رییس مرکز گردشگری علمی- فرهنگی جهاد دانشگاهی در گفت و گو با رکنا:
بیکاری 200هزار نفر در حوزه گردشگری / ضرر 450 میلیارد دلاری کرونا به صنعت توریسم
رکنا: رحیم یعقوب زاده -رییس مرکز گردشگری علمی- فرهنگی جهاد دانشگاهی گفت: درآمد گردشگری حدود 300تا 450 میلیارد دلار در سال 2020 کاهش خواهد یافت و در این سال 290 تا 400 میلیون گردشگر نسبت به سال 2019 کمتر می شود.

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، گردشگری در ایران آنقدر رونق و پا نگرفته بود و با شیوع کووید19 نیز این صنعت در ایران و جهان با لطمات جدی روبرو شد. بسیاری از خطوط بزرگ هوایی نیز به همین سبب با مشکلات مالی روبرو شدند. خطوط هواپیمایی انگلیس موسوم به «بریتیش ایرویز» اعلام کرد که به دلیل مشکلات مالی ناشی از بحران ویروس کرونا ۲۵ درصد از خلبانان این شرکت را اخراج میکند. مدیر لوفت هانزا بزرگترین شرکت هواپیمایی آلمان نیز اعلام کرد به دلیل ضرر سنگین ناشی از کرونا ممکن است این شرکت ورشکسته شود. صنعت گردشگری ایران با شیوع کووید19 چه صدماتی دیده است؟ آیا با بازگشایی مرزها صنعت گردشگری جان دوباره ای می گیرد؟ رحیم یعقوب زاده -رییس مرکز گردشگری علمی- فرهنگی جهاد دانشگاهی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی رکنا در پاسخ به این سوال تاکید کرد: باید ناامیدانه در مورد صنعت گردشگری صحبت کرد و به این مسئله خوش بینانه نگاه نمی کنم. افرادی که در این صنعت فعال بودند متضرر شده اند و برخلاف آن که اعلام شد پس از 2ماه کرونا از بین می رود، این بیماری تا تیر ماه روند نزولی دارد و پس از تابستان روند ابتلا به این بیماری صعودی می شود. بنابراین باید یکسال با این بیماری سر خواهیم کرد.
اولویت گردشگری حضور فیزیکی است
وی افزود: قالب و شکل گردشگری حضور داشتن در آثار باستانی و میراث فرهنگی است. سال هاست که از تور مجازی خبر می دهند، ولی همچنان اولویت حضور فیزیکی است. هیچ وقت تور مجازی نمی تواند حس حضور در تخت جمشید را به گردشگر بدهد و او را از موارد بسیاری محروم می کند. سفر در جاده، رفتن به رستوران ها، اقامت در هتل، خرید صنایع دستی و... به بازدید از تخت جمشید ختم می شود. جاذبه گردشگری لذت بردن از تمام این موضوعات است.
بازگشایی مرزها گردشگری را رونق نمی دهد
رییس مرکز گردشگری علمی- فرهنگی جهاد دانشگاهی با اشاره به بازگشایی مرزها گفت: مسئولان تمام کشورها نمی توانند برای یکسال شرایط ورود و خروج به کشور را محدود کنند. با شرط این که گردشگران قرنطینه شوند، اجازه ورود به برخی کشورها آزاد شده است و گردشگران باید 14روز قرنطینه یا آزمایش شوند. اگر تست آنها مثبت نشد اجازه ورود به کشور را دارند. در بخش دیگر اقامتگاه ها در تمام دنیا باید پروتکل ها رعایت شود. سوال اینجاست که آیا این اتفاق به اندازه ای رخ می دهد که مسافران در رستوران ها، هتل ها و... خیالشان راحت است؟ درآمد گردشگری حدود 300تا 450 میلیارد دلار در سال 2020 کاهش خواهد یافت و در این سال 290 تا 400 میلیون گردشگر نسبت به سال 2019 کمتر می شود.
سایه سنگین ترس از کرونا در صنعت گردشگری
یعقوب زاده تاکید کرد: در صورتی که پیش بینی ها از افزایش گردشگری خبر داده و طبق این پیش بینی ها تا سال 2030 گردشگران در جهان به بیش از یک میلیارد و 800هزار نفر خواهد رسید. اما بیماری کرونا وقفه عجیبی در گردشگری ایجاد کرد. این در حالی است که هنوز شعار سازمان جهانی بهداشت «در خانه بمانید» است. حتی اگر مرزها باز شود آیا مردم به اندازه گذشته مسافرت می روند؟ آیا از نظر بهداشتی رعایت می شود که مسافران و کارمندان صنعت گردشگری خیال شان راحت باشد؟ سایه ترس از کرونا آنچنان سنگین است که تا مدتها بر سر صنعت گردشگری می ماند. حداقل تا یکسال درگیر این بیماری هستیم.
افزایش هزینه های گردشگری
وی با اشاره به این که تمام دولت ها نمی توانند، این صنعت را به صورت کامل تعطیل کنند، گفت: با پروتکل و سختگیری بخشی از مجموعه های گردشگری فعال خواهد شد. شاید حمل و نقل عمومی (قطار، هواپیما، اتوبوس و...) با نصف ظرفیت فعالیت خود را شروع کند. این محدودیت ها هزینه ها را افزایش می دهد. چون برای یک اتوبوس مقرون به صرفه نیست که با 16 یا 18نفر مسافر حرکت کند. قطعا بلیت ها افزایش خواهد یافت. برخلاف این که همیشه گفته می شود؛ تقاضا کم شود عرضه کنندگان قیمت را کاهش می دهند، این اتفاق رخ نمی دهد. به دلیل محدودیت و فاصله گذاری های اجتماعی با افزایش هزینه در گردشگری مواجه خواهیم شد.
بیکاری 200هزار نیرو در حوزه گردشگری
رییس مرکز گردشگری علمی- فرهنگی جهاد دانشگاهی با اشاره به بیکاری برخی از فعالان حوزه گردشگری، گفت: در ایران از یک میلیون و 700هزار نفر تا یک میلیون و 950هزار نفر در حوزه گردشگری شاغل هستند. برآورد تخمینی این است؛ در سال 99 در حالت خوش بینانه حداقل 200هزار نفر در حوزه گردشگری بیکار خواهند شد. بعضی از بخش های زیرمجموعه گردشگری مجبورند نیرو تعطیل کنند و برخی از این بخش ها به خودی خود تعطیل خواهند شد.
حمایت های دولت در قالب تسهیلات با سود بانکی
یعقوب زاده با اشاره به حمایت و تسهیلات دولت در حوزه گردشگری، تاکید کرد: تسهیلاتی که دولت برای حوزه گردشگری در نظر گرفته، 3500میلیارد تومان است. در حالی که سهم گردشگری در اقتصاد ایران بیش از این مبلغ است. سهم خدمات 51درصد و سهم گردشگری 15درصد تولید ناخالص ملی ایران است. تسهیلات دولت در قالب وام بوده و با درصد سودی باید بازپرداخت شود و بلاعوض نیست. ممکن است مجموعه ای وام را بگیرد و مقرون به صرفه نباشد و به شغل دیگری روی می آورد. چون تا زمان وجود کرونا اطمینانی وجود ندارد که فضا و فعالیت گذشته را داشته باشند. با وجود افزایش قیمت در گردشگری، درآمدها در این حوزه کاهش می یابد و با کاهش سفر مجموعه های گردشگری نمی توانند هزینه های ثابت یا غیرثابت را پوشش دهد. بنابراین دولت باید حمایت های خود را افزایش داده یا در حمایت های خود تغییر رویه دهد. حمایت ها در قالب وام در رونق صنعت گردشگری تاثیر ندارد. قطعا با تمام این تفاسیر این ویروس سایه سنگینی دارد که منتج به تعطیلی یا تعدیل نیرو در حوزه گردشگری خواهد شد. البته این موضوعات مطرح نمی شود که عزلت نشینی را در پیش بگیریم، بلکه باید براساس این شرایط تصمیم گیری و برنامه ریزی کرد. باید واقعیت آسیب ها را دید.
برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
-
فیلم تریلر تیم Tim
ارسال نظر