«چیله قارپوزی» فیلمی که اگر شب یلدا در کانال های آذری زبان پخش نشود مردم گلایه مند می شوند/ گفت و گو با بازیگر فیلم

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، فیلمی در خصوص شب چله و هندوانه مفت ساخته شده، با نام «چیله قارپوزی» یا «چله قارپوزی» شناخته می‌شود. این فیلم ایرانی هر ساله در شب یلدا از تلویزیون کشور آذربایجان و همچنین استان‌های زنجان، اردبیل، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و همدان پخش می‌شود و با اینکه ده‌ها سال از ساخت آن می‌گذرد، مردم هر ساله منتظر پخش آن هستند. این شور و علاقه نسبت به این فیلم تا جایی ادامه پیدا می‌کند که این فیلم به بخشی از آیین شب چله آنها تبدیل شده است، تا جایی که اگر یک سال از تلویزیون پخش نشود، تماس گرفته و خواستار پخش آن می‌شوند.

بسیاری از بازیگران این فیلم از دنیا رفته‌اند و تنها سه نفر از آنها در قید حیات هستند که یکی از آنها، هاشم چاوشی است. خبرنگار رکنا به منطقه آزاد ارس سفر کرده تا در شب چله با این بازیگر گفت‌وگو کند که در ادامه می‌خوانید:

هاشم چاوشی اینگونه به خبرنگار رکنا گفت: من بازیگر و فعال در عرصه موسیقی هستم که بیشتر فعالیت‌های من در حوزه موسیقی بوده است. تاکنون در 200 سریال، فیلم سینمایی و تله‌فیلم بازی کرده‌ام. یکی از کارهای ماندگار من، فیلمی به نام چاله قارپوزی یا «هندوانه شب یلدا» که در سال 1361 فیلمبرداری شد و همچنان هر سال به‌طور منظم از تلویزیون پخش می‌شود.

وی در ادامه گفت: این فیلم در آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، زنجان، اردبیل و همدان و همه کانال‌های آذری‌زبان نیز پخش شده است. حتی این فیلم در گذشته در آذربایجان شوروی سابق (کشور جمهوری آذربایجان امروزی) نیز پخش شد و در آنجا نقد و بررسی‌هایی برگزار کردند.

هاشم چاوشی در ادامه در مورد نقشی که در فیلم هندوانه شب یلدا ایفا کرده بود گفت: در این فیلم من نقش یک کارمند به نام هاشم را داشتم که برای شرکت در جشن شب چله به خانه پدرزنم دعوت شده بودم، در حالی که اصناف و کسبه می‌گویند ما برای شب چله باید به خانه هاشم آقا برویم تا هندوانه بخوریم. من هم که عجله داشتم به خانه پدرزنم بروم چراکه دیر شده بود و درست لحظه ای که می‌خواستم از خانه حرکت کنم، مهمانان در خانه را می زنند و من برای رفتن به خانه پدرزنم با چالش هایی مواجه می‌شوم.  در نهایت هاشم آقا هندوانه را زیر کرسی پنهان می کند ولی مهمانان این هندونه را پیدا می کنند و برش می زنند اما در نهایت داخل این هندوانه خالی از آب در می آید.

وی تاکید کرد که در این فیلم ۱۰ نفر بازیگر نقش آفرینی کردند، گفت: البته این بازیگران، کارمندان صدا و سیما بودند؛ از آبدارچی، نگهبان گرفته تا نیروی حراست و... نقش آفرینی می کردند. از این تعداد بازیگر، من و ایفاگر نقش های شاطر و حمامی در قید حیات هستیم.

هاشم چاوشی در مورد وضعیت فعلی و شرایط زندگی خود اینگونه گفت: در حال حاضر، من بازنشسته شده‌ام و پس از یک دوره سختی که به دلیل مشکلات قلبی و همچنین جراحی های قلب پی در پی که انجام دادم، همچنان با دارو و درمان زندگی می‌کنم و در برخی برنامه‌ها، جشنواره‌ها و پروژه‌های فرهنگی فعالیت دارم.

هاشم چاوشی گفت: در استان های ترک زبان، مردم مرا به نام هاشم آقا می‌شناسند. این شناخت به دلیل آثارم در تلویزیون و سینما و حضور مداوم در این رسانه‌ها بوده است.

هاشم چاوشی در مورد اهمیت شب چله گفت: قدیم‌ترها، مردم دور کرسی جمع می‌شدند و شب یلدا را در کنار خانواده سپری می‌کردند و در این شب طولانی، غذاهای مخصوص را آماده می‌کردند. در حال حاضر، با تغییرات زمان و پیشرفت تکنولوژی، شب یلدا رنگ و بویی متفاوت از گذشته پیدا کرده است. موبایل، فضای مجازی و تغییرات اجتماعی باعث شده که شیوه جشن گرفتن این شب تغییر کند؛ اما به‌نظر من، هنوز هم می‌توان با حفظ ارزش‌های فرهنگی گذشته، این شب را به‌گونه‌ای جدید و به‌روز برگزار کرد.

چاوشی با بیان اینکه این رسم که در جلوی در ورودی خانه ها سبدی قرار می دهند و مهمانان تلفن های همراه خود را قرار می دهند و فقط در آن زمان به صحبت با اهالی خانه می‌گذرانند اشاره کرد و گفت: اینگونه رفتارها موجب آشنایی بیشتر نسل جدید با فرهنگ زیبای ایرانی می شود.

هاشم چاوشی در پایان برای مردم ایران اینگونه آرزو کرد: به‌عنوان فردی که همیشه سعی کرده‌ام صداقت را در زندگی خود رعایت کنم، از خداوند می‌خواهم که به تمامی کسانی که در زندگی خود راست‌گویی و صداقت را سرلوحه قرار داده‌اند، خیر و برکت دهد. من به‌ویژه برای جوانان کشورمان آرزوی سعادت و موفقیت دارم. امیدوارم که جوانان عزیز، در مسیر درست زندگی پیش روند و بتوانند زندگی‌های موفق و پایدار بسازند. همچنین، آرزو می‌کنم که همگی در پی تحقق آرزوها و تشکیل خانواده‌ای خوب و پویا باشند.