و گو پرداخته ایم.

دکتر بیژن عزیزی، اپتومتریست

بیژن عزیزی، در گفت و گو با رکنا، با اشاره به دو دلیل ضعیفی چشم در میان کودکان گفت: ضعیفی چشم یا به علت عوامل وراثتی است یا تحت تاثیر کار طولانی مدت با وسایل دیجیتال مثل لب تاب، کامپیوتر، تبلت و... است. در این خصوص اگر فرد زمینه ژنتیکی داشته باشد احتمال بروز نزدیک بینی بیشتر می شود. به گفته سازمان جهانی بهداشت کودکان زیر دو سال  نباید از موبایل و تلویزیون استفاده کنند.

وی با تاکید بر لزوم معاینات دوره ای برای کودکان و تاثیر عوامل وراثتی و محیطی، اضافه کرد: کودکان از ابتدای تولد بهتر است مورد معاینات بینایی سنجی قرار بگیرند. این معاینات در 2 و نیم سالگی و 6 سالگی باید تکرار شود. ممکن است کودک معاینه نشده از ابتدای تولد دچار آب مروارید بوده باشد و عدم معاینه و تشخیص  باعث تبعات شدید مثل تنبلی چشم و تاری دید شود. در خانواده هایی که مشکلات چشمی دیده می شود باید معاینات دوره ای به صورت جدی تری انجام شود تا در صورت بروز مشکلات چشمی از پیشرفت بیماری جلوگیری شود. در کشورهایی مثل چین و کره می توان شاهد حجم زیاد افرادی که غالبا دچار نزدیک بینی اند باشیم. با توجه به تحقیقات صورت گرفته روی این افراد محیط عامل اصلی نزدیک بینی یا مایوپی  بوده است و این مساله اهمیت محیط در بروز بیماری های چشمی را نشان می دهد.

وی، در خصوص نوع تغذیه کودکان و راهکاری هایی که والدین برای سلامت چشم فرزندانشان می توانند انجام دهند، افزود: تغذیه برای سلامت چشم بسیار مهم است، اما اینکه بگوییم باعث کاهش یا تغییر نمره چشم می شود درست نیست. ترکیباتی که در بدن تبدیل به ویتامین ای می شود مثل بتاکاروتن موجود در هویج، ماهی، غلات و انواع مغزیجات برای سلامت چشم موثر است. والدین علاوه بر پیگیری معاینات دوره ای باید توجه داشته باشند، اگر کودکشان می خواهد از وسایل دیجیتالی استفاده کند فاصله اش حداقل بین 30 الی 40 سانت باشد؛ چرا که با فاصله نزدیک چشم باید تطابق بیشتری انجام دهد و در نتیجه فشار بیشتری را متحمل می شود. همچنین زاویه گوشی حداقل 45 درجه باشد، یعنی سر خیلی به موبایل نزدیک نشود، تا فرد دچار مشکلات گردنی نشود.

عزیزی، در خصوص ضرورت انجام غربالگری های جدی و مسمتر گفت: معاینات چشم پزشکی و اپتومتری باید با دقت زیاد توسط چشم پزشک و اپتومتریست انجام شود. فردی که این معاینات را انجام میدهد باید علم مرتبط با این رشته را آموخته باشد و صرفا دید گرفتن در مراکز بهداشت  نمیتواند مشخص کند که چشم فرد ضعیف هست یا خیر و اگر والدین زودتر متوجه ضعیفی چشم فرزندشان می شدند، می توانستند در صورت وجود تنبلی، آن را زودتر درمان کنند. کاری که وزارت بهداشت می تواند انجام دهند این است، که وارد معاینات دقیق دوره ای شود و برای کودکان پرونده پزشکی  تشکیل دهد و صرفا به دید گرفتن اکتفا نکند.

 

وبگردی