زندان های کشور باید 8 برابر شوند/جمعیت ثابت زندان‌ها نزدیک 250 هزار نفر است

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، چندی پیش قرار شد تا فقط اقرار یک محکوم مدنظر قرار نگیرد و تصمیم نهایی قاضی نسبت به علمی که دارد اعمال شود. این اتفاق می‌تواند باعث شود تا بسیاری از زنان و کودکان که به اجبار همسر، پدر و بردار به جرم های نکرده اقرار می‌کنند در امان بمانند.

اما مسئله ای که وجود دارد این است که مجرمان غیر عمد به خصوص زنان در زندان ها با آسیب های زیادی روبرو هستند، زنانی که اغلب بخاطر کمک به برادر ، پسر یا همسر به طور مثال پشت چک های آنان را امضا کردند و در نهایت مسیر به جایی رسیده است که راهی زندان شدند، زمانی که دوران محکومیت آنها به اتمام می‌رسد با مشکل سو پیشینه روبرو می‌شوند که هرجایی به آنها شغل نمی‌دهند و ممکن است به دلیل شرایطی که برای آنها به این دلیل به وجود می‌آید دوباره دست به بزه و بزهکاری بزنند.

کامبیز نوروزی حقوقدان و وکیل پایه یک دادگستری در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی رکنا، درباره این مسئله که چه کارهایی برای سو سابقه زنانی که به دلیل جرایم غیر عمد و مالی وارد زندان شده اند، می‌توان انجام داد گفت: این مسئله نه تنها مربوط به زنان بزهکار بلکه شامل حال مردان نیز می‌شود. وقتی یک زندانی دوره محکومیت خود را سپری می‌کند جامعه با او رفتار معمولی ندارد و با چشم یک بزهکار به آن فرد نگاه می‌کند.

اعتماد عمومی نسبت به افراد آزاد شده از زندان کاهش پیدا می‌کند

وی ادامه داد: همچنین میزان اعتماد عمومی نسبت به این افراد کاهش پیدا می‌کند و گاهی ممکن است برای برای بازگشت مطلوب به خانواده هم به مشکل بر بخورند. بماند که کار پیدا کردن نیز برای این افراد دشوار می‌شود و اگر جرم ارتکابی او موجب محرومیت از حقوق اجتماعی باشد، قانونا به یکسری از مشاغل نیز نمی‌تواند وارد شود.

خصلت جرم سازی در ایران بسیار زیاد است

این حقوقدان تاکید کرد: جمعیت کیفری که در زندان های ایران حضور دارند، کیفیت تربیتی زندان ها را کاهش داده و به همین دلیل خصلت جرم سازی در ایران خیلی زیاد است و گاهی پیش می‌آید که بعضی افراد به دلیل اقامت در زندان به گروه های خلاف کار ملحق شده یا خصلت های مجرمانه در آنها تقویت شده است. اینها یکسری مشکلاتی است که وجود دارد و وقتی فرد از زندان خارج می‌شود باید با این مشکلات دست و پنجه نرم کند.

زنان زندانی آسیب تر از مردان هستند

نوروزی با بیان اینکه جمعیت زنان زندانی از مردان زندانی کم تر است خاطرنشان کرد: زنان آسیب پذیر تر از مردان هستند و احتمالا به دلیل محدودیت های متعدد اجتماعی که برای آنها وجود دارد، نیازمند حمایت های بیشتری هستند. به عنوان مثال مردان می‌توانند هر کاری را از کارگرفته تا تجارت انجام دهند، اما زنان محدودیت دارند و نمی‌توانند به هرکاری مشغول شوند.

او افزود: برای زنان ممکن است محدودیتی ناشی از سو تفاهم های اخلاقی نیز به وجود بیاید. همچنین زنان برای بازگشت به محیط عادی خانواده هم در معرض یکسری سو زن های اخلاقی قرار می‌گیرند. بعضی از زنان مادر هم هستند که برای این افراد انجام کارهای مادری به شدت سخت است.

نهاد های مدنی برای حمایت از زندانیان فعال تر شوند

این وکیل پایه یک دادگستری درباره اقداماتی که برای کارهایی که می‌توان برای افراد انجام داد گفت: کوچکترین اقدامی که برای این زنان می‌توان انجام داد، این است که انجمن حمایت از زندانیان و نهاد های مدنی برای حمایت از زندانیان پس از آزادی این افراد از زندان فعال تر شوند و سازمان زندانها مددکاران بیشتری را استفاده کند چراکه هم اکنون به دلیل کمبود بودجه و تعداد زیاد زندانیان مددکاران به اندازه کافی نیستند.

او با بیان اینکه زندانیان با محدودیت های زیادی مواجه هستند تصریح کرد: مهم ترین کار را باید نهادهای مدنی انجام دهند که مستلزم این است، حاکمیت نیز فضا را برای آن ها باز تر کند.

سیاست های جزم زایی در ایران اتخاذ نشده است

نوروزی تشریح کرد: مشکل اساسی ما در تعریف قانون نیست چراکه قانون هر تعریفی بکند به هر حال اعتبار دارد. اما مشکلی که وجود دارد این است که نوع مواجه مردم و نگرش عمومی نسبت به این مسائل خیلی مهم است که حتی بالاتر از قانون به حساب می‌آید. یکی از مشکلات خیلی بزرگی که در ایران وجود دارد این است که متاسفانه تا کنون سیاست های مفیدی برای جرم زایی جامعه ایران اتخاذ نشده است

ساختمان های زندان باید 8 برابر شوند

او ادامه داد: جمعیت کیفری ایران بسیار بالا است و جمعیت ثابت زندان‌ها در چند سال اخیر نزدیک 250 هزار نفر و جمعیت چرخشی در زندان ها نزدیک 700 هزار نفر است، این عدد بسیار سنگین است و اگر قرار باشد با رعایت استانداردهای زندانبانی نگهداری شوند بودجه، امکانات و ساختمان زندان های ایران باید 8 برابر شوند که باز هم فایده ای ندارد.

نوروزی در پایان با بیان اینکه جامعه ما در وضعیتی قرار دارد که جرم تولید می‌کند اضافه کرد: شعار های فرهنگی، سیاست، جنبه های آموزشی، فرهنگ و... برجرم‌زایی در ایران کمک می‌کند و حتی عادی ترین انسان ها نیز در معرض ارتکاب جرم قرار می‌گیرند. بنابراین بی اعتنایی سازمان های مربوط در بزه و بزهکاری یک کوتاهی است که قابل بخشش نیست.

خبرنگار: علی چاهه

برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.