به مناسبت یکساله شدن درگذشت 12 کوهنورد در ارتفاعات شمال تهران:
جزئیات مرگ 12 کوهنورد تهرانی در جمعه سیاه / فیلم گفتگو و عکس
حوادث رکنا: یکسال از حادثه تلخ کشته شدن 12 کوهنورد در ارتفاعات شمال تهران بر اثر ریزش بهمن شدید گذشت.
سقوط بهمن مرگبار در 5 دی 1399 خانواده زیادی را داغدار کرد. در سقوط بهمن مرگبار در ارتفاعات شمال تهران 12 کوهنورد در سقوط بهمن مرگبار جان خود را از دست داده و در سقوط بهمن مرگبار 14 کوهنوردمفقود شدند که طی عملیات نفسگیر 2 نفرشان پیدا شدند. عملیات سخت سقوط بهمن مرگبار در کلکچال، دارآباد و آهار نیروهای امدادی 3 روز تلاش کردند.
به گزارش رکنا، یک سال از مرگ یخی کوهنوردان در ارتفاعات کلکچال می گذرد.اتفاقی تلخ و سهمگین که جان شیرین 12 کوهنورد را گرفت.
حالا یک سال از آن روز تلخ فراموش نشدنی می گذرد و خانواده و دوستان این عزیزان از دست رفته یاد و خاطره شان را در مراسم بزرگداشت گرامی می دارند.
خانواده اشکان رضوانی نراقی بعد از گلباران مزارش در مراسم بزرگداشت او که در پردیس دانشگاه تهران برگزار شد شرکت کردند و دوستان اشکان به یاد او که دوستدار طبیعت بود مراسم محله گردی در محله ظفر تهران راه انداختند.
فرزندان کوروش کاشفیان بار دیگر مثل خیلی روزهای دیگر در این یک سال بر مزار پدرشان اشک دلتنگی ریختند و مراسم بزرگداشت پدرشان را در بر سر مزارش برگزار کردند.
محسن محمدی در زادگاهش واقع در شهر کوهدشت به خاک سپرده شد و خانواده اش با حضور در آرامگاه خانوادگی شان،یاد او را زنده کردند. روز جمعه سوم دی ماه هم هم نوردان محسن در کلکچال دور هم شدند و بار دیگر یاد محسن را زنده کردند.
گروه های کوهنوردی استان لرستان و قزوین هم به یاد محسن و قله های کوهستانی استان خود به یاد محسن بنر عکس او را نصب کردند.
ماجرای مرگ 12 کوهنورد در کلکچال چه بود؟
ساعت 2 بعد ازظهر یکشنبه 7 دی 1399 رئیس امداد و نجات فدراسیون کوهنوردی از پایان عملیات جست و جو برای یافتن قربانیان و مفقودان حادثه سقوط بهمن روز جمعه پنجم دی خبر داد.
روز 5 دی ماه 1399 بود که در ارتفاعات شمال تهران (آهار، دارآباد و کلکچال) در سرمای منفی 20 درجه حادثه سقوط بهمن رخ داد و در ریزش بهمن 15 متری 12 کوهنورد جان خود را از دست دادند و عملیات برای پیدا کردن 14 کوهنورد گمشده آغاز شد.
مرگ 2 پدر و یک مستند ساز در سقوط بهمن کلکچال+ فیلم گفتگوی اختصاصی
اسامی جانباختگان و مفقودین سقوط بهمن تهران
این حادثه تلخ 3 روز ادامه داشت و برای خانواده قربانیان به جمعه سیاه و تلخ تبدیل شد.
۲۴ ساعت پیش از وقوع این حادثه سیاه، هواشناسی تهران از تداوم ۴۸ ساعته سامانه بارشی برف و باران در استان خبر داده بود که از عصر چهارشنبه آغاز و علیرغم عملیات مستمر راهداری خودروهای بسیاری را در جادههای کوهستانی شمیرانات گرفتار کرده بود.
پیشبینی این سازمان برای مناطق نیمه شمالی استان وزش باد، بارش برف و کولاک به همراه کاهش محسوس ۵ تا ۸ درجهای دما و در برخی مناطق افت دما بین ۱۰ تا ۱۲ درجه سانتیگراد از بامداد جمعه تا ۲۴ ساعت بود.
براساس هشدارهای سازمان هواشناسی آماده باش کامل برای دستگاههای امدادی و اجرایی استانها به منظور پیشگیری از حوادث احتمالی اعلام شد.
فدراسیون کوهنوردی خطر ریزش بهمن را گوشزد کرده بود
رئیس فدراسیون کوهنوردی ضمن تاکید بر اینکه هشدارها در سایت فدراسیون درج میشود، اعلام کرد: فدراسیون به محض دریافت هشدار سازمان هواشناسی و یا هواشناسی کوهستان اخطاریهها را برای کوهنوردان اطلاعرسانی میکند؛ پیش از این حادثه نیز حدود پنج اخطاریه در سایت قرار گرفته بود و اطلاعرسانی خوبی از طریق شبکه خبر، رادیو و کانالهای مرتبط انجام شد.
رئیس فدراسیون کوهنوردی گفت: شرایط هوا در روز جمعه نسبت به روز پنجشنبه هم به مراتب وخیمتر پیشبینی شده بود و کوهنوردان بایستی برنامه صعود خود را تغییر میدادند.
رضا زارعی افزود: حتی شرایط هوا در روز جمعه نسبت به روز پنجشنبه هم به مراتب وخیمتر پیشبینی شده بود و کوهنوردان بایستی برنامه صعود خود را تغییر میدادند.
وی اظهار داشت: اتفاقی که در کوههای شمال تهران رخ داد، 2 بعد داشت. اول بارش سنگین برف که کوهنوردان را در درههای بهمنگیر آهار و دارآباد گرفتار کرد و دوم تونل باد که از غرب تهران تا توچال را در برگرفت و گریبانگیر جمعیتی شد که در کلکچال حضور داشتند.
صفر تا صد ماجرای مرگ دلخراش 12 کوهنورد یخ زده در ارتفاعات شمال تهران
آخرین فیلم از دکتر رضوانی قبل از مرگ در بهمن کلکچال + عکس
مرگ تلخ قهرمان قرقیزستان در بهمن کلکچال تهران / دکتری که تولد دخترش را ندید+فیلم گفتگو
رئیس فدراسیون کوهنوردی شدت باد و افت ناگهانی دما را از علل مهم مرگ کوهنوردان دانست و افزود: عمده افرادی که در این حادثه جان خود را از دست دادند، از تجهیزات کافی برخوردار نبودند اما در بین آنها کوهنوردان حرفهای که از اعضای باشگاههای کوهنوردی بوده و امکانات خوبی به همراه داشتند هم در کوهستانهای شمیرانات به کام مرگ کشیده شدند.
جمعه؛ صعود کوهنوردان نکته غیرطبیعی ماجرا بود!
معاون امداد و نجات جمعیت هلال احمر استان تهران بیان داشت: بارش برف، بوران و کولاک در زمستان ارتفاعات امری طبیعی است و حضور کوهنوردان در این شرایط نکته غیر طبیعی بود که چرا به هشدارها توجه نکردند! این اتفاق ثمر سهلانگاری انسانی نبود و واکنش طبیعی کوهستان بود که هواشناسی آن را پیشبینی کرده و فدراسیون کوهنوردی نیز هشدارهای لازم را اطلاع رسانی کرده بود.
ابراهیم تاجیک نوری اظهار داشت: زمستان، فصل حوادث است و در سالهای گذشته نیز شاهد سقوط بهمن در ارتفاعت توچال، دیزین و دیگر کوهستانهای کشور و گرفتاری کوهنوردانی که بدون توجه به هشدارها به صعود زمستانی میپردازنند، بودیم.
وی در تشریح امدادرسانی هلال احمر در این حادثه گفت: ساعت ۱۳ روز جمعه گزارش سقوط بهمن در دارآباد، شیرپلا و آهار دریافت شد و تیمهای امداد و نجات به سرعت به محل اعزام شدند. عملیات جستجو و کشف اجساد کوهنوردان از عصر جمعه تا ظهر روز یکشنبه به طول انجامید و در نهایت پیکر ۱۲ کوهنورد یعنی ۸ نفر در کلکچال، ۲ نفر در دارآباد، و ۲ نفر در توچال و آهار کشف و به مائین کوه انتقال یافت.
ساعت ۱۳ روز جمعه گزارش سقوط بهمن در دارآباد، شیرپلا و آهار دریافت شد و تیمهای امداد و نجات به سرعت به محل اعزام شدند. عملیات جستجو و کشف اجساد کوهنوردان از عصر جمعه تا ظهر روز یکشنبه به طول انجامید و در نهایت پیکر ۱۲ کوهنورد یعنی ۸ نفر در کلکچال، ۲ نفر در دارآباد، و ۲ نفر در توچال و آهار کشف و به مائین کوه انتقال یافت.
معاون امداد و نجات جمعیت هلال احمر استان تهران در خصوص نحوه پاسخگویی مسئولان به رسانهها در زمان حوادث توضیح داد: جمعیت هلال احمر دارای مرکز فرماندهی و کنترل عملیات است که وظیفه پایش و نظارت مستمر بر عملیات را بر عهده دارد تا از انتشار اخبار تائید نشده جلوگیری شود.
وی ادامه داد: اما به طور مثال در این حادثه شاهد بودیم برخی سازمانها شاید به دلیل اطلاع رسانی عملیاتشان، اطلاعات نادرست در اختیار رسانهها قرار دادند که این اقدام نگرانی خانوادهها را در این شرایط تشدید میکند.
تاجیک نوری افزود: اما جمعیت هلال احمر تا دریافت مستندات کافی و کسب اطمینان، هیچ آماری را به صورت رسمی منتشر نمیکند؛ به همین علت آمارها کم یا زیاد نمیشد و این نقطه قوت ما در این حادثه به شمار میرود.
وی خاطرنشان کرد: قانون، مسئولیت تمام سازمانها را مشخص کرده و آمار مفقودیها به دلیل اینکه سامانه ۱۱۲ در اختیار هلال احمر است، از سوی جمعیت اعلام میشود. اگر هر کس بر اساس وظایف قانونی خود عمل کند، به طور قطع از انتشار شایعه جلوگیری میشود، دستگاهها زیر سوال نمیروند، افکار عمومی گمراه نمیشوند و فشار روانی بر نیروهای عملیاتی کاهش مییابد.
پایان جست و جو برای یافتن 12 کوهنورد یخ زده در ارتفاعات شمال تهران
به گزارش رکنا، عملیات تیمهای امدادی در ارتفاعات آهار، دارآباد و کلکچال با کشف 11 جسد و پیدا کردن 14 کوهنورد گمشده پایان یافت، هر چند که یکی از مصدومان در بیمارستان جان باخت تا آمار قربانیان به 12 نفر برسد؛ عملیاتی سخت و نفسگیر در سرمای منفی 20 درجه و حجم برفی که پس از ریزش بهمن به حدود ۱۵ متر رسیده بود؛ از همه مهمتر اینکه با توجه به تابش آفتاب احتمال ریزش دوباره بهمن وجود داشت و باید به فکر امنیت جانی امدادگران نیز میبودند.
هر چه بود پس از 3 روز عملیات پایان یافت اما در این حادثه غیر از جانباختگان دهها نفر نیز با آسیبهای شدید بدنی روبهرو بودند که برای درمان به مراکز پزشکی منتقل شدند؛ آسیبهایی که شاید تا آخر عمر با دیدن آن خاطره تلخ ظهر روز جمعه زمستانی را به یادشان بیاورد.
دکتر حمید مساعدیان رئیس انجمن پزشکی فدراسیون کوهنوردی درباره حادثه سقوط بهمن و مرگ 12 کوهنورد که چهارنفر از آنها عضو فدراسیون کوهنوردی بودند گفت: من به محض وقوع این حادثه در ارتفاعات کلکچال و دارآباد حاضر شدم و از نزدیک شاهد تلاش تیمهای امداد و نجات بودم. مهمترین نکتهای که هنگام کشف اجساد توجه ما را جلب کرد این بود که اجساد در زیر آوار برف به حالت نشسته کشف شدند.
این نشان میدهد که این افراد به علت شدت وزش باد و ریزش بهمن در شرایط افت فشار بدنی ناشی از خستگی قرار داشتند، البته به لحاظ کارشناسی باید بگویم که اغلب این افراد بدون در نظر گرفتن شرایط جوی و پیشبینیهای لازم سفر کوهستانی خود را شروع کردند؛ قطع به یقین اگر این افراد دارای تجهیزات لازم بودند و شرایط فروریزی بهمن را پیشبینی میکردند دچار سانحه نمیشدند.
هنگام کشف اجساد قربانیان شاهد بودیم که تعدادی از آنها حتی دستکش در دست نداشتند همچنین سرعت باد بالای هشتاد کیلومتر تعادل آنها را برهم زده و با توجه به افت فشار هوا و خستگی بدنی آنها قربانی بهمن شدند. مساعدیان با بیان اینکه بهدنبال وقوع این حادثه جلسهای روز گذشته با حضور رئیس فدراسیون کوهنوردی، شهرداری وستاد مدیریت بحران و هلال احمر برگزار شد گفت یکی از نکات مهم در این جلسه که مورد تأکید قرار گرفت نظارت جدی بر برنامههای صعود تیمهای کوهنوردی و لزوم توجه به مسائل ایمنی برای پیشگیری از این نوع حوادث بوده است.
وی در پاسخ به این سؤال که چه کسی مسئول این حادثه است گفت: نمیتوان مقام یا نهادی را متهم کرد چرا که این تیمها خودسرانه تصمیم به این سفر کوهستانی گرفته بودند و به هیچ عنوان شرایط جوی و کوهستانی و وقوع بهمن را در نظر نگرفتند و در واقع سهلانگاری خودشان باعث این حادثه شد.
این مربی کوهنوردی افزود: افزایش آموزشهای لازم و نظارت بر تیمهای کوهنوردی یکی از اولویتهای ماست.همچنین افزایش پایگاههای نجات در حریم کوهستان نیز از دیگر مسائلی است که به آن توجه شده است؛ استفاده از تجهیزات ایمنی در کوهنوردی بسیار مهم است و کوچکترین سهلانگاری در این باره قطعاً باعث مرگ فرد میشود. همچنین تمهیداتی اتخاذ شده تا در شرایط جوی خطرناک از رفتن مردم به ارتفاعات جلوگیری شود.
حسین رضایی جاوید کوهنورد و عضو تیم امداد و نجات فدراسیون کوهنوردی درباره آخرین جزئیات عملیات تیمهای امدادی در منطقه کلکچال عنوان کرد: صبح روز یکشنبه پیکر آخرین فردی را که در ارتفاعات کلکچال مفقود شده بود پیدا کردیم.
شواهد نشان میداد که وی بدون تجهیزات و با کفشهای کتانی به ارتفاعات آمده بود و پس از آنکه در برف و بوران گیر کرده قصد داشته خودش را به نقطه امن برساند که به علت طوفان برفی در منطقه راهش را گم کرده و بعد هم با یخ زدگی دست و پا مواجه و زمینگیر شده است.
ارسال نظر