تداوم مرگ فوکهای خزری در سواحل مازندران
رکنا:مدیر امور حیات وحش ادارهکل حفاظت محیط زیست مازندران با تایید کشف لاشه سه فوک خزری در سواحل مازندران در دو ماه گذشته، گفت: در سه سال اخیر، هر سال تلفات ۱۵ تا ۲۰ مورد از تنها پستاندار دریایی خزر در سواحل مازندران گزارش شده که دلیل آن هنوز مشخص نیست.
به گزارش رکنا، با پیدا شدن لاشه چند فوک خزری در سواحل مازندران در چند ماه اخیر، دوباره نگرانی از تلفات ادامهدار این گونه در معرض انقراض دریای خزر شدت گرفته است.
در سال 1401 لاشه 20 فوک خزری و سال گذشته نیز 15 مورد در سواحل 470 کیلومتری تحت مدیریت استان مازندران کشف شد و از ابتدای سال جاری تاکنون نیز شاهد گزارشهایی از تلفات سه فوک خزری در سواحل مازندران بودهایم.
عوامل مختلفی در مرگ فوکها دخیل هستند، در سال 1401 گزارشاتی از مرگ هزاران قلاده از این تنها پستاندار دریایی خزر در سواحل داغستان، روسیه و قزاقستان مخابره شد که علت آن همچون معمایی باقی مانده است.
مدیر امور حیات وحش ادارهکل حفاظت محیط زیست مازندران درباره تلفات اخیری که در سواحل این استان مشاهده شده است، به خبرنگار تسنیم گفت: فصل بهار که میشود فوکها از آبهای کمعمق به سمت آبهای عمیق در قسمت جنوبی یعنی سواحل شمالی ایران میآیند و در این مسیر مهاجرتی ممکن است اتفاقاتی برای آنها بیفتد.
کورس ربیعی ادامه داد: فوکها تا اوایل پاییز در این قسمت از دریای خزر میمانند به این دلیل که آبهای سرد و بیشتر از 20 درجه را ترجیح میدهند و این شرایط در قسمت ایرانی دریا، در این بازه زمانی فراهم است و مهاجرت آنها به این سمت نیز پس از تولید مثل یعنی از اواسط بهار آغاز شده است.
وی با اشاره به اینکه امسال تاکنون شاهد سه مورد تلفات به ترتیب در سواحل نور، میانکاله و جویبار بودیم، تصریح کرد: برای مشخصشدن علت تلفات نیاز به نمونه تازهای از این موجود دریایی داریم ولی چون مدت زیادی از مرگ فوکها گذشته بود، این امکان وجود نداشت.
مدیر اداره امور حیات وحش ادارهکل محیط زیست مازندران با بیان اینکه نظیر همین تلفات در روسیه نیز ماهها قبل اتفاق افتاد و علت مرگ فوکها مشخص نشده است، افزود: دو سه سالی میشود که به طور متوسط سالانه گزارشی از تلفات 15 تا 20 قلاده فوک خزری در سواحل مازندران مخابره میشود.
آلودگیهای نفتی، ورود فاضلاب و مواد شیمیایی و کشاورزی به دریا، صید کیلکا ( به این دلیل که منبع غذایی فوکهاست)، گونههای مهاجم، و همچنین تغییرات اقلیمی از تهدیداتی است که ربیعی برای حیات فوکهای خزری عنوان کرد.
وی همچنین با بیان اینکه فوک خزری در فهرست سرخ اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) قرار دارد و تنها پستاندار دریای خزر است، گفت: همه کشورهای حاشیه خزر در راستای حفظ زنجیره تنوع زیستی در این دریا باید فعالیتهایشان طوری باشد که برنامههای حفاظتی و متعهدانه از فوک خزری را اعمال کنند.
به گزارش تسنیم، با توجه به اینکه صیادان خزر نسبت به ارزش فوک خزری آگاهی یافته و نگاه مسئولانهای نسبت به حفاظت از آن دارند، بلافاصله با دیدن لاشه فوک یا گیر افتادن آنها در تورهای صیادی موضوع را به اطلاع محیط زیست میرسانند، چنانکه سه روز پیش نیز شاهد آزادسازی یک قلاده فوک جوان از تور صیادان و آزادسازی آن در سواحل بابلسر بودیم.
ارسال نظر