آفرودسواران به جان ماهیان، پرندگان و گرگ ها افتاده اند! / سازمان محیط زیست خواب است یا بیدار؟ + فیلم

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، دره «توبیرون» دزفول، یکی از مناطق بکر و خنک خوزستان است که زمانی زیستگاه گونه‌های مختلف حیات وحش، از جمله گرگ، کفتار، پرندگان تیهو و ماهیان بود. اما در سال‌های اخیر، حضور بی‌رویه ماشین‌های آفرود و جیپ‌ها، برگزاری دیسکوها و اقدامات مخرب گردشگران ، به‌شدت به این منطقه آسیب رسانده است. زیستگاه‌های حساس مانند محل زندگی جغدماهی‌خوار کمیاب و مارماهی استخوانی، تحت تأثیر این رفتارها نابود شده و بیشه‌های اطراف دره برای روشن کردن آتش تخریب شده‌اند. فعالان محیط زیست هشدار داده‌اند که بدون نظارت و برخورد جدی از سوی نهادهای مسئول، این روند تخریبی ادامه خواهد داشت.

در این خصوص محسن رضازاده، فعال محیط زیست در گفت و گو با رکنا گفت: دره «توبیرون» دزفول یکی از زیباترین مناطق دیدنی استان خوزستان است. زمانی که دمای هوا در بیرون از این دره، به بیشتر از ۶۵ می رسد، داخل دره، آنقدر هوا خنک است که به ۲۵درجه و حتی پایین‌تر می رسد. سال‌ها پیش در این دره پیرمردی به اسم کربلایی محمود زندگی می‌کرد که تا وقتی که در قید حیات بود، مشکلی وجود نداشت ولی از زمانی که از دنیا رفت، اینجا نابود شد.

وی در ادامه افزود: ماشین های آفرود، جیپ ها و پاترول ها، با حجم زیادی از دود، این دره طبیعی را به پاتوق خودشان تبدیل کرده اند. اینجا قبلا زیستگاه بسیار مهمی برای حیات وحش بود. پیش تر در این دره گرگ و کفتار راه راه، گله‌های بزرگ پرندگان تیهو و دسته های بزرگی از ماهیان دیده می شد؛ ولی الان اصلا وجود ندارند. تصور کنید یکی از این ماشین ها در گل گیر کند، چند ماشین دیگر به آن نقطه می آیند تا اولی را نجات دهند، انگار نه انگار که ماهی ها و حیات وحش و میکروارگانیزم های کف دره را از بین می برند.

محسن رضازاده تاکید کرد: این دره، زیستگاه جغدماهی‌خوار (گونه ای بسیار کمیاب) است. این پرنده از نظر جثه و ظاهر نیز بسیار جذاب است. جغدماهی خوار در دره توبیرون لانه دارند و راه انداختن دیسکو در فصل زادآوری این پرنده ها برای آنها به شدت آزاردهنده و خطرناک است. این پرنده که با زحمت زیادی، هر سال یکی دو جوجه پرورش می دهند، این بلاگرها و گردشگرها، این بچه جغدها را با این عنوان که می خواهند به آن کمک کنند حمل می کنند و به اداره محیط زیست تحویل می دهند در صورتی که این پرنده ها در حال آموزش توسط جغدهای بالغ هستند و اینگونه آنها را تا مدتها از زیستگاه خود دور می کنند.

این فعال محیط زیست همچنین گفت: دوزیستان و ماهی‌ها در کف این دره زندگی می کردند که از جمله آنها می توان به مارماهی استخوانی اشاره کرد که قبلا به وفور دیده می شد ولی الان خیر! بیشه ای در خارج این دره وجود دارد که بیش از نیمی از درخت های آن را برای روشن کردن آتش از بین برده اند.

او در پایان افزود: این دره نمونه ای از مناطقی از ایران است که درگیر چنین مشکلاتی شده است و متاسفانه نظارتی نیز بر روی آن توسط وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و همچنین سازمان محیط زیست نمی شود. ما هرچقدر هم که تلاش کنیم تا آموزش های لازم را ارائه دهیم، تا زمانی که این بلاگرها با کارهای عجیب و غریبشان وجود داشته باشند و به محیط زیست بی مهابا آسیب برسانند، راه به جایی نخواهد برد و می بایست دولت به صورت جدی برای مقابله با این معضلات ورود کند.

وبگردی