نگاهی تاسف بار به جشن طلاق در ایران
امیرحسین صفدری پژوهشگر علم حقوق و خانواده
متاسفانه باید بگویم این روزها آمار طلاق در جامعه ما رشد چشمگیری داشته است که این مسله ناشی از عوامل زیادی می باشد مثل: عدم مسولیت پذیری، عدم تعهد به یکدیگر، دخالت دیگران، عدم استقلال مالی و... از عوامل مهم طلاق در جامعه ما می باشد. البته که باید این نکته مهم را هم بگویم که طلاق همیشه و به خودی خود بد نیست گاهی طلاق رهایی از زندان جهالت و نادانی می باشد، اما مدتی است که در کنار پدیده طلاق شاهد ظهور پدیده های اجتماعی جدیدی هم می باشیم یکی از این پدیده ها، پدیده اجتماعی جشن طلاق می باشد که این روزها در حال گسترش است.
جشن طلاق تعریف دقیق و خاصی ندارد، و در قوانین موجود در کشور ما هم چیزی در مورد این پدیده اجتماعی گفته نشده است، اما پس از تحقیق و پژوهش در خصوص پدیده جشن طلاق می توانم به زبان خیلی ساده جشن طلاق را اینگونه معرفی کنم، جشن طلاق جشنی است که یک زوج برای پایان دادن به زندگی مشترک خود می گیرند، همانند جشن عروسی، جشن تولد و... در جشن طلاق زوج مورد نظر از دوستان و آشنایان خود می خواهند که با شرکت در این جشن از آنها بخاطر این تصمیم حمایت کنند.
پدیده جشن طلاق به روش های مختلف و در مکان های مختلفی برگزار میشود که بعضا زوج ها به اجبار کنار هم قرار می گیرند و یا یکی از آنها به تنهایی میزبان مهمانان خود هستند، در این مراسم معمولا کارت دعوت برای مهمانان فرستاده می شود و بر روی کیک طلاق از حلقههای شکسته شده یا قلب شکسته شده و... نیز استفاده می کنند، بنظر می رسد باید گفت برگزاری چنین مراسم هایی نشان از بحران های فرهنگی، خانوادگی و اجتماعی در هر جامعه ای می باشد.
به صراحت می توانم بگویم پدیده جشن طلاق یک الگوبرداری صدردصد غلط از فرهنگ کشورهای غربی می باشد، که این روزها در جامعه ما هم در حال افزایش پیدا کردن است. متاسفانه باید بگویم اکثر افرادی که جشن طلاق را برگزار می کنند علتش را اینگونه بیان می کنند که با گرفتن جشن طلاق به دنبال مرحمی بر زخم خود می باشند که به این واسطه از فشار های روحی و روانی بعد از طلاق در امان باشند، اما باید به آن ها بگویم که این نوع تفکر یک تفکر غلط می باشد چرا که گرفتن چنین جشن هایی خاطرات را ماندگارتر می کند و همین ماندگاری و گذر نکردن از جدایی آسیب های روحی و روانی زیادی را برای فرد در آینده به وجود می آورد.
نمی توان به طور دقیق گفت پدیده جشن طلاق مخصوص به قشر خاص یا خانواده های خاصی می باشد، اما این پدیده با از بین رفتن قبح طلاق در جامعه و الگوبرداری اشتباه برخی از خانواده ها رواج بیشتری پیدا کرده است که اکثر این خانواده ها فکر می کنند با گرفتن چنین جشنی می توانند اعتماد بنفس و روحیه فرزند خود را پس از جدایی حفظ کنند، اما غافل از این که این مسله کاملا اشتباه است چرا که این اعتماد بنفس، فقط یک اعتماد بنفس کاذب و توخالی می باشد که ماندگاری هم ندارد و اصلا نمی توان به طور قطع و یقین گفت جشن طلاق مرحم مناسبی برای جدایی می باشد بلکه جشن طلاق می تواند آسیب های بعد از طلاق را برای فرد و خانواده اش چند برابر و حتی ماندگارتر کند.
در اسلام طلاق منفورترین امر حلال است، اما گاهی طلاق گرفتن بهتر از ادامه زندگی می باشد چرا که گاهی طلاق و پایان دادن به یک زندگی خالی از تفاهم، خالی از درک متقابل، خالی از عدم تعهد و... می تواند شروع یک زندگی بهتر را برای فرد طلاق گرفته ایجاد کند. این که طلاق در جامعه ی ما یک ناهنجاری و ضد ارزش می باشد شکی نیست، اما مسله مهم در کنار پدیده طلاق ظهور پدیده های جدیدی می باشد که آسیب هایش بیشتر از آسیب های خود پدیده طلاق می باشد. باید تلاش کرد و با آگاهی دادن به مردم و مخصوصا جوانان در خصوص آسیب های چنین پدیده هایی جلوی گسترش این پدیده های اجتماعی را بگیریم تا مردم کمتر دچار آسیب شوند.
به عنوان یک محقق و پژوهشگر پس از تحقیق و پژوهش در این زمینه می توانم بگویم متاسفانه عده ای جشن طلاق را فقط بخاطر دیده شدن و جلب توجه دیگران این جشن را برگزار می کنند و یا حتی بخاطر این که جشن طلاق بگیرند و در فضای مجازی دیده شوند دست به ازدواج می زنند. این افراد به دنبال مطرح کردن خود ازدواج می کنند در حالی که از اهداف اصلی ازدواج هیچ آگاهی ندارند و پس از مدت کوتاهی با گرفتن جشن طلاق، جدایی خود را به اطرافیان و دوستانشان اعلام می کنند و این مسله را نشانه روشنفکری و خاص بودن خود میدانند در حالی که این مسله کاملا اوج نادانی و بی فرهنگی آنها را نمایش می دهد.
جشن طلاق که این روزها در حال مد شدن می باشد بی شک می تواند بر روی ازدواج جوانان دیگر هم تاثیر بگذارد، رواج پدیده طلاق و پدیده های مشابه آن مثل پدیده های: ازدواج سفید، جشن طلاق، کودک همسری و... قطعا می تواند در زندگی مردم تاثیر منفی بگذارد. بهترین کار در این خصوص این است که با آگاهی دادن درست و علمی به جوانان و خانواده های آنها جلوی رشد این پدیده های اجتماعی غلط را بگیریم و به آنها قدرت انتخاب درست بدهیم، چرا که آگاهی دادن به مردم در خصوص آسیب های پدیده های اجتماعی تا حد زیادی باعث می شود از گسترش پدیده های غلط مثل جشن طلاق یا ازدواج سفید یا کودک همسری و... جلوگیری شود و اینطور جامعه و مردم هم کمتر آسیب میبینند و خانواده های سالم تری خواهیم داشت.
در پایان به عنوان یک محقق و پژوهشگر باید بگویم جوانان و خانواده های آن ها باید بدانند جشن طلاق فقط آسیب های طلاق را افزایش می دهد و اصلا مرحم مناسبی برای درمان طلاق نمی باشد واقعیت این است که برای درمان آسیب های پس از طلاق ابتدا باید جدایی را پذیرفت و پس از آن به دنبال درمان رفت، نه این که با گرفتن جشن طلاق به دنبال درمان پوچ بود چرا که تحقیقات نشان میدهد برگزاری جشن طلاق می تواند باعث ماندگاری آسیب های طلاق شود و پیامدهای منفی برای فرد داشته باشد. آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.
خانم ها می بایست از خشونت آقایان در امان باشند و در ضمن آقایان که ازدواج می کنند خیلی ها برداشت و برخورد بدی با خانم های خودشان دارند انگار که حق طلاق با آنهاست برده استخدام کرده اند و انواع و اقسام بد دهنی ها را با آنها می کنند می بایست سازمانی به عنوان حمایت از بانوان با داشتن کد ملی همه بانوان که هر ساله حداقل دوبار با آنها در تماس باشند و بدانند قانون در مقابل بد رفتاری آقایان از آنها حمایت می کند و سر پناهی به نام قانون بالای سر خودشان داشته باشند آقایان مهریه هر چقدر باشد اعسار می زنند و شاید در دراز مدت طولانی که عمر همسر سر می شود به او می دهند ولی از طلاق خودداری می کنند که این هم یک ضربه جبران ناپذیر به خانم ها می زند خیلی از خانم ها که ازدواج کردند شکوه و شکایت و گله مند هستند ولی فرهنگ ما چون باعث تحقیر خانم ها می شود دارند می سازند و می سوزند که این رویه خوبی نیست نگاه و نگرش می بایست فرق بکند قانون باید حامی خانم ها در هر شرایطی باشد تا مردها جرات نکنند با پرخاشگری و فحاشی و ضرب و جرح مشکلات فراوانی برای خانم ها بوجود بیاورند و اینگونه مردان خارج از نوبت پرونده های آنها رسیدگی و به مجازات برسند تا درس عبرتی برای سایر مردان باشد تا جرات نکند با شریک زندگیش که همتای او محسوب می شود و در پاره ای از موارد حتی از نظر شان و منزلت از او بالاترست بدرفتاری بکنند در چنین وضعیتی حتی دختران ازدواج نکنند بهترست . تا شاهد طلاق رور افزون باشیم مشکل در بدرفتاری مردهاست که به خودشان جرات می دهند به اسم مرد هر کاری بکنند
گرانی بدبختی بیچارگی آدما براتون خوش آیند و شیرینه .نگران جشن طلاقید
جشن طلاق،گویای افول شعور ماست