هر صدایی که از بدن مان می شنویم، چه معنایی دارد؟
رکنا: بدن ما در طول روز، صداهای زیادی تولید میکند که برخی از آنها را مثل سروصدای شکم میشنویم و خیلیها را هم نه. بسیاری از صداها طبیعی هستند -حتی اگر شرمآور باشند- و بعضیهایشان هم اصلا طبیعی نیستند و زنگ خطری برایمان بهحساب میآیند. درواقع این صداها به ما اخطار میدهند که نگران سلامت خود باشیم.
صدای بدن / به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا ، این مطلب کمک میکند تا تشخیص دهیم چه زمانی، به چه صداهایی واکنش نشان داده و نگران شویم و چه وقت به آنها بخندیم و بگذریم.
سکسکه
سکسکه یک عمل انعکاسی است و شما تقریبا هیچ کنترلی بر آن ندارید و زمانی رخ میدهد که ماهیچه دیافراگمتان تحریک و دچار اسپاسم شود. سکسکه معمولا جدی نیست و پس از چند دقیقه بهخودیخود برطرف میشود و تنها در موارد نادری به درازا میکشد. با نگهداشتن نفس خود در بازههای کوتاهمدت، چسباندن زانو به سمت قفسه سینه، تنفس در کیسه کاغذی و خم شدن به سمت جلو میتوانید به شل کردن ماهیچههای دیافراگم و درنتیجه به توقف سکسکه کمک کنید.
اگر سکسکه بیش از ۴۸ ساعت ادامه پیدا کند، دنبال مراقبتهای پزشکی باشید چراکه ممکن است سیستم عصبیتان مشکل پیدا کرده یا عصبهای تان تحریک شده باشند.
غرش رودهها
صدای قاروقوری که حس میکنید از شکمتان میآید، درواقع صدای هوا و مایعاتی است که توسط ماهیچهها در مدتزمان هضم غذا جابهجا میشوند. اگر شنیدن صدای قاروقور شکم را در زمانی که گرسنه هستید تجربه میکنید میتواند به این معنا باشد که روده شما در حال روبیدن باقیمانده غذاهاست و نشانه این است که وقت میل کردن غذایتان رسیده است. زمانی که شما گرسنه هستید مغز شما یک سیگنال به روده میدهد تا فعالیتهای مشابه را برای برانگیختن شما انجام دهد.
اگر صدای قاروقور شکمتان بلند و طولانی و همراه با درد و حالت تهوع باشد و مدفوعتان حالت طبیعی نداشته باشد ممکن است دچار انسداد جزئی روده شده و نیاز به جراحی داشته باشید.
غژغژ مفاصل
داخل مفاصل مایعی وجود دارد که سبب حرکت آسانتر استخوانها و به تعبیری روغنکاریشان میشود. در این مایع جدا از مواد مختلف، گازهایی نیز وجود دارد. زمانی که شما چمباتمه زده یا ایستادهاید، فشار روی مفاصل تغییر میکند و داخل مفصل خلأ ایجاد میشود. در این هنگام گازهای محلول در مایع بهصورت حباب درمیآیند و ترکیدن حبابها، صدا ایجاد میکند.
اگر این ترکیدن حبابها در بدن شما همراه با درد، قفل شدن و بیثباتی در مفاصلتان باشد به پزشک مراجعه کنید. زیرا ممکن است تاندون یا رباط شما دچار پارگی، شکستگی یا آسیبدیدگی غضروف شده باشد. اگر همراه صدای غژغژ احساس ساییدگی هم دارید، بدانید که این میتواند نشانه دچار شدن به آرتروز باشد که در این صورت، نیاز به مداوای دارویی و فیزیوتراپی خواهید داشت.
خسخس سینه
خسخس سینه یا نفسکشیدن با صدا نشاندهنده سختی تنفس است که اغلب در اثر تنگی راههای تنفسی رخ میدهد.
مشکلات تنفسی را همیشه جدی بگیرید و بهسرعت به پزشک مراجعه کنید. اگر جایی هستید و نمیتوانید نفس بکشید با فوریتهای پزشکی تماس بگیرید. آلرژی، آسم یا حتی نارسایی قلبی میتواند سبب برونش در ریهها و درنتیجه التهاب و تورمشان شود. آلرژی و آسم بهطور معمول میتواند با دارو درمان شود اما نارسایی قلبی ممکن است نیاز به بستری شدن در بیمارستان داشته باشد.
خرناس کشیدن در خواب
خرناس، نفسنفس زدن یا وقفه تنفسی در خواب، نامنظم شدن فاصله زمانی دم و بازدم است که به آن آپنه خواب نیز میگویند. آپنهها میتواند صدها بار در هر شب تکرار شود.
اگر مدتزمان و تکرار آپنهها زیاد باشد سبب میشود فرد بهکرات به خاطر خفگی از خواب بپرد. اگرچه صبح که بیدار میشود خودش اطلاعی از بیدار شدنهای مکرر ندارد اما در طول روز احساس خستگی و کسلی خواهد کرد. همچنین آپنهها عوارضی مانند پرفشاری خون، سکته مغزی، نارسایی و حمله قلبی و افزایش ریسک ابتلا به دیابت را نیز در پی دارند.
چه وقت باید احساس خطر کنیم ؟
دکتر چنگیز دلاوری، متخصص جراحی عمومی در گفت و گو با رکنا با بیان اینکه بدن انسان از پیچیدهترین ارتباطات آناتومیکی و شیمیایی عصبی تشکیل شده است که با توجه به پیشرفت بسیار سریع علم و تکنولوژی در زمینه پزشکی همچنان بسیاری از کارکردها و مکانیسمهای بدن ناشناخته مانده است گفت : هر انسان دنیایی از سلولها، هورمون و ارتباطات عصبی دارد که در بازههای ناچیزی از زمان، توسط مغز تحلیل و هدایت میشود. قطعا این حجم پیچیدگی و اطلاعات، راهکارهای فراوانی برای مطلع کردن فرد از مشکل یا مشکلاتش دارد. بدن یک نظام کامل از فرماندهی تا جزییترین عملیات را برعهده دارد و در بسیاری از موارد با نشانههایی که ارائه میکند سبب اعمال بازدارنده یا تحریککننده برای فرد میشود. برای مثال صداهایی که برخی ارگانها دارند به فرد تذکراتی راجع به رژیم غذایی، نحوه ورزش و استفاده از مفاصل و سایر کارهای روزمره میدهد.
وی با گفتن از اینکه قطعا وقتی از مفصلی بهدرستی استفاده نمیکنید بدن به شما تذکر خواهد داد افزود : کشیدن زیاد سیگار و خوابیدن در هوای سرد سبب سوت زدن بینی میشود.عطسههای خیلی شدید خطر پارگی مویرگهای مغزی و درنهایت سکته مغزی را به همراه دارد. همینطور نگهداشتن عطسه هم موجب این اتفاق میشود.انسداد و عفونتهای سینوسهای صورت و لوزه و گوش سبب پر شدن و انسداد شیپور استاش داخل گوش میشود که این پرشدگی باعث احساس صدای ضربان قلب در گوش میشود.در صورت وجود سرگیجه بیماریهای مهمی باید در نظر گرفته شوند که حتما به معاینات گوش و حلق و بینی و مغز و اعصاب نیازمند است. گاهی برخی داروها مثل آسپرین هم سبب وزوز گوش میشود.
دکتر چنگیز دلاوری تاکید داشت : هرچه مصرف شکلات، قهوه، سیگار، فلفل و غذاهای چرب بیشتر باشد کمکم دریچه مری به معده نزدیک میشود و همچنین پذیرش خود معده مشکل پیدا میکند و احساس سوءهاضمه و همچنین آروغ بیشتر مشاهده میشود.در اصل سکسکههای طولانی و غیرقابل کنترل حکایت از آسیب و تحریک عصب فرنیک از گردن تا دیافراگم دارد که باید بررسی شود و احتمال سرطان ریه بهویژه در قسمت قله ریه وجود دارد.صدای کلیک کلیک حین حرکت مفاصل احتمال آرتروز یا صدمات قدیمی را مطرح میکند، اما خالی کردن مفصل، درد شدید و کاهش حرکات مفصل احتمال آسیبدیدگی رباطها را بیشتر مطرح میکند.خسخس سینه میتواند از بیماری قلبی تا حمله آسم و ذاتالریه متفاوت باشد.خرخر که ناشی از چاقی و وزن بالا باشد، میتواند سبب صدمات قلبی و ریوی شود و به مرور زمان کارهای روزمره شخص را با اختلال مواجه کند. از آنجا که اکسیژن مناسب به فرد نمیرسد شخص از خواب میپرد تا نفس بکشد، درنتیجه صبح فردا دچار خستگی و خوابآلودگی میشود؛ بنابراین بازده رو به پایین افول کرده و امکان تصادفات را زیاد میکند. دستگاههایی هست که با رساندن اکسیژن این مشکلات را تا حدودی حل میکند، اما گاهی عمل جراحی آخرین قدم برای کنترل چاقی است.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر