علل افزایش بی خوابی در شهرنشینان / خطر جدی شیفت شب برای سلامت

به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی رکنا، ، بی خوابی و کم خوابی از جمله مشکلاتی است که در شهرنشینی  نمود بیشتری پیدا می کند. از سوی دیگر این دو اختلال، مشکلات عدیده ای را در زندگی افراد به وجود می آورند.

 خسرو صادق نیت، رئیس مرکز تحقیقات اختلال خواب، در گفتگو با خبرنگار رکنا در مورد خواب تاکید کرد: بهترین ساعت رفتن به رختخواب بین ساعت10 تا12 شب است. بدن افراد بالغ نیاز به 6 تا 8 ساعت خواب دارد.

آسیب های شیفت شب

او با اشاره به آسیب هایی که شب بیداری بر سلامت انسان ها وارد می کند افزود: افرادی که در شیفت های شب کار می کنند، در کوتاه مدت درگیر مشکلاتی از جمله کاهش بهره وری، افزایش خطا و حوادث شغلی در کار می شوند. از سوی دیگر این افراد در دراز مدت عوارض جدی تری مانند بی خوابی در شب های دیگر (شب هایی که شیفت نیستند)، خواب آلودگی طی روز، مشکلات قلبی و عروقی (افزایش فشار خون و بیماری قلبی)، مشکلات گوارشی (زخم معده در آقایان و یبوست در خانم ها) شایع می شود. البته مشکلات روحی – روانی (افسردگی)، مشکلات خانوادگی (که حتی می تواند منجر به طلاق شود)، مشکلاتی در زنان بارور (زایمان زودرس و مشکلات جنینی) از عوارض شب کاری است.

این استاد دانشگاه علوم پزشکی با اشاره به عوارض خواب نامنظم، گفت: مشکلات در شروع و تداوم خواب، عدم تمرکز، خواب آلودگی طی روز و... از عوارض خواب نامنظم است و می تواند مشکلاتی را در زندگی و شغل افراد به وجود آورد.

انواع بی خوابی ها

به گفته صادق نیت با بیان این که 4 نوع بی خوابی داریم، افزود: : کسانی که بیش از ۳۰ دقیقه طول می کشد که به خواب بروند، دچار بیخوابی در شروع هستند. گروه دوم در تداوم خواب مشکل دارند و طی خواب مکرر بیدار می شوند. سومین گروه افرادی هستند که می خوابند اما قبل از آن که به مدت کافی بخوابند بیدار می شوند. مثلا ساعت 11 شب می خوابند و 2 یا ۳ شب بیدار می شوند و تا صبح خوابشان نمی برد. این نوع بی خوابی معمولا در افرادی که مشکلات روحی – روانی به ویژه افسردگی دارند، بیشتر مشاهده می شود. گروه چهارم افرادی هستند که سر وقت و به مدت کافی مثلا 8 ساعت می خوابند اما وقتی بیدار می شوند سرحال نیستند و احساس کسلی می کنند. این احساس آنها را هر روز آزار می دهد.

رعایت بهداشت خواب بهتر از خوردن قرص خواب

او در پاسخ به این سوال که برخی برای خوابیدن از قرص استفاده می کنند، قرص خواب ها جایگزین هم دارند ؟ تاکید کرد:: بدترین اقدام برای حل مشکل بی خوابی استفاده از قرص های خواب آور بدون تجویز پزشک یا مصرف بیش از مدت دستور پزشک است. چرا که معمولا بدن به این قرص ها عادت کرده و مصرف کننده را مجبور می کند دوز آن را افزایش دهد. بهترین کار این است که بهداشت خواب را رعایت کنند. نظم در خواب، شرایط محیطی مناسب (گرما و سرما، نبود نور و صدا)، عدم فعالیت سنگین قبل از خواب، عدم استفاده از موادمحرک قبل از خواب (چای و قهوه و ترکیبات کاکائو)، خوردن غذای سبک قبل از خواب، پرهیز از هیجان های روحی (به مدت یک ساعت و نیم قبل از خواب)، اصول بهداشت خواب است.

رشد تکنولوژی مصادف با  کاهش خواب

صادق نیت در پاسخ به این سوال که آیا بی خوابی در تمام سنین، می تواند متاثر از زندگی شهری باشد؟ گفت: : بله. این بی خوابی به زندگی شهری، تکنولوژی و صرف زمان خواب به استفاده از فضای مجازی مربوط می شود و هر روز این بی خوابی بیشتر می شود. مطالعات نشان داده که با اختراع چراغ روشنایی خواب مردم کاهش پیدا کرد. اختراع رادیو و  تلویزیون نیز در این کاهش موثر بود. امروزه استفاده از اینترنت و فضای مجازی باعث شده که مدت خواب کمتر شود. عادت های نامناسب مانند استفاده از موبایل و تبلت در رختخواب، خواب را به تاخیر انداخته یا کاهش می دهد. نور صفحات موبایل باعث به عدم ترشح هورمون خواب و به تاخیر انداختن خواب می شود.

خبرنگار: پریسا هاشمی

برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.

 

وبگردی