با مهندس ایرانی گوگل بیشتر آشنا شویم

به گزارش رکنا ، همه ما با شنیدن نام "گوگل" به یاد خدمات ارزنده‌ای می‌افتیم که این غول فناوری برای ما انجام داده. از موتور جست‌وجوی گوگل گرفته تا اپلیکیشن‌های گسترده‌ای که برای ما به ارمغان آورده است.

ایرانیان زیادی در خارج از کشور هستند که در چنین شرکت‌های بزرگی همچون "گوگل" کار می‌کنند. در همین راستا با یکی از ایرانیان موفق مقیم آمریکا به گفتگو نشستیم.

"علی امینیان" یکی از مهندسان موفق ایرانی که در شرکت‌های بزرگ فناوری دنیا همچون "گوگل" و "ادوبی" (Adobe) کار می‌کند، شرایط کار برای استارتاپ‌ها و شرکت‌های دانش بنیان در داخل کشور را مثبت ارزیابی کرد.

علی امینیان متولد سال ۱۳۷۱ تهران است و معتقد است زندگی علمی خود را با انجام المپیاد کامپیوتر آغاز کرده. وی توانسته در سال‌های ۱۳۸۸ و ۱۳۸۹ مدال کشوری این المپیاد را کسب کند.

پس از ورود به دانشگاه شریف، در رشته مهندسی کامپیوتر مقطع کارشناسی خود را گذرانده که در این دوره به افرادی که برای المپیاد کشوری و جهانی آماده می‌شدند هم تدریس کرده است. وی در حین تدریس روی پروژه‌های کوچکی همچون طراحی بازی‌های موبایل هم فعالیت داشته.

امینیان پس از کارشناسی، تحصیل خود را در مقطع دکتری رشته "علوم کامپیوتر" دانشگاه "نورث ایسترن" (Northeastern) آمریکا ادامه داد.

معیار سنجش در "گوگل" فقط صلاحیت است

علی امینیان پس از تحصیل در مقطع دکتری، کار خود در گوگل را با کارآموزی آغاز کرد و در پروژه "GeoAR" گوگل مپ شرکت کرد تا پس از انجام دوره کارآموزی به تیم "گوگل برین" (GoogleBrain) وارد شد.

هدف از انجام پروژه "GeoAR" این است که در برنامه "گوگل مپ" فقط از نقشه استفاده نشود و بتوان از دوربین و فناوری "واقعیت افزوده" استفاده کرد تا موقعیت مکانی فرد به طور دقیق‌تری شناسایی شود و مشکلات استفاده از برنامه در حین رانندگی کاسته شود و یا افرادی ناتوان مانند نابینایان بتوانند راحت‌تر حرکت کنند. به گفته وی احتمال دارد این فناوری قبل از یک سال عرضه شود.

امینیان در این رابطه اظهار کرد: روال کار در "سیلیکون ولی" به نوعی است که هیچ کسی بیشتر از چند سال در یک شرکت نمی‌ماند و مداوماً جابه‌جایی صورت می‌گیرد که هدف از این کار هم انتقال تجربیات است. البته تمامی کارکنان از این بابت خوشحال هستند و قرارداد‌ها به نوعی نوشته می‌شود که پرسنل می‌توانند در هر زمان که تمایل داشتند از شرکت بروند که البته این اقدام متقابلاً از سوی شرکت هم انجام می‌شود.

وی تنها شرایط ورود به "گوگل" را داشتن صلاحیت علمی دانست و گفت: شرکت گوگل به هیچ وجه به نژاد، سن، ملیت، جنسیت، مذهب و دیگر ویژگی‌های شخصی کارمندان خود کاری ندارد.

هوش مصنوعی درحال جایگزین شدن برای اکثر شغل‌ها است

امینیان که به طور تخصصی روی "هوش مصنوعی" و "یادگیری ماشین" کار می‌کند، اظهار کرد: اصولاً تمام کار‌هایی که در حوزه هوش مصنوعی انجام می‌شود، از آمریکا و گوگل شروع می‌شود و کم‌کم گسترش می‌یابد. اتفاقی که هم‌اکنون در این حوزه می‌افتد هم این است که "هوش مصنوعی" و "یادگیری ماشین" جایگزین اکثر شغل‌ها می‌شود و همه‌چیز به سمت خودکار بودن پیش می‌رود.

این مهندس ایرانی ادامه داد: این هنوز اول راه است و در آینده کار پیدا کردن بسیار دشوارتر خواهد شد. به عنوان مثال، امروزه شغل‌هایی وجود دارد که در گذشته به دلیل عدم وجود ماشین‌ها و دستگاه‌ها وجود نداشت؛ بنابراین در آینده کمتر می‌توان شغلی را پیدا کرد که ربات‌ها قادر به انجام آن‌ها نباشند.

وی تصریح کرد: کاملا این احتمال وجود دارد که در آینده یک حاکمیت نسبی توسط "یادگیری ماشین" و ربات‌ها پیش بیاید که این امر هم قطعاً عمدی خواهد بود. یعنی خود انسان‌ها به این نتیجه می‌رسند که اگر ربات‌ها در برخی خدمات حاکم باشند، بهتر است.

امینیان با مثبت ارزیابی کردن این اتفاق گفت: شاید در ابتدا حاکمیت ربات‌ها، برای انسان‌ها خوشایند نباشد، ولی قطعاً در آینده به نفع همه ما خواهد بود. محققان هم امروزه تلاش می‌کنند که برای هوش مصنوعی قوانینی وضع کنند که اطمینان پیدا کنند برخی خطر‌ها ما را تهدید نخواهد کرد. به عنوان مثال حس حاکمیت و قدرت‌طلبی نباید در ربات‌ها به وجود آید و یا اینکه ربات‌ها نباید توانایی به وجود آوردن موجودی شبیه خود را داشته باشند؛ بنابراین بروز چنین اتفاقاتی خطرناک خواهد بود.

گوگل در حوزه هوش مصنوعی بسیار قدرتمند عمل می‌کند

به گفته امینیان، هم‌اکنون گوگل در نقطه بسیار خوبی قرار دارد و به زودی‌زود هم به عنوان یک غول هوش مصنوعی شناخته خواهد شد. همانطور که دستیار گوگل تنها به خاطر "هوش مصنوعی" از رقبای خود همچون "سیری" شرکت اپل و "الکسا" شرکت آمازون پیشی گرفته و امسال هم به عنوان دستیار برتر انتخاب شد.

وی با اشاره به موبایل‌های گوگل نیز اذعان کرد، قطعاً موبایل‌های گوگل نمی‌توانند با رقیب قدرتمندی همچون "آیفون" رقابت کنند که دلیل آن هم این است که تمرکز شرکت اپل همواره روی ساخت گوشی موبایل بوده. ولی قطعاً می‌توان گفت که دوربین گوشی‌های گوگل به دلیل "هوش مصنوعی" بهتر از شرکت اپل است.

می‌توان برای کمک به افراد ناتوان از هوش مصنوعی کمک گرفت

امینیان دغدغه خود را تسهیل امور برای افراد ناتوان دانسته و به همین دلیل در سال‌های ۹۲ تا ۹۳ استارتاپی را تاسیس کرده است.

وی در این باره گفت: در زمان کارشناسی، ایده‌های زیادی برای ساخت اپلیکیشن‌ها به ذهن من می‌رسید و ایده ابتدایی ساخت این استارتاپ هم این بود که چطور می‌توان از هوش مصنوعی برای کمک به افراد ناتوان استفاده کرد؟

ما در این استارتاپ کار‌هایی را روی کفش انجام دادیم که بتوان با استفاده از یک سری سیستم ردیاب، به افرادی که دچار آلزایمر هستند، کمک کرد.

با پیشرفت روزانه‌ای که در هوش مصنوعی ایجاد شد، شرایط تغییر کرد که ما را قادر می‌ساخت کار‌های مهم‌تری انجام دهیم. به عنوان مثال از فناوری "تبدیل گفتار به متن" و یا "تبدیل متن به گفتار" و ترجمه آن‌ها توسط هوش مصنوعی استفاده کردیم. این فناوری باعث می‌شد که فردی که زبان دیگری بلد نیست، بدون دغدغه با فردی با زبان دیگر صحبت کند. این کار در زمان واقعی انجام می‌شود و افراد می‌توانند پشت تلفن این کار را انجام دهند.

امینیان در مورد روند کاری استارتاپ خود گفت: ما تصمیم گرفتیم در کار خود کمی تغییر ایجاد کنیم و راه‌حل‌هایی مبتنی بر نرم افزار ارائه دهیم تا شرکت‌های سازنده روی بخش‌های سخت‌افزاری ایده ما فعالیت کنند.

برای راه‌اندازی استارتاپ‌ها در ایران مشکلی وجود ندارد

امینیان کپی‌برداری برخی از استارتاپ‌های ایرانی موفق از نمونه‌های خارجی را مثبت ارزیابی کرده و تاکید کرد، امروزه ما در دنیا شاهد هستیم که بیش از حد به بحث "نوآوری" پرداخته می‌شود. در ایران هم اتفاق درستی می‌افتد و واقعیت این است که ما در بسیاری از فناوری‌ها از دیگر کشور‌ها عقب‌تر هستیم. اگر استارتاپی هم از نمونه‌های خارجی خود الگوبرداری کند و موفق شود، چرا که نه، در این صورت کپی‌برداری امری مثبت و عامل موفقیت است. چرا که این‌گونه کار راحت‌تر است و می‌توان روی مشکلات دیگر تمرکز کرد.

وی ادامه داد: من با بسیاری از صاحبان استارتاپ‌های ایرانی که از نمونه‌های خارجی کپی کرده‌اند، دوست هستم و می‌دانم که این افراد، سال‌ها زحمت کشیده‌اند و با داشتن سواد، علم و هنر توانسته‌اند در این کار موفق شوند.

این مهندس ایرانی با بررسی تفاوت‌های شرایط استارتاپ‌ها در داخل و خارج از کشور گفت: من برای راه‌اندازی استارتاپ‌ها در ایران مشکل زیادی نمی‌بینم و در ایران هیچ عامل بازدارنده‌ای برای موفقیت وجود ندارد. گاهی اوقات ما دنبال بهانه‌هایی می‌گردیم که خود را توجیه کنیم. به نظر من هر اتفاق مثبتی که می‌تواند در خارج از کشور بیفتد، مشابه آن در داخل هم اتفاق می‌افتد. فقط ممکن است ما در برخی مسائل ضعف داشته باشیم.

امینیان اذعان کرد: بعضی از افراد فکر می‌کنند که دولت آمریکا پول و امکانات را در اختیار محققان و یا استارتاپ‌ها قرار می‌دهد تا آن‌ها کار خود را شروع کنند. ولی اصلاً اینگونه نیست و این طرز فکر اشتباه است که دولت باید از استارتاپ‌ها حمایت کند. با نگاهی به استارتاپ‌های موفق، می‌بینیم که از دولتشان کمک مالی دریافت نکرده‌اند. به صورت کلی درست نیست که دولت از استارتاپ‌ها حمایت کند. چون شاید مشکلاتی برای دولت و یا خود استارتاپ پیش آید.

وی افزود: یک استارتاپ باید سختی بکشد تا بزرگ شود. اگر سختی نکشد، شکننده خواهد بود. برخلاف کشور‌های دیگر در ایران دولت از استارتاپ‌ها حمایت می‌کند. البته شاید این حمایت برای این انجام می‌شود که هنوز در زمینه ایجاد استارت آپ‌ها ما در اول راه هستیم و برای اینکه کار تبدیل دانش به فناوری از یک جایی شروع شود دولت خودش ورود کرده. به نظر من در ایران تنها یک مشکل وجود دارد که آن هم این است که ما در کشورمان این شانس را نداریم که بهترین دانشجویان و مغز‌های سایر ملل جهان و سراسر دنیا را به استخدام شرکت‌های خودمان درآوریم، ولی شرکت‌هایی مانند آمازون، این توانایی را دارند که برترین‌های دانشگا‌های آمریکا که اتفاقاً ملیت‌های بسیار متنوعی دارند را استخدام کنند.

امینیان گفت: به طور میانگین ما نمی‌توانیم به خوبی نیرو‌هایی که آمریکایی‌ها دارند را به استخدام شرکت‌های خود درآوریم، ولی قطعاً بهترین دانش‌آموختگان ما خیلی خوب هستند و از کیفیت بالایی برخوردار هستند. مشکل ما این است که تعداد زیادی نیروی خوب نداریم که البته این موضوع تنها، مشکل ما نیست و بسیاری از کشور‌های دیگر هم با چُنین مشکلی مواجه هستند.

وی با اشاره به موضوع مهاجرت دانش‌آموختگان نخبه به خارج از کشور که امروزه به یکی از مباحث روز تبدیل شده است اظهار کرد: در موضوع مهاجرت و چُنین تصمیم‌گیری‌های بزرگی چَندین عامل وجود دارد. بسیاری از دانش‌آموختگان کشور ما، در خارج از کشور تحصیل می‌کنند و به کشور بازمی‌گردند. برخی از افراد هم تصور می‌کنند که اگر استارتاپ‌های خود را در خارج از کشور راه‌اندازی کنند، به موفقیت دست می‌یابند و در خارج از کشور محیط آزادتر است، که البته لزوماً اینطور نیست.

این مهندس ایرانی فعال در شرکت ادوبی با اشاره به سهم استارتاپ‌های ایرانی در اقتصاد کشور گفت: استارتاپ‌های ما فعلا از شرکت‌های بزرگ مانند شرکت اپل فاصله زیادی دارند تا بتوانند محصولاتی مانند محصولات آن‌ها تولید کنند تا مردم کشور هم ترجیح دهند که به جای محصولات خارجی، از نمونه‌های داخلی استفاده کنند. استارتاپ‌های موفق ما فعلا سرویس ارائه می‌دهند و خیلی قادر به ارائه محصول نیستند، ولی به شخصه آینده خوبی برای آن‌ها متصور هستم.

دانشگاه شریف از سطح بالایی برخوردار است

امینیان که مقطع کارشناسی خود را در دانشگاه شریف و دکتری را در دانشگاه "نورث ایسترن" آمریکا گذرانده است، راجع به دانشگاه شریف اظهار کرد: این دانشگاه حتی در مقایسه با دانشگاه‌های آمریکا در برخی رشته‌ها مثل مهندسی برق، کامپیوتر و مکانیک از سطح بالاتری برخوردار است و فارغ‌التحصیلان این دانشگاه از نظر علمی و شخصیتی بسیار قوی تربیت می‌شوند.

یک شبه نمی‌توان موفق شد

امینیان معتقد است یکی از مشکلاتی که جوانان فعلی جامعه ما را درگیر کرده این است که چگونه می‌توان یک شبه پولدار و یا موفق شد؟!

عموم افراد دوست دارند که موفقیت را به دست آورند و نگه‌داری آن برایشان اهمیت ندارد، ولی اگر به اکثر استارتاپ‌ها و شرکت‌های موفق هم نگاهی بیندازیم، می‌فهمیم که تمرکز اکثر آن‌ها این است که موفقیت به دست آمده خود را تثبیت کنند. زیرا اغلب اوقات به دست آوردن موفقیت راحت‌تر از نگهداری آن است.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.