فقط بیماران دارای استطاعت مالی می‌توانند داروی خارجی مصرف کنند/عارضه نابینایی بر اثر استفاده از داروی تولید داخل

رکنا اجتماعی: فاطمه هاشمی در نشست بررسی معضلات دارویی بیماران خاص (تالاسمی و ام اس) با اشاره به مصوبه‌ای مبنی بر حذف فرانشیز از داروهای وارداتی این بیماران اظهار کرد: در این باره نامه‌هایی از سوی انجمن‌ها به دست ما رسیده که حاکی از مشکلات بیماران در زمینه مصرف داروهای داخلی است. بر همین اساس ما با دکتر نمکی معاون دکتر نوبخت و همچنین رئیس کمیسیون بهداشت مجلس جلساتی را برگزار کردیم و گزارش‌هایی نیز برای آنها ارسال شده است. همچنین نامه‌ای برای آقای روحانی فرستادیم که آقای نهاوندیان در پاسخ به این نامه از وزیر بهداشت خواستند تا این موضوع را بررسی کنند.

او ادامه داد: اگر چه ما در حال پیگیری این معضل هستیم اما این قانون Law در حال اجرایی شدن است. ما موافق تولید داخل هستیم اما علاقه ما این است که با توجه به اینکه این افراد از ابتدا تا انتهای عمر دارو مصرف می‌کنند باید دارویی را در اختیارشان قرار بدهیم که دارای بهترین کیفیت باشد اگر وزارت بهداشت درباره داروهای داخلی به ما تاییدیه دهد و کیفیت آنها را صد در صد تضمین می‌کند ما برای استفاده از این داروها مشکلی نخواهیم داشت.

هاشمی با بیان اینکه اگر داروی تولید داخل ایرادی ندارد پس چرا داروی خارجی وارد می‌کنند، گفت: در حال حاضر این تضاد وجود دارد و باید برطرف شود همه نهادهای حمایتی و حتی بیماران طرفدار تولید داخل هستند اما گاهی اوقات مصرف این داروها برای بیماران عوارض و مشکلات غیرقابل بازگشتی را ایجاد می‌کند.در ادامه محمود هادی پور، مشاور بنیاد امور بیماری‌های خاص در زمینه بیماران تالاسمی با بیان اینکه داروهای ژنریک در دنیا با قیمت کمتری ارائه می‌شوند گفت: داروهای ژنریک نیاز به تحقیقات بالینی ندارند از همین رو در همه جای دنیا با فاصله زیاد از داروی اصلی و با قیمت کمتری به فروش می‌رسند.او در پاسخ به این سوال که برخی مسئولین معتقدند عوارض و مشکلاتی پس از مصرف داروی داخل برای بیمار ایجاد نشده و بیمار به دلیل استفاده مداوم از داروی خارجی دچار یک تلقین اشتباه شده است، گفت: این حرف صحت ندارد و گزارش‌هایی از عوارض داروهای داخلی موجود است که نشان می‌دهد عوارض یک دارو در بیماران تالاسمی 800 بار گزارش شده است. در همه جای دنیا گزارش‌های عوارض دارویی قابل انتشار هستند و فقط در ایران این امر صورت نمی‌گیرد. در جلسه‌ای که ما با دکتر هاشمی و دکتر دیناروند در زمینه مشکلات داروهای داخلی داشتیم دکتر هاشمی به دیناروند گفت اگر بچه خودمان هم باشد آیا حاضریم از این داروها استفاده کنیم پس از آن جلسه قرار شد این مصوبه پیگیری شود و اجرای آن به تعویق افتد اما متاسفانه این مصوبه قانون است و قانون هم باید اجرا شود.

سپس هوشمند مدیر اجرایی امور بیماری‌های بنیاد خاص با بیان اینکه 65 هزار بیمار ام اس در 44 مرکز انجمن ام اس پرونده تشکیل داده‌اند، گفت:‌به نظر ما 30 درصد از افراد مبتلا به ام اس هنوز عضو انجمن‌ها نشده‌اند.

او با اشاره به داروهای بیماران ام اس ادامه داد: بیماران ام اس 18 دارو استفاده می‌کنند که 6 قلم از آنها خارجی است و از این 6 قلم 5 قلم مشابه داخلی دارند.

مدیر اجرایی امور بیماری‌های بنیاد خاص با بیان اینکه در همه قانون‌های پنج ساله اشاره صریح به حمایت از تولیدات داخلی شده است خاطرنشان کرد: این حمایت به صورت کلی در این قانون‌ها بیان شده البته در قانون‌های پنج ساله چهارم و پنجم تصویب نامه‌ای اعلام کرده که بر اساس آن دستگاه‌ها اجازه پرداخت سوبسید به چه کالاهایی را ندارند. در برنامه قانون ششم نیز به 63 مورد از تجهیزات پزشکی و دارویی سوبسید تعلق نمی‌گیرد.

در ادامه اخوان عضو انجمن تالاسمی با بیان اینکه ممکن است هر دارو بر روی افراد مختلف عوارض خاصی را داشته باشد، گفت:‌ گاهی اوقات برخی داروهای تولید داخل بر روی برخی از بیماران تاثیرگذار نیست و گاها عوارضی را به همراه دارد.

او ادامه داد: اگر قرار باشد شرایط تعرفه‌ای به داروهای ژنریک داخل تعلق بگیرد پس تکلیف افرادی که نسبت به این داروها مقاوم هستند چه می‌شود یک بیمار تالاسمی تا پایان عمر دارو مصرف می‌کند استفاده از این داروها در بازه زمانی مشکلات فراوانی را برای بیمار ایجاد می کند.

در ادامه فاطمه هاشمی تصریح کرد: در دوره‌ای می‌خواستیم پیشگیری از بیمار تالاسمی را اجرایی کنیم که برخی‌ها با این پیشگیری مخالف بودند و معتقد بودند که باید هزینه‌های زیادی برای پیشگیری پرداخت کنیم اما ما به آنها ثابت کردیم اگر پیشگیری شود در آینده مشکل کمتری خواهیم داشت امروز هم با مقایسه این مصوبه و استفاده از داروی ایران به جای داروی وارداتی می‌گوییم که این دارو عوارضی را برای بیمار ایجاد می‌کند که هزینه‌های ناشی از آن بی‌شک از هزینه داروی خارجی بیشتر است.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.