تجربه آزادسازی مواد مخدر را نداریم/ هیچ کشوری مواد مخدر دولتی ندارد

هومان نارنجی ها به عنوان مخالف طرح پیشنهادی یاد شده اظهار کرد: هیچ کشوری تاکنون در اجرای طرح آزادسازی انواع مواد مخدر Drugs موفق نبوده است و ما نیز بدون شک تجربه موفقی را در این زمینه کسب نخواهیم کرد.

وی اظهار کرد: در زمان حاضر طرح آزاد سازی مواد مخدردر برخی کشورهای دنیا البته از سراجبار به اجرا درآمده اما طرحی موفق نبوده است. مثلا در آمریکا عرضه ماری جوانا قانونی شده است چون بیش از 50 درصد دانشجویان آمریکایی هم اینک به ماری جوانا اعتیاد دارند.

وی ادامه داد: متاسفانه نتایج بررسی ها نشان می دهد که با قانونی شدن و آزادسازی ماری جوانا در آمریکا آمار مصرف کنندگان، افزایش یاقته است.بنابراین یافته های علمی تایید کننده این مطلب است که اگر دسترسی بالا برود مصرف مواد مخدر نیز بالا خواهد رفت.

این پژوهشگر اعتیاد خاطرنشان کرد: وقتی آمار رفتار مجرمانه ای در یک جامعه زیاد می شود سیاستگذاران تصمیم می گیرند آن را از چرخه مجرمانه آزاد کنند.

نارنجی ها یادآور شد: در زمان حاضر55 میلیون جمعیت 16 تا 64 سال در کشور داریم که تنها سه درصد از کل این جمعیت معتاد Addicted هستند حال این سوال مطرح است آیا ارزش دارد که به خاطر سه درصد معتاد ، کل جامعه را شخم بزنیم؟ این در حالی است که اگر آمار معتادان کشور 50 درصد از کل می بود باید قانونی در توزیع دولتی مواد مخدر به معتادان به اجر درمی آمد و حال آنکه خوشبختانه ان آمار بسیار ناچیز است.

نارنجی ها افزود: پیش از این نیز تجربه های ناموفقی از مداخله کنترلی دولت در حوزه مواد مخدر را شاهد بودیم؛ مثلا زمانی که تصمیم گرفته شد تا دولت در سه حوزه عرضه متادون، ترامادول و شربت تریاک مداخله کند و متاسفانه ناموفق بود.

وی اجرای طرح یاد شده (مواد مخدر دولتی) را از جنبه های مختلف مورد بررسی قرار داد و اظهار کرد: با اجرای طرح توزیع تریاک توسط دستگاه های دولتی مجبور خواهیم شد تا درتقابل با قاچاقچی Smuggler های مواد مخدر، بورسی با نام تریاک در کنار دلار و ارز و نفت ایجاد کنیم و هر روز برای مقابله و رقابت با قاچاقچی سازو کار مناسب برای قیمت گذاری به روز در اختیار داشته باشیم،چرا که با بورسی شدن آن قیمت تریاک شناور خواهد شد

وی ادامه داد: از طرفی با این اقدام دغدغه قیمت گذاری تریاک را بطور روزانه پیدا خواهیم کرد یعی اینکه ببینیم چگونه تریاک و مشتقات آن را در استان های مختلف کشور قیمت گذاری و عرضه کنیم. مثلا اگر قیمت تریاک یک گرمی اکنون درتهران پنج هزار تومان است و این ماده در زاهدان از نرخ پایین تری برخوردار است چگونه باید نرخ گذاری صورت بگیرد.

این پژوهشگر اعتیاد با بیان اینکه قانون Law گذار مشخص نکرده است که منظور ازعرضه تریاک و مشتقات آن چیست؟ گفت: معلوم نیست منظور قانون گذار چه بوده است؟ منظورش این بوده است که بجز تریاک، هروئین و شیره هم در کشورعرضه شود یا نه؟

وی ادامه داد: همچنین معلوم نیست که این همه تریاک را برای عرضه به معتادان کشور از کجا باید تامین کنیم؟ از تریاک های مکشوفه که آلودگی دارند باید تامین شود یا از تریاک هایی که کشت خواهد شد؟ متاسفانه باید بگویم تریاک های مکشوفه به انواع مواد غیرمجاز همچون سرب، خون ، پودر استخوان و یا گریس آغشته هستند و نمی توان این مواد آلوده را آب کرد و برای مصرف دست معتاد داد.

وی گفت: از طرفی هم احتمال خروج این مواد به خارج از مرزهای کشور توسط سودجویان وجود دارد یعنی شاهدی تجارتی بزرگ در این زمینه باشیم .

مدیرکل فرهنگی سابق ستاد مبارزه با مواد مخدر در ادامه با اشاره به ابهامات موجود در طرح توزیع مواد مخدر توسط دستگاههای دولتی گفت: قانونگذار مشخص نکرده است که تریاک باید به چه کسانی و یا چه رده سنی باید عرضه شود و فقط به عرضه کوپن اشاره داشته است که این ابهام هم خود مساله ای است .

نارنجی ها ادامه داد: باید ببینیم آیا قرار است با همان شرایط سابق که به صورت کوپنی عرضه می شده است قرار است به سالمندان عرضه شود یا خیر؟ اگر این گونه است که اینک این کار با عرضه شربت تریاک در حال انجام است و چه نیازی است که دوباره شربتی برای عرضه به معتاد تولید شود.

این درمانگر اعتیاد گفت: از سوی دیگر باید ببینیم اصلا جمهوری اسلامی مجوز کشت تریاک را از کنوانسیون بین المللی داراست و اگر نه ، چگونه می خواهد این مجوز را دریافت کند. به نظر می رسد دوباره باید در این باره درخواستی بدهد؟

وی دربخش دیگر سخنانش به تجربه های ناموفق مداخله های کنترلی دولت در حوزه مواد مخدر اشاره کرد و گفت: در فرایندی تصمیم گرفته شد تا دولت ،خود، متادون را عرضه کند و این دارو تحویل کلینیک های پزشکی شد برای کاربرد پزشکی؛ اما متاسفانه شاهد ورود متادون در بازار Store هستیم بطوریکه اکنون در همه عطاری ها به وفور فروخته می شود؛ هیچ کس هم تاکنون نتوانسته است این دارو را از سطح بازار جمع آوری کند.

نارنجی ها ادامه داد: در سال 84 ، ترامادول به عنوان داروی جایگزین آمپول دیکنوفناک سدیم وارد کشور شد و این تجربه هم ناموفق بود و اکنون 12 سال است که دچار مشکلاتی همچون تشنج های قوی، وابستگی شدید در جوانان و نوجوان سرباز و دانشجو هستیم در حالی که قرار بود فقط توسط پزشک تجویز شود.

وی ادامه داد: در زمان حاضر هم که تولید این دارو در کشور متوقف شده است، مساله خیلی فرقی نکرده است چرا که این دارو با قیمتی گران تر وارد کشور می شود.

وی سومین حوزه مداخله کنترلی دولت را در شربت تریاک عنوان کرد و گفت: این تجربه هم ناموفق بوده است چرا که شربت تریاک را با کشت مشتقاتی از تریاک و حل آن درآب تهیه کردند. این شربت هم اینک با قیمت 80 تومان در ناصرخسرو فروخته می شود.

هر چند اجرای طرح پیشنهادی توزیع مواد مخدر توسط دستگاه های دولتی که روی میز مجلس قرار گرفته و موافقان زیادی را در مجلس همراه داشته است اما مسئولان ستاد مبارزه با مواد مخدر با اجرای این طرح مخالف هستند.

در همین راستا پرویز افشار سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر گفته است که توزیع بی حد و حصر و کاملاً آزادانه موادمخدر در سطح جامعه باعث افزایش میزان اعتیاد و گرایش افراد به سمت و سوی مصرف مواد مخدر می‌شود.

وی اظهار کرده است که براساس بند 57 سیاست‌های کلی برنامه ششم توسعه ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری ، کاهش 25 درصدی اعتیاد در طول این برنامه ‌باید با تکیه بر دو محور اصلی \'سیاست‌های کلی مبارزه با موادمخدر از سوی رهبر معظم نقلاب در سال 1385\' و \'مدیریت مصرف\' باشد.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.