وجود ۴۳۸ هزار دانش آموز اتباع در دوره ابتدایی / ۱۶۸ هزار و ۸۸۱ دانش آموز بازمانده از تحصیل در مقطع ابتدایی داریم/تاکنون در هیچ سالی، در آزمون‌های تمیز و پرلز نتوانستیم به میانگین نمرات برسیم

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، نشست خبری معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش برگزار شد و آمارهای جدیدی درباره وضعیت دانش‌آموزان، تراکم کلاس‌ها، مدارس عشایری و چالش‌های آموزشی ارائه شد.

افزایش جمعیت دانش‌آموزان اتباع خارجی

رضوان حکیم‌زاده، معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش، اعلام کرد که در حال حاضر ۴۳۸ هزار دانش‌آموز اتباع در دوره ابتدایی مشغول به تحصیل هستند. این رقم نشان‌دهنده سهم قابل توجه دانش‌آموزان مهاجر در نظام آموزشی کشور است که نیازمند برنامه‌ریزی دقیق‌تر برای ارائه آموزش باکیفیت به این گروه است.

چالش تراکم بالای کلاس‌های ابتدایی

یکی از چالش‌های اصلی آموزش ابتدایی، تعداد بالای دانش‌آموزان در کلاس‌های درس است. به گفته حکیم‌زاده، در حال حاضر ۶ هزار و ۴۷ کلاس در مقطع ابتدایی وجود دارد که تعداد دانش‌آموزان در هر یک از آن‌ها بیش از ۴۰ نفر است. این تراکم بالا می‌تواند بر کیفیت آموزش و یادگیری دانش‌آموزان تأثیر منفی بگذارد و نیازمند برنامه‌ریزی برای کاهش تعداد دانش‌آموزان در هر کلاس است.

بازماندگان از تحصیل؛ چالشی جدی

طبق آمار ارائه شده، ۱۶۸ هزار و ۸۸۱ دانش‌آموز در مقطع ابتدایی از تحصیل بازمانده‌اند. از این تعداد، تاکنون ۱۰۰ هزار نفر شناسایی شده‌اند. این آمار نشان‌دهنده ضرورت اجرای سیاست‌های حمایتی برای بازگرداندن این دانش‌آموزان به چرخه تحصیل است.

وضعیت آموزش عشایری و روستایی

آموزش در مناطق عشایری یکی از موضوعات مهمی بود که معاون وزیر به آن پرداخت. بر اساس اعلام وی:

    ۷ هزار و ۱۳۰ آموزشگاه عشایری در کشور فعال است.

    ۲۱۸ هزار و ۱۱۷ دانش‌آموز عشایری در این مدارس تحصیل می‌کنند.

    ۱,۲۸۹ کانکس و ۶۴۵ مدرسه-چادر برای دانش‌آموزان عشایری فراهم شده است.

    ۶۵۰ هزار دانش‌آموز در کلاس‌های چندپایه روستایی و عشایری مشغول به تحصیل هستند.

    بیش از ۳۰۰ مدرسه در کشور وجود دارد که تنها یک یا دو دانش‌آموز دارند و برای آن‌ها معلم اختصاص یافته است.

کیفیت آموزشی و نیاز به تقویت دروس پایه

طبق آمار ارائه‌شده، تعداد زیادی از دانش‌آموزان ابتدایی در دروس اصلی نیازمند تلاش بیشتری هستند:

    ۲۲۶ هزار و ۷۱۹ نفر در درس فارسی

    ۲۴۴ هزار و ۷۷۰ نفر در درس ریاضی

    ۱۳۱ هزار و ۶۶۲ نفر در درس علوم

این آمار نشان‌دهنده اهمیت بهبود روش‌های آموزشی و ارائه حمایت‌های ویژه برای دانش‌آموزان ضعیف‌تر است.

حذف تکالیف نوروزی و ممنوعیت دریافت وجه

حکیم‌زاده تأکید کرد که هیچ تکلیفی تحت عنوان «پیک نوروزی» یا اسامی مشابه در ایام نوروز وجود نخواهد داشت و دریافت هرگونه وجه از دانش‌آموزان برای این موارد ممنوع است.

این آمارها و تصمیمات نشان می‌دهند که نظام آموزش ابتدایی ایران با چالش‌های متعددی از جمله تراکم بالای کلاس‌ها، افزایش تعداد دانش‌آموزان اتباع، بازماندگان از تحصیل و نیاز به بهبود کیفیت آموزشی روبه‌رو است که برنامه‌ریزی دقیق و اجرای سیاست‌های حمایتی برای حل این مشکلات ضروری به نظر می‌رسد.

ناموفق بودن در آزمون تیمز و پرلز

تاکید داشت: تاکنون در هیچ سالی، در آزمون‌های تمیز و پرلز نتوانستیم به میانگین نمرات برسیم.

پاسخ معاون وزیر آموزش و پرورش به پرسش خبرنگار رکنا درباره زمان‌های جبرانی که این وزارتخانه برای جبران روزهایی که دانش‌آموزان به دلیل برودت هوا، آلودگی هوا یا ناترازی انرژی نتوانستند در مدرسه حاضر شوند، در نظر گرفته است، چیست؟ همچنین برنامه آموزش و پرورش برای جلوگیری از ورود والدین به انجام تکالیف دانش‌آموزان چیست؟

حکیم زاده با بیان اینکه استانداری مسئول اعلام تعطیلی مدارس است و لازم است که تصمیمات مرتبط با این موضوع در زمان مناسب و با اطلاع‌رسانی به‌موقع اتخاذ شود گفت:  در این راستا، وزارت آموزش و پرورش، به‌ویژه معاونت آموزش ابتدایی، نگرانی‌های جدی خود را نسبت به تعطیلی آموزش حضوری مطرح کرده و همچنان بر این موضوع تأکید دارد. این نگرانی‌ها نه تنها قبلاً بیان شده‌اند، بلکه همچنان ادامه دارند، چراکه تعطیلی آموزش حضوری، به‌ویژه در دوره ابتدایی، می‌تواند آثار زیان‌باری بر فرآیند یادگیری دانش‌آموزان داشته باشد.اگرچه بستر فضای مجازی به‌عنوان یک ابزار مکمل برای آموزش می‌تواند مفید و مؤثر باشد، اما تجربه‌های پیشین نشان داده است که این فضا نمی‌تواند جایگزین مناسبی برای آموزش حضوری در مقطع ابتدایی باشد.

وی افزود: در واقع، استفاده از آموزش مجازی به‌عنوان روش اصلی در این دوره تحصیلی، چالش‌های متعددی را به همراه دارد. از جمله این چالش‌ها می‌توان به افزایش حجم کاری معلمان اشاره کرد؛ زیرا معلمان مجبور خواهند شد که مطالب ارائه‌شده در فضای مجازی را مجدداً در کلاس‌های حضوری تدریس کنند. از سوی دیگر، با توجه به اینکه میزان یادگیری دانش‌آموزان در آموزش مجازی کاهش می‌یابد، معلمان ناگزیر خواهند بود که همان محتوای آموزشی را به‌صورت حضوری نیز تدریس کنند که این موضوع باعث افزایش فشار کاری آن‌ها می‌شود. بر این اساس، امید می‌رود که سیاست‌گذاری‌ها و تصمیم‌گیری‌ها به‌گونه‌ای باشد که در مقطع ابتدایی، آموزش حضوری دچار وقفه نشود.

برنامه‌های جبرانی و اقدامات آتی

حکیم زاده در خصوص برنامه‌های جبرانی برای دانش‌آموزانی که به دلیل تعطیلی مدارس با مشکلات آموزشی مواجه شده‌اند گفت: هنوز تصمیم‌گیری قطعی صورت نگرفته است. به عبارت دیگر، هنوز مشخص نشده است که آیا این برنامه‌ها به‌صورت مجزا اجرا خواهند شد یا خیر. بااین‌حال، آنچه حائز اهمیت است، اطمینان از یادگیری دانش‌آموزان در محیط مدرسه است. درواقع، معیار اصلی وزارت آموزش و پرورش، میزان یادگیری دانش‌آموزان خواهد بود و نه صرفاً طی کردن سرفصل‌های آموزشی.در همین راستا، طرح «حامی» می‌تواند به برخی از دانش‌آموزانی که به دلیل تعطیلی‌های مکرر دچار ضعف در یادگیری شده‌اند، کمک کند. بااین‌حال، چنانچه نیاز به برنامه‌های جامع‌تری در سطح کشور باشد، این برنامه‌ها به‌صورت هماهنگ و از طریق مجاری رسمی اطلاع‌رسانی خواهند شد.

مشارکت والدین در فرآیند آموزش

معاون وزیر آموزش و پرورش در رابطه با نقش والدین در حمایت از آموزش فرزندانشان با بیان اینکه  لازم است ابتدا مشخص شود که منظور از مشارکت آن‌ها، همکاری در فضای مجازی است یا کمک به یادگیری فرزندانشان در محیط خانه گفت: به‌هرحال، یکی از برنامه‌های اصلی آموزش و پرورش در حوزه توانمندسازی خانواده‌ها، آگاهی‌بخشی به والدین درباره شیوه‌های مشارکت مؤثر در فرآیند یادگیری دانش‌آموزان است. مشارکت والدین زمانی مؤثر خواهد بود که در جهت ارتقای مهارت‌های یادگیری کودکان باشد. به‌عنوان نمونه، خواندن کتاب داستان برای فرزند توسط مادر یا همراهی پدر با کودک در پیدا کردن برخی کلمات در روزنامه، نمونه‌هایی از مشارکت مؤثر محسوب می‌شوند. اما در مقابل، انجام تکالیف دانش‌آموزان به‌جای آن‌ها، مانند تهیه کاردستی توسط والدین، نه‌تنها کمکی به فرآیند یادگیری نمی‌کند، بلکه می‌تواند برای دانش‌آموزان مضر نیز باشد.امید است که از طریق همکاری نزدیک میان وزارت آموزش و پرورش، انجمن اولیا و مربیان، و خانواده‌ها، بتوان برنامه‌های آموزشی مناسبی را برای توانمندسازی والدین در این زمینه طراحی و اجرا کرد.

 

وبگردی