عزاداری حسینی توسط اهل سنت

به گزارش رکنا، شیعه و سنی نمی‌شناسد، محرم که می‌آید همه شهر رخت ماتم به تن خواهد کرد و هر شهر کربلایی و هر روز تاسوعایی است که به یاد شهید دشت کربلا خون می‌گریند.

محرم حکایت غریبی است، داغی است بر دل که 1400 سال است که گویی داغی است که دیروز بر دل نشسته، یادی است در حافظه جمعی مردم شهر که گویی تا قیام قیامت از یادها پاک نخواهد شد؛درک شور و حال حسینی مسلمان و غیرمسلمان که ندارد، در هر دین و مذهبی که باشی شور حسینی را که نظاره‌گر باشی قلبت از این همه عشق و ارادت به اهل بیت رسول به وجد خواهد آمد.

محرم که می‌آید همه رنگ‌های دنیا سیاه و سفید خواهد شد و نوای یاحسین در آسمان شهر طنین انداز می‌شود گویی که اینجا خود کربلا است.

عشق به حسین مرز نمی‌شناسد و این عشق مختص به شیعیان نیست و در طول تاریخ اهل تسنن دوشادوش شیعیان این غم جان‌گداز را به دوش می‌کشند؛ حسین حقیقتی انکار ناپذیر است و در این میان ارادت مردم کردستان در ماه شهادت سرور و سالار شهیدان در قالب رسم و رسوماتی تجلی می‌یابد.

محرم که می‌شود مردم شهر گویی که حماسه و ناله و فغان دشت کربلا را با دیده جان لمس کرده باشند، یک صدا شور حسینی سر می‌دهند و در استان کردستان، این سرزمین فرهنگ عاشورایی و عشق به اهل بیت، بخشی از فرهنگ و آداب و رسوم آن به آداب و رسوم دیرینه مردمان این دیار در ماه محرم برمی‌گردد؛ هرچند که امسال به دلیل شیوع کرونا، عذاداری‌ها شکل و شمایل متفاوت‌تری پیدا کرده است اما این نتوانسته از شور و غوغای حسینی حاکم در شهر بکاهد.

تشت‌گذاری در سریش‌آباد

آئین تشت‌گذاری یکی از قدیمی‌ترین سنت‌ها و مناسک ماه محرم است که از حماسه سالار شهیدان الهام گرفته و یادآور لبان تشنه امام حسین در حماسه کربلا است؛ زیرا روایت است که عزاداران آب مشک‌ها را در تشت ریخته و لشکر حُر و اسب‌های سپاه او را سیراب کردند.

مراسم این آیین بدین شکل است که در روز نخست ماه محرم در داخل یک طشت بزرگ، آب ریخته می‌شود و سپس ۷۲ سیب به نماد ۷۲ یار امام حسین (ع) در کربلا، درون این طشت ریخته شده و روی آن با یک پارچه سبز پوشانده می‌شود؛ این طشت در همه‌ مراسم عزاداری‌ها وجود دارد و در روز هفتم، این سیب‌ها برای تبرک بین مردم پخش می‌شود.

گِل‌گیران بیجاری‌ها در سوگ حسین

مراسم ماه محرم در شهرستان بیجار متفاوت‌تر از هر جای دیگری در بین مردمان این مناطق برگزار می‌شود عزاداران حسینی در این روز با مراسم گِل‌گیران، غربت اهل بیت امام حسین (ع) و یاران با وفایش را در صحرای کربلا روایت و به تصویر می‌کشند.

حرکت گهواره حضرت علی اصغر در میان عزاداران

در روز شهادت حضرت علی اصغر(ع) و روز عاشورا، به یاد طفل شهید دشت کربلا گهواره‌ایی بین عزاداران به گردش در می‌آید و مادران برای شفای کودکان مریض خود نذر می‌کنند و صدقات خود را در این گهواره‌ها می‌اندازند.

در روزی که منقش به نام حضرت علی اصغر(ع) کوچکترین سرباز امام حسین(ع) در صحرای کربلا است، مادران با گریه‌هایی که برای مظلومیت امام حسین(ع) و یاران باوفای آن حضرت از گونه‌هایشان جاری می‌شود با زمزمه «یا حضرت علی اصغر» در گوش شیرخواران و کودکان خود آن‌ها را نذر یاری رسان صاحب‌الزمان(عج) می‌کنند.

پخش نذورات نیز که بیشتر به صورت پذیرایی با غذای گرم در هیئت‌ها انجام می‌شود، از شب هفتم ماه محرم آغاز شده و حاجت‌مندان و نیازمندان درگاه اهل بیت (ع) به قصد تبرک به این مجالس می‌روند؛ هرچند که امسال وجود ویروس کرونا این نذورات به صورت بسته‌های مواد غذایی به جای پختن نذورات در بین نیازمندان استان پخش می‌شود.

از دیگر برنامه‌های ماه محرم در استان کردستان، آتش‌زدن خیمه‌ها و چرخیدن عزاداران به دور آن‌ها، سینه‌زنی، زنجیرزنی و همچنین قربانی کردن گوسفند در جلوی دسته‌های عزاداری و توزیع شیر، شربت و خرما است.

مهمترین درس عاشورا دشمن‌شناسی است

رئیس مرکز بزرگ اسلامی شهرستان سنندج، کربلا را سراسر درس برای جوامع اسلامی دانست و تأکید کرد: مسلمانان باید یزید و حسین(ع) زمان خود را بشناسند و با شناخت کامل مواظب باشند، در زمین دشمن حرکت نکنند.

ماموستا اقبال بهمنی در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به جایگاه والای ماه محرم و واقعه کربلا نزد خداوند متعال اظهار کرد: محرم یکی از ماه‌های حرام است، خداوند بین ۱۲ ماه ۴ ماه را به عنوان ماه حرام قرار داده و پیامبر مکرم اسلام نیز احترام خاصی برای این ماه گذاشته است.

ماموستا بهمنی با اشاره به اینکه روز دهم محرم براساس احادیث روز خلقت آدم، نجات کشتی حضرت نوح و نجات قوم بنی اسرائیل از شر فرعون و فروعنیان بوده است، عنوان کرد: در این راستا پیامبر اکرم(ص) روز نهم و دهم محرم را برای روزه سنت انتخاب کرده‌اند و فرمودند: «کسی این دو روز را روزه باشد گناه یک سال گذشته‌اش پاک می‌شود.»

وی با تأکید بر اینکه ماه محرم یکی از بزرگترین ماه‌های تاریخ بشر بوده است، بیان کرد: سال ۶۱ هجری سالی خیلی غمگین برای امت اسلام بوده است و حتی برخی از اصحاب دعا می‌کردند که در این سال در قید حیات نباشند.

نجات اسلام؛ هدف اصلی قیام امام حسین(ع)

ماموستا بهمنی با اشاره به تغییر و تحولات دوران حکومت یزید تصریح کرد: در دوران حکومت یزید اسلام کاملاً تغییر و چیزی به نام دین باقی نمانده بود و این امر موجب شد تا در چنین شرایطی امام حسین(ع) برای نجات اسلام قیام کند.

وی با بیان اینکه هر وقت مردم نسبت به رهبر دینی خود بی‌وفایی کردند، مشکلات جدی برای جهان اسلام اتفاق افتاده است، افزود: عهدشکنی مردم کوفه با رهبر و پیشوای خود امام حسین(ع) موجب شد که عزیزترین فرزند پیامبر به بدترین شکل ممکن خون پاکش به زمین ریخته شود. هر وقت جامعه از رهبران دینی خود جدا شدند، خداوند اشرار را رهبر آن‌ها قرار می‌دهد و افرادی زمام مردم را در دست می‌گیرند که هیچ رحم و مروتی ندارد.

ماموستا بهمنی کربلا را سراسر درس برای جوامع اسلامی دانست و تأکید کرد: مسلمانان باید یزید و حسین(ع) زمان خود را بشناسند و با شناخت کامل مواظب باشند، در زمین دشمن حرکت نکنند. بعد از شهادت امام حسین(ع) مردم کوفه پشیمان می‌شوند، خون حضرت حسین(ع) در کربلا راکد نایستاد و تمام جهان را دربر گرفت.

منکرترین، منکر جامعه بین‌الملل

وی با تأکید بر همراه و همگام شدن کشورهای اسلامی با مردم مظلوم فلسطین بیان کرد: در دوران ظلم و ستم‌های بی‌شمار رژیم صهیونیستی در حق مسلمانان، یکی از پادشاهان کشورهای اسلامی با به رسمیت شناختن اسرائیل، منکرترین منکر جامعه بین‌الملل را انجام می‌دهد و باید مسلمانان جهان در مقابل این اقدام نابخردانه کشورهای اسلامی ایستادگی کنند.

رئیس مرکز بزرگ اسلامی شهرستان سنندج با اشاره به اینکه در کتاب‌های فقهی تمام مذاهب اسلامی صلح زمانی با کافر درست و جایز است که همه مسلمانان موافق آن باشند، اظهار کرد: مهم‌ترین درس عاشورا و کربلا این است که دشمن زمان را بشناسید و از محوریت رهبر دینی خود خارج نشوید.

وی با بیان اینکه امر به معروف و نهی از منکر هدف و فلسفه اصلی قیام امام حسین(ع) بوده است، خاطرنشان کرد: امر به معروف و نهی از منکر در دین اسلام از جایگاه ویژه‌ای برخوردار و همواره مورد تأکید بزرگان دین قرار گرفته است.

ماموستا بهمنی در پایان سخنان خود با اعلام اینکه امام محمد غزالی امر به معروف و نهی از منکر را واجب دینی برای همه مسلمانان عنوان می‌کند، یادآور شد: هر وقت مؤمنی به مؤمن دیگر خیانت کند، بدانید که ایمان در قلبش نمی‌ماند.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.

 

وبگردی