فقر فضای بازی شهری برای کودکان معلول | اختلال اوتیسم در حال افزایش است

مناسب سازی – معلولین| به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، بازی برای کودکان از جهت رشد، ارتباط و هوش حائز اهمیت است. اما تمام کودکان از شرایط یکسان بازی برخوردار نیستند. از جمله این کودکان، کودکان معلول جسمی و ذهنی هستند. این کودکان به دلیل کمبود موقعیت اجتماعی، کمتر فرصت برای یادگیری سازوکاروهای برقراری روابط اجتماعی دارند.  البته، این کودکان به دلیل تفاوت نسبی با هنجار، نیاز بیشتری به این فضا دارند. بنابراین چقدر مهم است که فضای بازی کودکانه پارک ها، برای معلولان مناسب سازی شود؟


در گفتگو با رکنا، « مهدی صادقی، فعال حوزه معلولان» به این پرسش پاسخ می دهد.

پارک معلولان

 

سید مهدی صادقی گفت: معلولیت انواع گوناگونی دارد که متاسفانه همه‌ی آنها در جامعه با محدودیتهای بسیاری مواجه هستند. یکی از بزرگترین مشکلات این عزیزان پذیرا نبودن شهر و وجود گذرها و اماکن و مراکز مناسب سازی نشده است که امکان استفاده و تردد را از آنها سلب نموده که نمونه‌ی آن را در عدم وجود پارکها و فضاهای بازی مناسب برای افراد دارای معلولیت می‌توان دید ،که همین موضوع باعث عدم درک صحیح و متقابل در جامعه شده و نتیجه‌ی آن نگاه‌های سنگین و گاهی غیرقابل تحمل افراد عادی در مواجهه با این عزیزان میگردد قطعا وجود امکانات شهری اینچنینی در درک نیازها و حساسیتهای گروه هدف تاثیر گذار بوده و از گوشه نشینی آنان جلوگیری می‌کند. به همین خاطر است که اصرار داریم مدیران شهری فضاهای سازگار با شرایط این کودکان را فراهم کنند. فضایی که در آن، هم به سبب تجهیزات لازم و هم بدلیل امکان تعامل بیشتر با اطرافیان، آسوده تر باشند که البته شهرها از این جهت اوضاع خوبی نداریم.

نباید کودکان دارای معلولیت را ایزوله کنیم

وی در ادامه بیان داشت: ما مخالفیم که کودکانمان را ایزوله کنیم. زیرا که بسیاری از این کودکان می توانند دیده شوند، و می توانند یاد بگیرند که اگر چه با دیگران تفاوت دارند، اما می توانند بی هیچ کمکی در بین افراد عادی زندگی کنند. خیلی از افراد دارای معلولیت افتخاراتی را کسب کرده اند که حتی در بین همسالان عادی خود نادر است و آنها را زبانزد کرده است. این امکان برای بسیاری از کودکان دارای معلولیت نیز وجود دارد، اگر آنها به خودباوری برسند. البته در مواردی هم شاید به دلایلی همچون شدت معلولیت و نیازهای خاص مجبور به ایجاد فضای بازی ویژه هستیم که البته میتوان تمهیداتی را برای تعامل درنظر گرفت

 

پارک معلولان

مناسب سازی یعنی ارتباط افراد دارای معلولیت با جامعه

صادقی با تاکید بر اینکه « فضای مناسب بازی برای کودکان دارای معلولیت و خانواده های آنها بسیار مهم است.» عنوان کرد: در برخی از معلولیت ها مانند اوتیسم ( خصوصا طیف شدید) ، خانواده نمی تواند فرزندش را یک لحظه رها کند. فضای مناسب سازی شده و ایمن برای این کودکان، سبب می شود که هم کودکان اتیستیک ارتباط و مهارتهای اجتماعی را یاد بگیرند که بزرگترین مشکل آنها است و کیفیت بهتر زندگی آنها مشروط به ایجاد ارتباط بیشتر و توانمند با جامعه است و هم مادر یا پدری که ناگزیر به مراقبت لحظه به لحظه از کودک خود است و نمی تواند از او آنی چشم بردارد، ساعت فراغتی را بدست آورد که تاثیر بهینه ای در سلامت روانی والدین و به تبع آن سلامت خانواده و فرد دارای معلولیت دارد.

نیاز کودک معلول به اسباب بازی مناسب و فضای امن اجتماعی

وی در ادامه بیان کرد: شهرهای ما از لحاظ دارا بودن فضای بازی برای این کودکان فقیر است. باید توجه کنیم که یک کودک دارای معلولیت هم به اسباب مناسب بازی و هم فضای امن نیاز دارد. مثلا در پارک ها، فضای بازی مناسب برای کودک ویلچر نشین وجود ندارد در حالی که این سئوال وجود دارد که چرا نباید این کودکان بتوانند از تاب و سرسره و دیگر اسباب بازی استفاده کنند.

این فعال حوزه معلولیت اشاره کرد: مناسب سازی پارک ها برای کودکان دارای معلولیت نیازمند عزم جدی و مطالبه عمومی‌ست

آیا آمار مستندی در خصوص افراد دارای معلولیت در کشور وجود دارد؟

صادقی گفت: سازمان آمار ایران در سرشماری سال 95، کدهای سنجش شهروندان دارای معلولیت را برداشت. متاسفانه سرشماری این عزیزان به تفکیک معلولیت را مدنظر نداشتند. بنابراین ما نمی دانیم که چه میزان معلولیت داریم. حدس هایی زده می شود ولی آمار دقیقی وجود ندارد که چه میزان با واقعیت اختلاف دارد. در پویش شهر تراز که توسط کمپین معلولان راه‌اندازی شده سعی خواهد شد که در سرشماری سال 1400 این سنجش با تفکیک نوع معلولیت صورت گیرد. آمار معلولیت در کشورهای جهان بین ۱۰تا۱۲ درصد است اما اتفاق نظر است که این آمار در ایران بیشتر باشد.این به دلایل مختلف از جمله آلودگی هوا و تغذیه ، نا ایمن بودن فضای کار ،عدم غربالگری در حوزه بهداشت، آمار بالای تصادفات رانندگی به دلیل راه و ایمنی خودرو و ...ربط دارد. به نظر می آید که ما باید بیش از حد نرم جهانی باشیم که خود موید این است که مناسب سازی را در تمام ابعاد آن بایستی جدی تر بگیریم

مناسب سازی فضای بازی کودکان معلولان سرمایه گذاری است

صادقی گفت: یکی از بخشهای مهم مناسب سازی، توجه به فضای بازی کودکان دارای معلولیت است. اگر این کار با جدیت انجام شود، در توانمند کردن این کودکان موفق خواهیم بود و کمک خواهد شد تا این عزیزان به بالندگی رسیده کارآمد شوند، خودشان را در جامعه پیدا می کنند و به جای آنکه افرادی وابسته به دیگران باشند، خود محور تولید و بهره وری باشند ،پس هر هزینه ای برای این کودکان سرمایه گذاری برای آینده آنها و جامعه است.

خبرهای خوب در خصوص مناسب سازی شهر

وی در ادامه بیان کرد: پویشی تحت عنوان «پویش شهر تراز» در حال شکل گیریست که به همت کمپین معلولان استارت خورده است تا موضوع مناسب سازی شهری را به یک دغدغه و مطالبه عمومی تبدیل کرده و آن را پیگیری کند. این پویش ضمن رصد و پایش شهر ،مشکلات و موانع را پیگیری می کند تا فضاهای شهری برای شهروندان دارای معلولیت مناسب سازی شود. این پیگیریها در بخش مناسب سازی ، شامل معابر و گذرها ، ساختمانها و مراکز عمومی و دولتی و خصوصی ، فضاهای شهری ، سرویس های بهداشتی ، فضاهای پارک یا شهرهای بازی، بوستان ها و ... می شود که امیدوارم با توجه به تلاشهای صورت گرفته بزودی خبرهای خوبی را در حوزه تناسب شهر با معلولیت، بشنویم

تنها به دولت و شهرداری ها چشم نداریم

صادقی گفت: نمی توانیم فقط به دولت یا شهرداریها چشم داشته باشیم. آنها به واسطه محدودیتهای قانونی ،بینشی ، معرفتی ،ساختاری و مالی، در این مسیر موفق عمل نکرده‌اند گرچه اتفاقات خوبی در مدیریت شهری در حال شکل گیریست ولی در بسیاری موارد کوتاهی شده است . بهترین کار این است که موضوع مناسب سازی را به عنوان یک مسئولیت اجتماعی جا بیاندازیم و همه بدانیم که در قبال این عزیزان مسئولیم و بایستی در حد بضاعت در این مسیر حرکت کنیم و مسئولیتهای اجتماعی فردی و سازمانی را گوشزد کنیم و جریانی را ایجاد کنیم که خیرین‌ی که در امورات دیگر ورود می کنند، به بحث مناسب سازی هم توجه کنند. در ایندخصوص کمپین معلولان با شهرداری منطقه یک تهران، تفاهم نامه‌ای را امضا نموده که اگر خیری برای مناسب سازی هر قسمتی از فضاهای شهری پیش قدم شود، نام او ثبت و ماندگار شود که قابل تعمیم به کل تهران نیز می باشد

معلولان را نمی بینیم، چون شهر برای تردد آنها مناسب نیست

صادقی ضمن بیان اینکه « در مناسب سازی شاید یکی از دلایل کم کاری این است که احساس نمی‌کنیم که سبب خیر برای چه تعداد فرد دارای معلولیت شده‌ایم » گفت: مشکل اینجا است که شهروندان دارای معلولیت به سبب دسترس ناپذیری شهرها، کم تردد می کنند و متاسفانه ما ،تردد بسیار کم آنها در سطح شهر را متوهمانه نبود آنها می‌پنداریم در حالی که اگر شهر مناسب و پذیرایشان بود قطعا حضورشان پر رنگ و امیدبخش می‌نمود.

وی در پایان گفت: مردم بایستی بدانیم مناسب سازی و هر هزینه ای که برای آن می شود تنها سبب آسایش و رفاه و حس عدالت برای شهروندان دارای معلولیت و خانواده های آنها نیست بلکه اقشار دیگر با نیازهای ویژه مانند سالمندان ، کودکان، زنان باردار و و زنان با کالسکه و کودک در آغوش و مصدومان موقت نیز ذینفعان این حرکت خداپسندانه هستند پس همه بایستی برای مناسب کردن شهر برای تردد با نگاه عدالت تمام تلاشمان را بکنیمبرای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.