تشریح اهداف تامین اجتماعی در قالب سطح‌بندی خدمات درمانی

به گزارش رکنا، امیرعباس منوچهری در وبینار «سطح‌بندی ارائه خدمات درمانی در سازمان تأمین اجتماعی» به مروری اجمالی بر تاریخچه سطح بندی در دنیا و ایران پرداخت و افزود: در تعاریف بین المللی، قدم اول سطح بندی، خدمات اولیه سلامت است. ایجاد نظام ارجاع دغدغه قدیمی کشور است و اقدامات اثربخشی بر سطح بندی و لایه بندی خدمات و پزشک خانواده انجام شده است.

معاون درمان سازمان تامین اجتماعی با بیان اینکه سازمان تامین اجتماعی نیز در این راستا گام برداشته است، گفت: این سازمان با درنظر گرفتن استانداردهای وزارت بهداشت، درمان وآموزش پزشکی طرح وبرنامه ها را پیش می برد. در سال ۶۸ و ۶۹ که قانون الزام تصویب و آیین نامه های اجرایی ابلاغ شد، اقدامات بخش درمان نیز آغاز شد.

منوچهری ادامه داد: طی سال های متمادی در شهرهای مختلف مراکز درمانی متعددی احداث شد و اکنون در همه شهرستان های بالای ۲۰ هزار بیمه‌شده درمانگاه وجود دارد و شمار درمانگاه ها نیز به ۳۰۸ مورد رسیده است.

وی با اشاره به اینکه بررسی سال گذشته نشان می دهد حدود ۷۰ شهر و شهرستان با افزایش جمعیت روبه رو و مشمول این قانون قرار می گیرند، گفت: ۷۷ بیمارستان در مراکز استان ها و دوسوم بودجه درمان در بخش درمان غیرمستقیم و خرید خدمت و یک سوم در بخش درمان مستقیم هزینه می شود.

معاون درمان سازمان تامین اجتماعی افزود: طی سال های گذشته این بحث مطرح بوده است که سازمان به عنوان یک سازمان بیمه ای باید به دنبال خرید خدمت باشد یا ارائه خدمت؟ تولید مستقیم خدمت در بین سازمان های بیمه ای در دنیا شاید منحصر به فرد باشد.

منوچهری با اشاره به اینکه مستنداتی را از وزارت بهداشت درباره سطح بندی و لایه بندی دریافت و نقشه راه وزات بهداشت تا سال ۱۴۰۴ را مدنظر قرار گرفته است، گفت: امروز بانک اطلاعاتی جامعی در اختیار داشته که تمام ظرفیت های درمانی کشور در تمام حوزه ها و بخش ها در آن احصا و امکانات درمانی هر شهر، شهرستان و... وجود و مبنای سطح بندی قرار گرفته است.

وی با اشاره به اهدافی که سازمان تامین اجتماعی در قالب سطح بندی خدمات دنبال می کند، عنوان کرد: توزیع عادلانه خدمات درمانی و تسهیل دسترسی مردم، ضابطه مند شدن خدمات درمانی، پرهیز از دخالت عوامل سیاسی بر سلامت مردم، مدیریت بهینه منابع درمان بر مبنای اصول علمی و اقتصاد درمان و استقرار سیستم ارجاع استاندارد با نگاه ملی از جمله اهدافی اصلی سازمان است.

معاون درمان سازمان تامین اجتماعی همچنین با اشاره به عوارض دسترسی خدمات درمانی گفت: سازمان درصدد توزیع عادلانه و تسهیل دسترسی است؛ اگر در سطح پایه بتوان خدمات استاندارد و مدونی را ارائه داد، کار بیمار به سطوح بالاتر نرسیده و از بسیاری بیماری ها در آینده نیز پیشگیری خواهد شد.

منوچهری ادامه داد: اکنون دیدگاه ها کاملا متفاوت و به سمت سلامت محوری و اتخاذ رویکرد پیشگیرانه حرکت می کند. اگر دسترسی به خدمات درمانی بیش از حد مورد انتظار باشد، نگرانی از بابت هدررفت منابع سازمان و افزایش تقاضاهای القایی وجود دارد. دسترسی اندک و دسترسی بالا هر یک می تواند عوارضی داشته باشد، بنابراین لازم است یک تعادل و توازنی ایجاد شود که سطح بندی می تواند به این مهم نیز کمک کند.

وی با اشاره به سطح بندی در سه محور خدمات بستری، سرپایی و تجهیزات پزشکی اظهار کرد: در خدمات بستری در سطح کشور تفاوت های قابل توجهی میان استان ها وجود داشته و استان سیستان و بلوچستان در خدمت بستری جزو محروم ترین استان ها بوده است. دومین استان محروم انیز ستان البرز است.

معاون درمان سازمان تامین اجتماعی با بیان اینکه نسبت های تخت بیمارستانی احصا و وضعیت ۴۴۰ شهرستان از نظر خدمات بستری مشخص شده است؛ به چهارلایه سطح بندی خدمات اشاره کرد و گفت: اداره سطح بندی خدمات در تشکیلات جدید معاونت درمان گنجانده و کارگروه های تخصصی با محوریت اداره سطح بندی و اداره ارزیابی عملکرد تشکیل شده است و کار را به صورت تخصصی دنبال می کند.

وی افزود: بیش از ۱۰ مطالعه روز دنیا مبنای کار قرار گرفته است، بانک های اطلاعاتی آماده و جداولی تهیه شده که با فیلترهای مختلف تکلیف سازمان را در سطح مشخص می کند. ضوابط سطح بندی در بخش سرپایی، بستری و تجهیزات تعریف شده و طبق آن عمل می شود. مبنای کار نیز لایه بندی وزارت بهداشت است.

منوچهری با بیان اینکه ۴۴ شهرستان مشمول لایه اول، ۲۴۹ شهرستان لایه دوم، ۱۱۶ لایه سوم و ۳۰ شهرستان مشمول لایه چهارم هستند، گفت: در نهایت با احصای وضعیت موجود و مطلوب بر اساس نقشه راه وزارت بهداشت به این جمع بندی رسیده که لازم است با جذب ۱۶۴۰ میلیارد اعتبار که در بودجه امسال مصوب و ابلاغ شد، به عدالت نزدیک تر شد.

معاون درمان سازمان تامین اجتماعی ادامه داد: بخشی از این مبلغ صرف ایجاد ۵۵۱ تخت بستری فعال در کشور بدون افزایش فضای فیزیکی می شود. همچنین ۱۴ دستگاه تجهیزات پزشکی پیشرفته مانند سی تی اسکن و ام آر آی خریداری و برای شهرستان های زیر ۲۰ هزار نفر جمعیت و شهرهای بالای ۲۰ هزار نفر جمعیت قرار است، ۲۵۰ میلیارد اعتبار نیز صرف ارتقای خدمات درمانی شود.

آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.