درمان خجالت / 5 راهکار موثر

درمان خجالت / البته علاوه بر انتظارات فرد از خود، شرایط فرهنگی و انتظارات اجتماعی نیز در میزان احساس خجالت افراد تاثیر می‌گذارد. اگر شما اغلب در مدیریت و غلبه بر خجالت دچار مشکل می شوید، در ادامه این مقاله به ارائه راهکارهایی برای از بین بردن احساس خجالت پرداخته ایم که مطالعه آن می تواند در این زمینه به شما کمک کند.

راه‌های درمان خجالت

خجالت کشیدن یکی از احساسات ناخوشایندی است که باعث می شود نتوانیم از حضور درجمع لذت ببریم. احساس خجالت می تواند برای انسان مفید باشد و به او درباره عملکردش هشدار بدهد. اما مسئله اساسی این است که نباید اجازه بدهید این احساس از کنترل خارج شود و تجربیات اجتماعی مثبت شما را به تجاربی ناخوشایند و آسیب‌زا تبدیل کند. در ادامه به راهکارهایی برای کنترل و مدیریت خجالت می پردازیم

1- احساس خجالت را در خود بپذیرید

اولین قدم برای اینکه بتوانید احساس خود را کنترل کنید این است که ابتدا وجود آن را در خود بپذیرید. در حقیقت انکار وجود احساساتی که داریم بزرگ‌ترین مانع برای مقابله با آن هاست. انکار باعث می شود که شما نتوانید وجود احساس خجالت را در خود تشخیص دهید و راهی برای مقابله با آن بیابید.

2- از تکنیک‌های تنفسی برای درمان خجالت استفاده کنید

زمانی که در فردی احساس خجالت نمایان می شود اضطراب او نیز بالا می رود. این اضطراب باعث می شود که درانجام کارها خطاهای بیشتری صورت بگیرد و در نتیجه احساس خجالت زدگی افزایش یابد. اضطراب؛ علائم جسمانی ناخوشایندی مانند فشارخون بالا، افزایش ضربان قلب و تعرق ایجاد می‌کند. برای آنکه بتوانید این علائم را تحت کنترل خود در بیاورید، نفس‌های عمیق بکشید. تنفس عمیق نه تنها کمک می کند که علائم جسمانی خود را کنترل کنید، بلکه فرصت بیشتری برای شما فراهم می کند تا بتوانید بهترین واکنش را در آن موقعیت انجام و احتمال خجالت زدگی مجدد را کاهش دهید.

3- کارهایی برای پرت شدن حواس انجام دهید

در برخی از موقعیت‌ها ذهن شما بیش از حد به نشانه‌های محیطی حساس می شود و دائما بر اساس آن‌ها خود را ارزیابی می کند.در این ارزیابی‌های مکرر ممکن است که شما به این نتیجه برسید که نمی توانید آن گونه که دیگران انتظار دارند عمل کنید و همین باعث می شود که احساس خجالت زدگی کنید.

در این شرایط لازم است که بتوانید حواس خود را از چیزهایی که باعث این احساس در شما می‌شوند پرت کنید تا بتوانید به درمان خجالت خود کمک کنید. مثلا می‌توانید موسیقی مورد علاقه خود را گوش دهید یا خود را در فعالیتی که برای شما لذت بخش است درگیر کنید.

4- از تکنیک‌های ذهن آگاهی استفاده کنید

احساس خجالت زدگی باعث می شود که شما دائما در گذشته غرق شوید و به موقعیت هایی که در آن نتوانستید انتظارات خود و دیگران را برآورده کنید بیاندیشید. تکنیک های ذهن آگاهی به شما کمک می کنند از گذشته فاصله بگیرید، به طور کامل در زمان حال حضور داشته باشید و از افکار و احساسات خود کاملا آگاه بمانید اما خود را مورد قضاوت قرار ندهید. از جمله تمرین هایی که در تکنیک‌های ذهن آگاهی مطرح می‌شود می توان به موارد زیر اشاره کرد

- زمان 10 تا 15 دقیقه در جایی آرام بنشینید، نفس های عمیق بکشید و تلاش کنید تمرکز خود را بر نحوه نفس کشیدنتان معطوف کنید.

- تلاش کنید تا آگاهی خود را از زمان حال بالا ببرید. شما می توانید با پرورش و تقویت حواس پنج گانه خود از پس این کار بر بیایید. برای این کار در مکانی آرام بنشینید و تلاش کنید با استفاده از حواس خود تمام محرک های محیطی را تشخیص دهید. سعی کنید تمام مواردی نظیر بوها و صداهایی را که در محیط در جریان است را مورد توجه قرار داده و پردازش کنید. استفاده از این تکنیک‌های ذهن آگاهی کمک فراوانی به درمان خجالت می‌کند.

5- وضعیت روانی خود را بیشتر بررسی کنید

افرادی که احساس خجالت کشیدن را بیش از حد و در اکثر موقعیت ها تجربه می کنند بیش از دیگران احتمال دارد که دچار اختلالات اضطرابی نظیر اختلال فوبیای اجتماعی باشند. اگر شما به این اختلال دچار باشید معمولا اکثر روزها و در اکثر موقعیت ها بی دلیل احساس خجالت می کند و دائما کنترل این احساس از دست شما خارج می شود.

اگر این شرایط درمورد شما صدق می کند برای تشخیص مشکل و دریافت هرچه زودتر برنامه درمانی متناسب با مشکل خود از خدمات مشاوره روانشناسی استفاده کنید. روانشناسان با استفاده از تکنیک‌های درمانی مدرن نظیر تکنیک‌هایی که در درمان‌های شناختی رفتاری مورد استفاده قرار می گیرند می توانند این مشکل را به آسانی در شما بهبود ببخشند تا احساسات ناخوشایند رفع شود و بتوانید در محافل عمومی و اجتماع عملکرد خود را بهبود ببخشید.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.