خرید و فروش و واردات جسد نداریم

از سازمان پزشکی قانونی، در تمامی دانشگاه ‌های علوم پزشکی جهان برای آشنایی پزشکان و برخی کادر درمانی، کالبدگشایی برای آموزش ارگان ها و اعضای داخلی بدن صورت می‌ گیرد ،علاوه بر کالبدگشایی جسد، معاینه ظاهری جسد و استخوان‌ شناسی نیز از آموزش های دوره پزشکی است که به مجموعه این علوم آناتومی گفته می‌ شود.

کالبدگشایی( autopsy) معاینه و بررسی بدن فرد مرده از طریق برش و آزمایش برای تعیین علت مرگ یا تعیین ماهیت تغییرات آسیب‌شناختی است.

به طور معمول این کار با اهداف قانونی یا علمی و توسط پزشک متخصص آسیب شناس یا متخصص پزشکی قانونی در ایران در سازمان پزشکی قانونی انجام می‌گیرد.

کالبدگشایی علمی در دانشگاه ها و مراکز علمی با اهداف تحقیقاتی، آموزشی صورت می گیرد ولی کالبدگشایی قانونی اغلب در مراکز پزشکی قانونی و با حکم دادگاه برای تعیین علت مرگ و صدورگواهی فوت (در موارد مشکوک یا موارد دارای پرونده قضایی) انجام می شود.

برای کسب اطلاعاتی از نحوه تامین اجساد برای نیازهای آموزشی دانشگاه ها به سراغ دکتر احمد شجاعی، رئیس سازمان پزشکی قانونی رفتیم و در این گفت و گو به سئوالات متداول و برخی از شایعات مانند واردات جسد پاسخ داده شده است.

شجاعی گفت: اجسادی که برای تشریح در دانشگاه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد به صورت رایگان در اختیار آنها قرار می گیرد.

وی افزود: بسیاری از این اجساد مورد تشریح، اهدایی هستند و افرادی که از قبل فرم اهدا را پر کردند، بعد از مرگ جسد آنها طبق خواسته خودشان برای تشریح در دانشگاه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

رئیس سازمان پزشکی قانونی ادامه داد :بخشی از این اجساد برای مقاصد آموزشی دانشگاه ها از طریق اجساد مجهول‌الهویه یا ناشناس تهیه می شود.

وی تاکید کرد: در مورد اجساد مجهول‌الهویه باید 6 ماه زمان بگذرد و اعلام‌های قانونی از طرق مختلف صورت گیرد و اگر بعد از 6 ماه هیچ‌کس سراغ آن نیایید و آنها شناسایی نشدند با حکم مرجع قضایی برای تشریح قابل استفاده است که این موارد شامل تعداد اندکی می شود.

شجاعی با اشاره به اینکه قبل از انقلاب موضوع واردات جسد مطرح شده بود و چند سال پیش هم با دو شرکت خصوصی که داخلی هم بودند مذاکراتی را در خصوص تامین جسد مطرح شد ،اما تا کنون خبری از این شرکت و همکاری آنها نشده است.

وی خاطر نشان کرد:سازمان پزشکی قانونی مذاکراتی را در این خصوص با پزشکی قانونی برخی کشورها برای تامین جسد انجام داده است که هنوز نتیجه نداده است و منتظر پاسخ هستیم و درصورت موافقت، هزینه های آنها را دانشگاه ها پرداخت می کنند.

وی تصریح کرد: خرید جسد ،انتقال و مومیایی کردن آن هزینه دارد که باید پرداخت شود.

رئیس سازمان پزشکی قانونی باتاکید بر رد واردات جسد گفت: در حال حاضر به میزان خیلی کم و محدود نیاز به جسد در دانشگاه ها برای کالبد گشایی علمی و آموزشی داریم و یک جسد شاید برای یک دوره یک ساله آموزشی مورد استفاده قرار گیرد.

شجاعی ادامه داد:برای اهدای جسد باید فرهنگ سازی شود و براساس فتواهای مراجع تقلید مانند رهبر معظم انقلاب و امام خمینی (ره) اهدای جسد می تواند برای امر آموزش انجام شود، زیرا در جهت درمان و نجات جان انسان ها انجام می شود.

وی با بیان اینکه در حال حاضر سالانه 10تا 20 اهدای جسد در کشور انجام می شود، گفت :این اهدا بیشتر در استان های بزرگ شاهدیم و بیشتر هم توسط افراد تحصیل کرده و افرادی که در این خصوص توجیه هستند، انجام می شود.

شجاعی تاکید کرد: تشویق افراد برای اهدای جسد و ارائه بسته های تشویقی مثل پرداخت مبالغی به خانواده های این افراد از راهکارهای رفع این موضوع است.

وی درخصوص اینکه اجسادی که در پزشکی قانونی تشریح می شوند ،آیا می تواند برای ارائه آموزش در دانشگاه ها مورد استفاده قرار گیرد، نیز گفت : اجسادی که به پزشکی قانونی ارجاع داده می شود به منظور تعیین علت فوت است و به هیچ عنوان برای ارائه آموزش مورد استفاده قرار نمی گیرد ،اما می توانیم پیشنهاد کنیم،که دانشجویان دانشگاه ها در سالن تشریح پزشکی قانونی حاضر شوند و تشریح را ازنزدیک ببینند و از نظرات کارشناسی ،کارشناسان پزشکی قانونی استفاده کنند و هیچ عنوان آموزشی عملا در کار نیست.

برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.