علل آتش سوزی های سریالی کشور / سرهنگ محبت خانی : از فروردین هشدار داده بودم

آتش سوزی – خرابکاری | به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا ،امسال جنگل های زاگرس سوختند.همچنین جنگل های گچساران و ارتفاعات خاییز سوختند. کوه رباط ایذه نیز شعله ور شد. کوه های دالاهو در سر پل ذهاب نیز این سرنوشت را پیدا کردند. اسامی بسیار است، از جمله آنها قاسم اباد مشهد، بینالو د مشهد، پارک ولایت، پارک چیتگر، پارک افرا، پارک ساحلی کیانپارس اهواز، محوطه تاریخی ربع رشیدی در تبریز، آبیدر سنندج، دلفارد جیرفت، زمین های حاشیه پردیس تهران، کوه های پاوه و برخی منابع دیگر در کشور به آتش کشیده شد.

اتش سوزی

این حجم از آتش سوزی که پیشتر از فصل آتش افروزی در جنگل ها، رخ داد ، موجی از نگرانی را ایجاد کرد. واکنش هایی بسیاری از سوی افکار عمومی متصاعد گشت، مثلا برخی آن را به گروه های معاند با نظام ارتباط دادند. برخی می گویند که کشاورزانی آتش بپا می کنند که می خواهند زمین های خود را افزایش دهند. افرادی از آن به عنوان حادثه یاد می کنند اما کسانی می گویند این خیانت است. اما کسی عامل آن را نمی شناسد تا بگوید که چه کسی خیانت کرده است، یا سهل انگاری کرده است.

وقتی درمانگاه سینا اطهر در تجریش می سوزد، و اخبار آن کنار آتش سوزی های کارخانه بازیافت کاغذ در تهران، فرودگاه قلعه مرغی در تهران، محدوده زندان اوین، انبارهای فولاد خوزستان، مزرعه چند هکتاری دامپروری در کرج یا درختان نخل دلگان در سیستان و بلوچستان و نهایتا کیش، قرار می گیرد، کمتر کسی گمان می کند که این آتش سوزی ها غیرعمد یا سهل انگاری بوده است. نه فقط غیر عمدی که تعدد سبب شد عده ای بگویند گروهی معاند هستند که می خواهند با این کار خسارتی ایجاد کنند یا حرفی را به کرسی بنشانند.

اما سرهنگ جمشید محبت خانی ، فرمانده یگان حفاظت سازمان حفاظت محیط زیست کشور، در رابطه با آتش سوزی های جنگل ها و مراتع نگاه مشکوکی ندارد. او در گفتگو با خبرنگار رکنا، گفت: حداقل در حوزه منابع چهارگانه سازمان حفاظت از محیط زیست، هیچ نمونه ای نداریم که احتمال تخریب بوده باشد.

سرهنگ جمشید محبت خانی

علت آتش جنگل بارندگی، سبزینگی و زباله است 

وی افزود: علت زباله های رها شده در طبیعت است. علت آن است که به درخواست ما مبنی بر رعایت پاسخ درستی داده نمی شود. بارندگی امسال وسیع بوده است و ما هیچ سالی این حجم از سبزینگی را نداشتیم. شما در هر کدام از مناطق چهارگانه که بروید، تا زانو علف روئیده است. این در پنج سال گذشته نادر بود . وقتی رعایت نمی شود، هر زباله ای سبب آتش سوزی می گردد. صحبت از زباله هایی است که سال ها تجمیع شده اند، این زباله ها سال های پیش آتش افروزی نمی کردند اما الآن که کنار علفزار خشک قرار می گیرند، مسلما آتش زا هستند. این اتفاق مورد انتظار ما بود.

آنها که تعمدی آتش روشن کردند  را به دادگاه تسلیم کردیم 

سرهنگ محبت خانی، گفت: بالای نود درصد آتش سوزی هایی که در محیط زیست تحت استحفاظ ما بود  خطای انسانی غیر عمد بود. فردی که زباله می ریزد، فردی که آتش روشن می کند و باقی می گذارد عاملان این آتش سوزی ها هستند. چند مورد هم تعمدی بود که به دادگاه فرستاده شدند. مواردی مانند خاییز هم بودند که عمدی تلقی می شود. آنجا هم مشکوک یا معاند نبود بلکه دو براغدر بودند که بخاطر دعوایشان زمین های یکدیگر را آتش زدند و شعله سرایت کرده بود و آتش بپا شده بود.

از فروردین هشدار آتش سوزی ها را داده بودم

وی در پاسخ به این پرسش که مگر سال های این موضعات وجود نداشت. چرا چنین حجمی از آتش را نداشتیم؟ گفت: نه سال های پیش اینگونه نبود. شما کی در شش سال اخیر اینقدر بارندگی بهاری دیدید؟ حجم سبزینگی طبیعت به قدری بود که شخص بنده از فروردین ماه اعلام هشدار کردم. ما بارندگی داشتیم. تراکم بسیار بالای پوشش گیاهی داشتیم، این پوشش گیاهی رشد می کند و خشک می شود و عامل آتش یا شیوع آتش است. خیلی مردم باید مراقب باشند. البته بودند زیرا اوضاع می توانست بدتر از این باشد.

خرابکاری نه، فرار از قانون و بی احتیاطی عامل آتش است

در خصوص آتش سوزی های مراتع و مراکز مختلف در چند ماه اخیر با یکی از کارشناسان حوادث دادگستری نیز گفتگو کردیم. سوسن بداغی نیز در رابطه با آتش سوزی های درون شهر، مانند آنچه در درمانگاه سینا اطهر اتفاق افتاد، همین نظر را دارد. او می گوید عمده اتفاقات از این قبیل حاصل بی احتیاطی و فرار از قانون است. می گوید حادثه خبر نمی کند و از ماجرای پلاسکو تا همین تعداد حوادثی که عنوان شده است، سرنخ این بی احتیاطی ها را می بینیم.

مسئولان توضیحی دهند ، فکر مردم متشوش است

وی با تاکید بر اینکه بالغ بر  60 درصد این حوادث ناشی از بی احتیاطی است ادامه داد:  عواملی دیگر را باید موردی بررسی کرد. با این وجود بسیاری از افراد نمی پذیرند که حوادث علتی غیر عمدی داشته باشد. از آنجا که چنین حوادثی، تکرار انها و رخدادن آنها در شرایط بحران، برای جامعه اضطراب آور است، شاید لازم باشد که مسئولان به موارد بپردازند، اگر نیاز است که بررسی های بیشتری صورت بگیرد انجام شود واگر نه جهت التیام عموم مردم، سخنانی افاده شود. عوامل این موضوع اگرچه درست یا غلط تشخیص داده شده باشند، مبرهن است که نفس اتفاق عامل تشنج افکار عمومی شده است. برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.

وبگردی