روان شناس بالینی در گفت و گو با رکنا مطرح کرد؛
مشکلات روحی و روانی بهبودیافتگان از کرونا + توصیه به بیماران PTSD در شرایط کرونایی
رکنا: با توجه به فراگیر شدن بیماری کرونا، بسیاری از مبتلایان به این ویروس پس از بهبودی بر اساس ویژگی های شخصیتی و زمینه ای ممکن است دچار بیماری ها و مشکلاتی از جمله PTSD (اختلال استرس پس از آسیب) شوند. تحلیل دکتر خدمتگزار متخصص روان شناسی بالینی را در این خصوص می خوانیم.
به گزارش رکنا، حسین خدمتگزار، روان شناس بالینی در خصوص احتمال ابتلای افراد بهبود یافته از کرونا به PTSD (اختلال استرس پس از آسیب) در شرایط کرونایی به خبرنگار اجتماعی رکنا اظهار داشت: در ابتدا باید اختلال PTSD را تعریف کنیم و سپس به موضوعات دیگر بپردازیم، در اختلال استرس پس از آسیب، بعد از بروز یک سانحه و اتفاق ناگوار، فشار روحی و روانی به اندازه ای شدید می شود که کنترل شرایط و محیط از کنترل از فرد خارج می شود، همچنین در این حالت مکانیزم های رویارویی و دفاعی فرد مبتلا دیگر جوابگو نیست. ناگفته نماند که همه این موارد از فردی به فرد دیگر متفاوت است و بستگی به شخصیت افراد دارد که چه نوع واکنشی در این زمینه داشته باشند، یک رویداد در فردی ممکن است با علائم PTSD همراه باشد و در دیگری این گونه نباشد.
لزوم فراگیری مهارت "مدیریت استرس" توسط کرونایی های بهبودیافته
خدمتگزار در توصیه به افرادی که به کرونا مبتلا شده و سپس بهبود یافته اند نیز گفت: بهترین توصیه به افراد بهبودیافته از کرونا آن است که مهارت مدیریت استرس را فرا بگیرند زیرا بیماران کرونایی ممکن است بعد از یک دوره بیماری از نظر جسمی، روحی و روانی آسیب پذیر شوند و آمادگی و توان خودنظم دهی خود را از دست دهند. افرادی که همراه با فرد مبتلا زندگی می کنند، می توانند به فرد کمک کنند تا در مدیریت استرس، منظم بودن برنامه های زندگی و کنترل اخبار و اطلاعات منفی در نزدیکی افراد بهبود یافته نقش داشته باشند.
توصیه عمومی در شرایط کرونایی: تنظیم سبک زندگی، خواب، تغذیه، مدیریت استرس و...
این روان شناس بالینی در توصیه به افراد جامعه برای حفظ بهداشت روانی خود و اطرافیانشان در بحران کرونا گفت: به طور کلی نمی توان برای همه افراد فرمولی مشخص ارائه کرد ولی یکسری مهارت ها و تکنیک ها مثل ریلکسیشن (آرام سازی) و خودآگاهی و ذهن آگاهی می تواند موثر واقع شود. باید توجه داشت که برای همه افراد نمی توان یک نسخه و راه حل داشت، ممکن است فردی دارای مشکلات زمینه ای باشد و فردی دیگر خیر، بنابراین در نظر گرفتن توانمندی های افراد نیز حائز اهمیت است. به طور کلی به همه افراد توصیه می شود تا به سبک زندگی خود، خواب، نظم، تغذیه، مدیریت استرس ها و... توجه کافی داشته باشند. برخی بیماری های جسمی ممکن است باعث شود تا افراد به طور ناخواسته در دام یکسری بیماری های روانی بیوفتند و موجب فعال شدن یکسری علائم بیماری هایی مثل اختلالات اضطرابی و افسردگی شود، این گونه فرد در یک دور باطل می افتد و با محدودیت هایی در زندگی از نظر فعالیت های شغلی، اجتماعی و تحصیلی مواجه می شود. بهترین راه حل برای افراد بهبود یافته از کرونا این است که سبک زندگی قبلی خود را اجرا کنند، ارتباطات شان با افراد دیگر را افزایش دهند مثلاً با آشنایان و اطرافیان خود تماس تلفنی برقرار کنند، فعالیت بدنی خود را افزایش دهند.
بیماری PTSD در دوران کرونا
حسین خدمتگزار در رابطه با افرادی که به بیماری PTSD می شوند، اظهار داشت: مشکل عمده افراد مبتلا به PTSD (اختلال استرس پس از سانحه) بیشتر اضطراب است، این افراد به اصطلاح گوش به زنگ هستند و به واسطه یک حادثه، اتفاق و رخداد متناسب با آن اتفاق و آسیبی که داشتند، استرس های محیطی موجب می شود تاعلائم شان تشدید شود، این موضوع باعث فلش بک به گذشته و تجربه مجدد آسیبی که قبلاً به آن ها وارد شده است، می شود. دوران کرونا هم که خود به عنوان یک عامل استرس زا مطرح است، در این افراد موجب ایجاد استرس بیشتری می گردد و این علائم ممکن است برخی از افراد مبتلا به این اختلال را به بستری بکشاند یا حتی موجب اختلالاتی مثل افسردگی و سایر اختلالات خُلقی شود. به این افراد توصیه می شود در اوضاع کرونایی کنونی، خود را بیش از حد در جریان اخبار منفی قرار ندهند و بیشتر روی سبک زندگی و نظم زندگی شان تمرکز کنند، سعی کنند از عوامل استرس زای دیگر دوری کنند و مهارت هایی مثل حل مسئله، مدیریت استرس و... را هر چه بیشتر فرا بگیرند.
وی در پایان تاکید کرد: در شناسایی اختلالات روانی باید توجه داشت همانطور که ویروس کرونا از نظر تاثیرگذاری روی افراد نتایج متفاوتی به بار می آورد، اختلالات روانی نیز به نوبه خود از تفاوت های فردی بهره مند هستند. آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.
خبرنگار: مهدی برازنده
ارسال نظر