احترام به مردگان؛ عیدی برای ارواح گرسنه!

خیلی از رسم‌ها و مناسبت‌ها با گذشت زمان تغییر می‌کنند و گاهی ریشه و هدف اصلی‌شان هم به طور کلی فراموش می‌شود. برخلاف رسم و رسومات امروزی جشن هالووین، این جشن در اصل یک مراسم برای یادبود مردگان است. نمونه‌های مشابه هالووین هم در دنیا کم نیستند. تعداد زیادی از کشورها روزی مخصوص یادآوری مردگان خود دارند و در هر کدام با انجام کارهایی خاص به سوگواری یا شادی می‌پردازند. در ادامه‌ی مطلب با ۵ نمونه‌ی مشهور این مراسم‌ آشنا خواهید شد.

روز مردگان در مکزیک

روز مردگان در مکزیک شهرت جهانی پیدا کرده است. قدمت این مراسم به زمان آزتک‌ها می‌رسد. در این مراسم موسیقی نواخته می‌شود، لباسهای خاص و رنگی می‌پوشند و گل‌های تزئینی را ساخته و در خانه‌ها آویزان می‌کنند. روز مردگان در مکزیک از ۳۱ اکتبر تا ۲ نوامبر برگزار می‌شود و در آن روح اعضای فوت شده‌ی خانواده، گرامی داشته می‌شوند. مکزیکی‌ها باور دارند که روح مردگانشان در این سه روز به زمین باز می‌گردد و به بازماندگان خود سر می‌زند.

ابن در ژاپن

ابن (Obon) یک فستیوال قدیمی در ژاپن است که به مدت ۵ روز و در تاریخ تقریبی ۱۵ اوت برگزار می‌شود. مردم در این روزها فانوس‌های کوچکی را روشن می‌کنند و بیرون از خانه‌ها هم آتش راه می‌اندازند تا ارواح مردگان را راهنمایی کنند. در این مراسم هم مشابه روز مردگان در مکزیک، هدف یادبود مردگان است.

در این روزها غذاهای مخصوصی پخته می‌شود، قبور اقوام فوت شده تمیز می‌شود و در روز آخر هم بالن‌های فانوسی هوا می‌شوند تا ارواح را به آسمان هدایت کنند. این مراسم در شهر کیوتو به شکل مفصل‌تری برگزار می‌شود. هر سال هزاران گردشگر مصادف با فستیوال مردگان در کیوتو حاضر می‌شوند و در مراسم‌ محلی‌ها شرکت می‌کنند.

مراسم وودو در هائیتی

وودو (Voodoo) نام آئینی خاص در آمریکای مرکزی و جنوبی است که هنوز هم پیروان خودش را دارد. در آئین وودو، یک مراسم مخصوص برای مردگان در ماه نوامبر همراه با چندین جشن عجیب و سنتی برگزار می‌شود. اهالی هائیتی در این روز، گل و شمع جلوی خانه‌‌های خود می‌گذارند. در روز اصلی مراسم که شب Fet Gede گفته می‌شود همگی به سمت قبرستان‌ها می‌روند و جشن‌هایی همراه با رقص‌ها و سرودهای عجیب و غریب اجرا می‌کنند.

عید ارواح گرسنه در چین

عیدی به نام یولان (Yulan) یا همان عید ارواح گرسنه در چین و چندین کشور دیگر که پیروان آئین بودایی و تائوئیسم دارند رواج دارد. این مراسم در شب ۱۵ ماه هفتم گاه‌شماری چینی برگزار می‌شود، در چین به ماه هفتم ماه ارواح می‌گویند و عقیده دارند که درهای دنیای مردگان در این ماه باز می‌شود و ارواح نیاکانشان به زمین می‌آیند.

چینی‌ها با کارهایی مثل روشن کردن عود و شمع، سوزاندن پول (واقعی یا تقلبی)، چیدن میزهای یادبود و پختن سه نوع غذا در یک روز که بخشی از آن برای خوردن ارواح تهیه می‌شود، این روز را گرامی می‌دارند. در روز آخر این فستیوال است که مردم بالن‌های فانوسی را در کنار رودخانه‌ها به آسمان می‌فرستند و با آن ارواح را به سمت آسمان هدایت می‌کنند.

روز اجداد در کامبوج

مراسمی با نام «Pchum Ben» یا همان روز اجداد در کامبوج به مدت ۱۵ روز در ماه اکتبر برگزار می‌شود که در آن از مردگانشان دعوت می‌شود که بازگردند. کامبوجی‌ها در این روزها به معبد‌های بودایی می‌روند و با خود غذاهایی را برای ارواح می‌برند. غذاهایی مثل برنج پخته شده همراه با آب که در کنار آن شمعی هم روشن می‌کنند. آنها معتقدند ارواحشان در حال رنج کشیدن هستند.خواندنی های رکنا را در اینستاگرام دنبال کنید