25 خبر جنجالی سال 99  / از کرونا تا سراوان

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا ، مروری بر اتفاق‌های سال 1399 در ایران نشان می دهد که هر کدام آنها با خود موجی از توجه را به همراه داشت ؛ توجه ای که از کف خیابان و تاکسی و اتوبوس گرفته تا وسط فضای مجازی مورد بحث و بررسی و درگیری و انتقاد و حرف و حدیث بود .

کرونا

 کروناویروس ؛ کووید 19 ؛ کرونا، کرونای چینی ؛‌کرونای انگلیسی ؛ کرونای آفریقایی ؛ کرونای فرانسوی و حتی سخن از کرونای ایرانی نیز از اخباری بود که رهایمان نکرد و پیامدهای شکل گیری هر کدام از آنها نیز در همه ابعاد زندگی ما رخنه کرد. در تمام طول سال متفاوت است.

افزایش آمار خشونت

با ورود کرونا به ایران و آغاز قرنطینه سطح 3 در طول نوروز 99 برقرار بود خیلی زود خبر رسید که آمار خشونت خانگی افزایش یافته است. مرگ رومینا اشرفی یکی از خبرهایی بود از قتل های خانگی مخابره شد و درادامه قتل ها و خشونت های خانگی دیگر از شهرها و استان های مختلف کشور تاییدی بود بر اینکه کرونا و قرنطینه سطح 3 نشان داده است که روابط خانوادگی چقدر آسیب زده است و چقدر زود می توان نمای خشونت را نمایان کند.

افزایش بیکاری و آمار مرگ و میرها

کرونایی که از آن گفته شد همین ویروس کشنده ای که همچنان سایه به سایه ما در حال حرکت است تنها بهداشت و نفس زندگی ما را نشانه نگرفته است که درست افتاده ؛ وسط کسب و کارها. کرونا موج ورشکستگی ایجاد کرد و در ادامه آن موج بیکاری  و در ادامه هم تبعات اجتماعی .

مسابقه سیلاب و کرونا

سیلاب سال 98 سال 99 نیز بی خیال جاری شدن نشد و همچنان که سیل مرگ و میر های انسانی توسط کرونا در صدر اخبار قرار می گرفت در کنارش خبر سیلاب های پی یا پی در شهرها و استان های مختلف نیز همطراز خبر کرونا پیش رفت و تخریب ها و آوارگی مردم وحشتزده از کرونا و حال افتاده در وسط ویرانی سیل را به همراه داشت .

سردرگمی کسب و کار  و آموزش با فضای مجازی

ویروس کرونا آمد و بلافاصله مدارس تعطیل شد و در پی آن ادارات به تعطیلی رسیدند. این تعطیلی نمی توانست ادامه دار بماند برای همین چاره ای نبود جز آموزش آنلاین و دورکاری هایی با بهره گیری از فضای مجازی اما بستر آمده نبود. نبود امکانات کافی و دسترسی مناسب اینترنت در کشور باعث شد که کسب و کار ها و دانش آموزان و دانشجویان در یک سردرگمی و آشفتگی گرفتار شوندو این شرایط همچنان باقی است و میلیون ها محصل و دانشجو و کارمند گرفتار این شرایط نامناسب شده اند و هم تحصیل و کسب ها دچار ضربه هایی شده اند که تا سال ها پیامدهای آن باقی است .

گرداب بورس

کسب و کارهایی که تا قبل از کرونا هم با مدیریت اقتصادی نامناسب در شرایط بحرانی قرار داشتند با آمدن این ویروس به سمت ورشکستگی رفتند و در این میان سرمایه ها هر روز بیشتر از قبل دچار کاهش ارزش می شد. نسخه بورس برای مردم پیچیده شد و ملت ترسیده از فقر بیشتر با هر آنچه که داشتند سهام بورس خریدند بدون اینکه بدانند علم این نوع اقتصاد چیست و در نهایت همین ندانستن درس بورس برای زندگی بسیاری از مردم که به این سمت اقتصادی کشیده شده بودند گره های پیچیده ای ایجاد کرد.

جنگل هایی سوختند

چند ماه بعد از جاری شدن سیل در کشور اینبار دومینوی سوختن جنگل های آغاز شد و هر روز از نقطه از کشور خبر سوختن جنگل های و مراتع به گوش رسید . بعضی گفتن سناریوی جنگل سوزی است و بعضی ترسالی را عامل این جنگل سوختن ها دانستند.

فریاد مردم بی آب مانده در دوره کرونا

سازمان جهانی بهداشت و وزارت بهداشت و کارشناسان بهداشت هر روز این سال تاکید کردند که ماسک بزنید و دستانتان را بشورید و الکل زدن به دست یادتان نرود تا در دام کرونا گرفتار نشوید و در همین میان خبر از شهرهای جنوبی می آمد که آب ندارند و اعتراض مردم غیزانیه از نمونه همین خبرهایی بود که فریاد آب نداریم با خود همراه داشت . همچنان این داد ادامه دارد .

درگذشت محمد علی کشاورز

خبر از دست دادن عزیزان خبر هر روزه ما در این سال بود . از شنیدن خبر دوستان و اعضای خانواده و همسایه و همکار گرفته تا چهره های سرشناس کشور همچون محمد علی کشاورز بازیگر سینما، تیٔاتر و تلویزیون.

مرگ قاضی غلامرضا منصوری در بخارست

از دیگر چهره هایی که در این سال خبر درگذشت وی مطرح شد ،مرگ قاضی غلامرضا منصوری بود. یکی از متهمان پرونده فساد مالی اکبر طبری که بعد از فرار از کشور در بخارست درگذشت. فرضیه خودکشی ، قتل و فرضیه های دیگر در خصوص این مرگ قاضی غلامرضا منصوری از سوی رسانه های داخلی و خارجی مطرح شد و همچنان مطرح است.

بازداشت سه عضو جمعیت امام علی

یکی از دیگر از خبرهایی که این سال جامعه رسانه و واکنش های مردمی را به همراه داشت بازداشت سه عضو جمعیت امام علی ؛ حبس طولانی ؛ آزادی و در نهایت انحلال این جمعیت بود که هر کدام با واکنش های گوناگون مواجه شد. جمعیتی با سابقه چندین ساله فعالیت های مدنی که حال با صدور دستور انحلال آن به حتم آشفتگی در مسیر امدادرسانی به مددجویان این جمعیت ایجاد خواهد شد که آسیب های خاص و گسترده خود را به همراه دارد.

انفجار کلینیک سینااطهر تجریش و مرگ 19 نفر

انفجار و آتش‌سوزی در کلینیک سینا اطهر درتجریش و مرگ 19 نفر در این کلینیک از اخبار تلخ سال 99 بود. خبری که همه ذهن ها را به یاد پلاسکو کشاند و این سوال که چرا با وجود رخ دادن حادثه ای همچون پلاسکو ؛ برخورد جدی تری با مالکان ساختمان های ناایمن شهر انجام نگرفت که با انفجار کلینیک سینا اطهر مواجه شویم . البته این حادثه هم نتوانست قانونی جدی تری برای پیشگیری از این نوع حوادث رقم زند و هر لحظه امکان دارد از میان ده ها ساختمان ناایمن تهران یکی دیگر منفجر شود و باز هموطنانی جان بسپارند.

رکوردزنی افزایش نرخ ارز و سکه تا موز و مرغ

نرخ ها در سال 99 چنان دچار تحول شد که دیگر نگاه ها مثل سال گذشته به سکه و دلار نبود بلکه قیمت موز و مرغ هم طلا شد. رکوردزنی قیمت در بازار طلا و دلار یا میوه جات و نیاز اولیه تغذیه مردم نیز پیش رفت.

وقف دماوند

یکی از عجیب ترین اتفاقات سال 99 انتشار خبر وقف دماوند بود.اخباری مبنی بر وقف قله دماوند در فضای مجازی دست به دست شد و برخی از رسانه‌ها هم به این خبر پرداختند.

تا اینکه سازمان اوقاف و امور خیریه در بیانیه‌ای این موضوع را تکذیب و اعلام کرد: موقوفه مورد صحبت در روستایی با نام ملار از توابع بخش لاریجان است که با کوه دماوند فاصله زیادی دارد.

در نهایت هم دفتر حقوقی سازمان حفاظت محیط زیست اعلام کرد که خوشبختانه روند وقف متوقف شده و سند دماوند به نام دولت یا همان منابع طبیعی صادر شده است. با این حال، یک مقام منابع طبیعی مازندران می‌گوید دو پلاک کوه دماوند همچنان وقف هستند.

حذف مشاهیر تاریخی و اسطوره‌های ایرانی از جلد کتاب‌های درسی

جدیدترین پاکسازی صورت گرفته در تاریخ ایران حذف تصویر آرامگاه کوروش کبیر از کتاب در عربی مقطع یازدهم و حذف نام خسرو انوشیروان ساسانی از کتاب درسی سوم دبستان بود. البته این اولین بار نیست که مشاهیر ایرانی از کتب درسی حذف می‌شوند. حدود یک سال پیش گنجینه‌هایی از شعر و ادبیات فارسی حذف شدند. در این بین اشعار شاعرانی همچون هوشنگ ابتهاج، شفیعی کدکنی، نیما یوشیج، رهی معیری، مهدی اخوان ثالث، خیام و داستان‌هایی از غلامحسین ساعدی (گوهرمراد)، محمود دولت آبادی، ایرج میرزا و بزرگ علوی از کتب درسی مدارس حذف شدند.

درگذشت خسرو سینایی، کارگردان

خسرو سینایی کارگردان فیلم سینمایی «عروس آتش» که به کرونا مبتلا شده بود،11 مرداد ماه 99 درگذشت.

خسروسینایی حدود یک ماه قبل از درگذشت برای یک عمل جراحی در بیمارستان بستری بود و بعد از مدتی مرخص اما به علت عفونت ریه و مبتلا شدن به کرونا دوباره در بیمارستان امیر علم بستری شد.

درگذشت بهمن مفید هنرمند قدیمی سینما

"بهمن مفید" بازیگر قدیمی سینمای ایران 26 مرداد در سن ۷۸ سالگی براثر ابتلا به بیماری سرطان ریه درگذشت.

بهمن مفید  بازیگر، نوازنده، خواننده و گویندهٔ عروسکی بود که در یک خانواده هنرمند در روستای گرکان واقع در شهرستان اراک متولد شد.

ضرب و شتم دختر جوان در آبادان و ماموری که پاهایش را روی سینه او قرار داده بود

تصویر ضرب و شتم شدید یک دختر جوان در آبادان توسط خانواده یکی از کارمندان وزارت نفت یکی از تصاویر خبری بود که در سال 99 مورد بحث اجتماعی گسترده قرار گرفت.

به دنبال انتشار ویدئویی از یک زن در آبادان با «صورت خونی که توسط دو زن دیگر روی زمین خوابانده شده» و مامور حراست با باتوم بالای سر او ایستاده، مقامات قضایی استان خوزستان  از بازداشت این مامور حراست خبر داده‌اند.

انتشار این ویدئو در شبکه‌های اجتماعی واکنش گسترده‌ای داشته است و بسیاری از کاربران از خشونت علیه این زن بشدت انتقاد کرده‌اند.

استقبال مردم از گزارش عادل فردوسی پور در صفحه اینستاگرام ای‌اف‌سی

گزارش فینال لیگ قهرمانان آسیا توسط عادل فردوسی پور در اینستاگرام فارسی ای اف سی که وی برای همین منظور به دعوت کنفدراسیون فوتبال آسیا به قطر سفر کرده تنها برای کاربران ساکن در ایران قابل دریافت و مشاهده بود ولی این بستر برای شنیدن گزارشگری عادل فردوسی پور باعث شد که مردم یک بار دیگر نشان دهند که مخالف تصمیم مدیریت شبکه  3 در حذف عادل فردوسی پور از برنامه 90 هستند .

ترور محسن فخری زاده

محسن فخری‌زاده مهابادی ، معاون وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران و سردار سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود. او در حالیکه ریاست سازمان پژوهش‌های نوین دفاعی را برعهده داشت، در ۷ آذر ۱۳۹۹ ترور شد و در پی شدت جراحات در بیمارستان جان باخت.

فخری‌زاده یکی از پنج شخصیت ایرانی بود که یک بار نامش در فهرست ۵۰۰ نفرهٔ قدرتمندترین افراد جهان که از سوی نشریهٔ آمریکایی فارن پالیسی منتشر می‌شود، قید شده بود. در قطعنامهٔ ۱۷۴۷ شورای امنیت که در ۲۴ مارس ۲۰۰۷، علیه فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران تصویب شد، نام او جزو افراد تحریم شده قرار داده شد.

درگذشت محمدرضا شجریان

یکی از متاثرکننده ترین اتفاقات سال 99 درگذشت استاد آواز ایران؛ محمدرضا شجریان بود. درگذشتی تلخ برای میلیون ها ایرانی که 17 مهرماه 99 رقم خورد.

محمدرضا شجریان موسیقی‌دان و خوانندهٔ موسیقی سنتی ایرانی بود. وی همچنین خوش‌نویس در خطِ نستعلیق، رئیس شورای عالی خانه موسیقی ایران، بنیان‌گذار گروه شهناز، شرکت دل آواز، باغ هنر بم و طراح چند ساز موسیقی بود.

او در قرائت قرآن نیز فعالیت داشت و دعای ربنا، نامدارترین تلاوت قرآنیِ او بود. شجریان در میان دوستداران خود با عنوان «استاد آواز ایران» و «خسروِ آواز ایران» نیز شناخته می‌شود.

برخی او را مهم‌ترین چهرهٔ موسیقی ایرانی و یکی از نمادهای مهم فرهنگ و موسیقی ایران‌زمین می‌دانند. شجریان از آوازه‌ای بین‌المللی نیز برخوردار است. محمدرضا شجریان از بنیاد آقاخان، جایزهٔ خداوندگار موسیقی را دریافت کرده‌است و نامزد جایزه گرمی نیز بوده‌است.

در فروردین ۱۳۹۸ اعضای شورای شهر تهران با پیشنهاد نامگذاری یک خیابان به نام «محمدرضا شجریان» موافقت کردند. در این جلسه، تغییرِ نام بلوار فلامک جنوبی و شمالی در منطقه ۲ تهران به نام «محمدرضا شجریان» به تصویب رسید.تابلوی این خیابان در آستانه شب یلدا سال ۹۹ نصب شد. چند روز بعد از نصب این تابلو جمعی با نام خانواده‌های شهدا این تابلو را به اسم محسن فخری‌زاده تغییر دادند.این اقدام بازتاب منفی گسترده‌ای در فضای مجازی به همراه داشت.

صدور نخستین شناسنامه برای فرزندانی با مادرایرانی و پدر خارجی

بعد از سال ها نخستین شناسنامه برای فرزندانی با مادر ایرانی و پدر خارجی در سال 99 انجام گرفت.

30 دی ماه 99 در آئینی با حضور مسئولان، اولین شناسنامه فرزندی با مادر ایرانی و پدر خارجی در بوشهر صادر شد.

سیلی زدن نماینده سبزوار به صورت سرباز وظیفه

روز شنبه، ۴ بهمن، ویدئویی منتشر شد که در آن یک مأمور راهور توضیح می‌داد که پس از جلوگیری از ورود خودروی یک نماینده مجلس به خط ویژه دروازه دولت در تهران، این نماینده به او سیلی زده است.

در این ویدئو، چند نفر از شهروندان نیز شهادت می‌دهند که شاهد سیلی زدن نماینده مجلس به مامور پلیس بوده‌اند.

انتشار این ویدئو واکنش‌های بسیاری را در شبکه‌های اجتماعی به دنبال داشت.

۳ درگذشت مهرداد میناوند و علی انصاریان

مهرداد میناوند و علی انصاریان دو فوتبالیست ملی پیش سابق کشور در پی ابتلا به کرونا درگذشتند. مرگ این دو فوتبالیست کشور موج غمی را در جامعه ایجاد کرد.

حادثه سراوان  و کشته و زخمی شدن سوخت‌بران

 صبح دوشنبه چهارم اسفندماه ۹۹ رخ داد . دو سوخت بر در پی درگیری جانباختند.

وقوع حادثه‌ای در منطقه سراوان سیستان و بلوچستان  منجر به زخمی شدن و جان باختن تعدادی از سوخت‌بران در این منطقه شد. این سوخت بران کشته شدند ، سوخت بری ادامه دارد زیرا درد بی نانی ادامه دارد.

وبگردی