کاهش آمار کرونا با استفاده از تست های خانگی کرونا/ در ایران هست ولی در دسترس عموم نیست!

با وجود آن که مسئولان وزارت بهداشت از به صفر رسیدن واردات و تولید روزانه 100 هزار کیت آنتی ژن تشخیص فوری کرونا در ایران خبر داده اند، اما آمارهای خود وزارت بهداشت از این حکایت دارد که هم اکنون در کشورمان روزانه بین 50 تا 70 هزار تست سریع کرونا انجام می شود.

این رقم انجام تست فوری برای کشوری با جمعیت 85 میلیونی که آمار رسمی آن، از ابتلای بیش از 20 هزار نفر در روز به کرونا حکایت دارد و دیروز هم با رسیدن آمار مرگ و میر به 496 نفر، رکورد روزانه فوتی های کرونایی در آن شکسته شد، بخصوص در شرایطی که مردم ایران مانند کشورهای پیشرفته به رپید تست ها دسترسی ندارند، قطعا ناکافی به نظر می رسد.

تناقض آمارهای وزارت بهداشت درباره میزان تولید تست های سریع کرونا

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، 7 آبان 99، سعید نمکی ، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از واردات 3 میلیون تست سریع کرونا از کره جنوبی به ایران خبر داد و 11 روز پس از آن نیز حسین وطن پور، مدیرکل دفتر فناوری سلامت وزارت بهداشت ضمن اعلام خبر صدور مجوز برای تست های تشخیص سریع کرونا، تاکید کرد که تولید این تست ها توسط شرکت های دانش بنیان ایرانی آغاز شده است.

12 اسفند 99 هم جعفر صادق تبریزی، رئیس مرکز مدیریت شبکه بهداشت وزارت بهداشت از تولید روزانه بیش از 100 هزار تست تشخیص سریع کرونا توسط یک شرکت ایرانی خبر داد و گفت به زودی سه شرکت دیگر هم به جمع تولیدکنندگان رپید تست ها در کشور می پیوندند.

روز 31 فروردین 1400 نیز سپیده گلباز، رئیس اداره نظارت بر مواد و تجهیزات آزمایشگاهی سازمان غذا و دارو بر این نکته تاکید کرد که با توجه به حجم بالای تولید داخل تست های سریع کرونا، واردات این تست ها به کشورمان به صفر رسیده است و روزانه بین 50 تا 70 هزار تست کرونا در کشورمان با استفاده از رپید تست ها انجام می شود.

نکته مهم اما اینجاست که همین رقم اعلام شده توسط گلباز در پایان فروردین 1400، یعنی انجام 50 تا 70 هزار تست روزانه با استفاده از کیت های تشخیص سریع، به نوعی رقم اعلام شده توسط تبریزی یعنی تولید روزانه 100 هزار تست سریع کرونا در ایران در ابتدای اسفند 99 را زیر سوال می برد؛ زیرا در شرایط کنونی که کرونای انگلیسی با قدرت در کشورمان تاخت و تاز می کند، انجام هرچه بیشتر تست سریع کرونا که ظرف 30 دقیقه پاسخ آن آماده می شود، قطعا می تواند تاثیر مهمی بر کاهش سرایت این بیماری بگذارد؛ بنابراین بعید است که در شرایط حاد کنونی مراکز بهداشتی سراسر کشور روزی 100 هزار کیت تست سریع در اختیار داشته باشند، اما فقط از 50 تا 70 هزار کیت استفاده کنند.

اگر هم این فرضیه نادرست باشد و شرایط به گونه ای است که ایران با مازاد تولید تست های سریع آنتی ژن مواجه است، سوال اصلی اینجاست که چرا این تست ها به صورت گسترده و با عرضه در داروخانه ها در اختیار مردم قرار نمی گیرد؟ زیرا در این صورت، هر کسی که احساس کرد دچار علایم ابتلا به کرونا شده است، می تواند از این تست ها در منزل استفاده کند و بدون خروج از خانه و کمک به سرایت بیشتر کرونا، از ابتلا یا عدم ابتلای خود به کووید 19 مطلع شود.

حریرچی: دچار کمبود تست سریع کرونا در مراکز بهداشتی نیستیم!

وقتی این سوالات را با دکتر ایرج حریرچی ، معاون کل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در میان گذاشتیم، او در پاسخ به رکنا بدون اشاره به اعداد و ارقام مربوط به میزان تولید و استفاده از تست های سریع کرونا در کشورمان گفت: چند ماهی است که کیت های تشخیص فوری کرونا در ایران تولید می شود و بسیاری از مراکز بهداشتی کشور از آن استفاده می کنند.

وی در ادامه تاکید کرد: سال گذشته هم در حین اجرای طرح شهید سلیمانی، وقتی بهیاران ما برای رهگیری بیمارانی کرونایی به منازل افراد مراجعه می کردند، عمدتا با استفاده از همین تست های سریع آنتی ژن از افراد آزمایش می گرفتند و بنابراین کاربرد این تست ها در کشورمان اتفاق جدیدی نیست.

حریرچی همچنین در پاسخ به این سوال که چرا این تست ها به صورت گسترده و با عرضه در داروخانه ها در اختیار مردم قرار نمی گیرد، عنوان کرد: میزان تولید تست های سریع کرونا در کشورمان به حدی نیست که بتوانیم آن را به صورت عمومی عرضه کنیم. البته ما در نظر داریم که حجم تولید این کیت های تشخیصی را بالاتر ببریم تا عموم مردم بتوانند از آن استفاده کنند؛ اما در حال حاضر مراکز بهداشتی کشور دچار کمبود تست های سریع کرونا نیستند.

بی اطلاعی داروخانه ها از نحوه عرضه عمومی تست های سریع کرونا

مسعود مردانی، عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا نیز در پاسخ به این سوال که استفاده از تست های سریع کرونا در ایران تا چه حد رایج است، به خبرنگار ما گفت: هم اکنون به صورت نسبتا گسترده ای از این تست ها در مراکز بهداشتی و خانه های سلامت، استفاده می شود. همچنین برای انجام آزمایش روی شرکت کنندگان مسابقات ورزشی و برخی مجامع عمومی و البته مسافران نیز بعضا از همین تست ها استفاده می شود.

وی افزود: اساسا تولید این تست ها، کار چندان خارق العاده ای نیست و همین الان، ما به راحتی این تست ها را کشورمان تولید می کنیم؛ ضمن این که مردم هم می توانند همین تست های سریع خانگی را از داروخانه ها تهیه کنند.

اما با وجود این اظهارات مردانی، طبق استعلام خبرنگار رکنا از برخی داروخانه های مرجع پایتخت از جمله داروخانه 13 آبان یا داروخانه 29 فروردین، متصدیان این داروخانه ها ضمن ابراز تعجب از این که ما به دنبال خرید تست های سریع کرونا هستیم، تاکید کردند که اساسا هیچ گاه تست سریع کرونا در ایران در داروخانه ها به فروش نرسیده است.

اطمینان 80 درصدی به نتایج تست های سریع کرونا

سوال دیگری که در این میان وجود دارد، این است که اصولا میزان اطمینان به تست های سریع کرونا چقدر است و آیا در صورت استفاده عموم مردم از این تست ها، می توان جلوی شیوع بیشتر کرونا را گرفت یا خیر؛ دکتر علیرضا بیگلری، رئیس انیستیتو پاستور ایران پیش از این در مصاحبه ای با ایسنا در پاسخ به این پرسش گفته است که «تست های سریع آنتی ژن حدود 80 درصد موارد PCR را می توانند تشخیص دهند. یعنی اگر تست PCR می تواند ابتلای 100 نفر را تشخیص دهد، تست های سریع می توانند ابتلای 80 نفر از آن 100 نفر را تشخیص دهند.»

وی در ادامه توضیح داده است: «در عین حال با توجه به این که اطمینان به پاسخ مثبت تست های سریع آنتی ژن نزدیک به 100 درصد است، خیالمان از نتایج مثبت این تست ها راحت است. البته نکته ای که وجود دارد این است که با توجه به اینکه این تست ها سرعت بیشتری دارند و نسبت به تست PCR راحت تر انجام می شوند، استفاده از آنها مزایای زیادی را به همراه دارد.»

بیگلری همچنین درباره علت عدم استفاده از رپید تست ها در بیمارستان ها و مراکز درمانی گفته است: «تجربه ما و بسیاری از کشورها و توصیه سازمان بهداشت جهانی نشان داده است که تست های آنتی ژن سریع عمدتا در اوایل بیماری قدرت بیماریابی خوبی دارند. بنابراین برای افرادی که در بیمارستان بستری می شوند و غالبا هفته دوم بیماری خود را می گذرانند، به تکنیک بهتری برای انجام تست که همان PCR است، نیاز دارند.»

این صحبت های بیگلری نشان می دهد که اگر همین امروز تست های سریع کرونا به وفور در اختیار مردم قرار گیرد، شهروندان به راحتی و به محض مشاهده علایم بیماری کرونا در خود، می توانند از این تست ها استفاده کنند و به این صورت، بیماران کرونایی، چند روز قبل از این که علایمشان تشدید شود و به بیمارستان مراجعه کنند یا منتظر نتیجه تست PCR بنشینند، متوجه ابتلای خود به کرونا خواهند شد و قرنطینه خانگی را آغاز خواهند کرد؛ روندی که بدون شک می تواند به قطع زنجیره انتقال کرونا در کشور کمک کند و البته پیش نیاز اصلی آن، تولید یا واردات انبوه تست های سریع کروناست.

کند پیش رفتن واکسناسیون در عین دسترسی نداشتن مردم به تست های سریع

صرف نظر از لزوم توزیع انبوه تست های سریع کرونا برای قطع انتقال زنجیره کووید 19 ، آنچه بیش از همه می تواند در پایان همه گیری کرونا در ایران موثر باشد، انجام گسترده واکسیناسیون عمومی علیه کروناست. براساس آخرین آمار رسمی گمرک ایران، تا کنون نزدیک 2 میلیون و 100 هزار دوز واکسن کرونا از کشورهای چین، روسیه، هند و هلند وارد کشورمان شده و طبق آمار رسمی وزارت بهداشت، تا ظهر روز گذشته مجموعا 824 هزار و 113 دوز واکسن کرونا به ایرانیان تزریق شده است.

این اعداد و ارقام حاکی از آن است که با وجود آغاز فاز اول واکسیناسیون عمومی کرونا در ایران از 21 بهمن، همچنان روند تامین و توزیع واکسن کرونا در کشورمان به کندی پیش می رود؛ زیرا طبق برآوردهای رکنا از آمارهای رسمی وزارت بهداشت، در حالی که طبق وعده مسئولان این وزارتخانه، قرار بود با شروع ماه اردیبهشت، واکسیناسیون کرونا در ایران سرعت بگیرد، اما در 6 روز ابتدایی این ماه، روزانه به طور متوسط کمتر از 34 هزار دوز واکسن کرونا به هموطنان تزریق شده است.

موضوع کند پیش رفتن واکسیناسیون کرونا را با معاون کل وزارت بهداشت در میان گذاشتیم و او هم در پاسخ به رکنا گفت: به محض این که مراحل تولید واکسن داخلی طی شود و این واکسن ها به تولید انبوه برسد و البته واردات مناسب واکسن های خارجی نیز انجام شود، روند توزیع واکسن کرونا سرعت خواهد گرفت. البته از فردا که واکسیناسیون افراد بالای 80 سال آغاز خواهد شد، شاهد افزایش نسبی سرعت واکسیناسیون عمومی در کشورمان خواهیم بود.

حریرچی در پایان درباره آخرین وضعیت واکسن های ایرانی نیز توضیح داد: واکسن بنیاد برکت به تازگی وارد فاز سوم کارآزمایی بالینی شده است و مراحل تکمیل زیرساخت های صنعتی و نیمه صنعتی آن نیز به خوبی پیش می رود. واکسن تولید مشترک ایران و کوبا نیز که توسط انیستیتو پاستور پیگیری می شود، از دیروز وارد فاز سوم کارآزمایی بالینی شده و از خرداد تولید قابل توجه آن آغاز می شود. همچنین واکسن موسسه رازی و واکسن فخرا که توسط وزارت دفاع تولید شده است نیز به زودی وارد فاز سوم کارآزمایی بالینی خواهند شد. آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.

وبگردی