اخراج مرد ساواکی از کانادا / او به تهران منتقل می شود + عکس
حوادث رکنا: یک مرد یک مرد ۸۵ ساله ایرانی از کانادا به ایران دیپورت شد.
یک مرد ۸۵ ساله ایرانی که از سال ۱۹۹۷ بدون وضعیت مشخص مهاجرتی در کانادا زندگی میکرد به دلیل اینکه با ساواک همکاری داشته درخواست او پس از ۲۴ سال رد شد.
او که در وینیپگ زندگی میکرد، روز گذشته به تورنتو انتقال یافت و از آنجا با یک پرواز به دبی و بعد به تهران بازگردانده شد.
به گزارش رکنا، اداره مهاجرت کانادا میگوید که آقای میرزاعلی واعظ زاده از سال ۱۹۶۴ تا سال ۱۹۷۰ برای ساواک کار میکرده و در این مدت پرونده حدود ۲۰ هزار نفر را بررسی کرده و ۸ هزار نفر را به مقامات اطلاعاتی ارجاع داده است.
قاضی در حکم خود نوشته است که آقای واعظ زاده «میدانسته که پس از ارجاع این افراد، آنها ممکن است در معرض شکنجه، بازداشت، بدرفتاری و حتی مرگ قرار گیرند.»
اخراج مرد ساواکی در کانادا
خانواده و وکیل آقای واعظزاده میگویند که مشارکت وی در ساواک، که به نقض حقوق بشر از جمله شکنجه و قتل متهم شده، بسیار کم بوده است.
خبرنگار آتش به نقل از CBC News از روند پرونده آقای واعظ زاده و دیپورت او به ایران گزارش میدهد.
آقای میرزاعلی واعظ زاده که ۸۵ سال دارد و از سال ۱۹۹۷ در کانادا به سر میبرد دیروز (پنجشنبه) بدون اینکه بتواند با اعضای خانواده خود دیدار و خداحافظی کند به ایران بازگردانده شد.
مسعود واعظ زاده و خانوادهاش میگویند که آنها میخواستند با پدر ۸۵ ساله خود در فرودگاه خداحافظی کنند، اما مسئولان آژانس خدمات مرزی کانادا به آنها اجازه ندادند.
مسعود میگوید: «اجازه نمیدهند با او تلفنی صحبت کنم. آنها گفتند چون بازداشت شده است. کاملا با او مانند یک جنایتکار رفتار میشود، بدتر از یک جنایتکار.»
میرزاعلی واعظ زاده، از سال ۱۹۹۷ که به همراه خانوادهاش به کانادا آمد، بدون هیچ وضعیت مهاجرتی در کانادا زندگی میکرد. درخواست اقامت دائم همسر میرزاعلی در سال ۲۰۰۳ پذیرفته شد، اما درخواست خود او رد شد.
مقامات اداره مرزبانی کانادا CBSA درخواست وی را به دلیل کار کردن او برای سازمان اطلاعات ایران، ساواک، در قبل از انقلاب اسلامی و سرنگونی شاه در سال ۱۹۷۹، رد کردهاند.
خانواده و وکیل میرزاعلی میگویند که مشارکت وی در این سازمان که به نقض حقوق بشر از جمله شکنجه و قتل متهم شده، بسیار کم بوده است.
میرزاعلی واعظ زاده راهی از کانادا راهی تهران شد
آقای David Matas، وکیل آقای واعظ زاده میگوید: «دولت ایران با افرادی که برای شاه کار میکردند دشمنی کرده است. این قضیه مربوط به دههها پیش است، و او نقشی بسیار کماهمیت و کوتاهمدت در ساواک داشته است».
مسعود میگوید پدرش پس از اینکه متوجه شد ساواک درگیر نقض حقوق بشر است، کارش را در این سازمان رها کرد: «او نباید به خاطر کاری که در حضور او انجام شده اما نه توسط او مجازات شود».
وی میافزاید: «او جزو هیچ یک از آنها نبود و در واقع، کارش را ترک کرد. همانطور که گفتم، به محض اینکه فهمید پشت درهای بسته چه خبر است… او نمیخواست بخشی از آن باشد.»
اما در مقابل مقامات کانادا میگویند که او از جنایات ساواک خبر داشته است.
مقامات مهاجرت کانادا میگویند که آقای واعظ زاده از سال ۱۹۶۴ از جنایات ساواک اطلاع داشت، اما تا سال ۱۹۷۰ برای آنها کار کرد. وی در طول مدت کار خود در این سازمان، پرونده حدود ۲۰ هزار نفر را بررسی کرد و ۸ هزار نفر را به مقامات اطلاعاتی ارجاع داد.
قاضی در این تصمیم نوشت که آقای واعظ زاده «میدانسته که پس از ارجاع، افراد ممکن است در معرض شکنجه، بازداشت، بدرفتاری و حتی مرگ قرار گیرند.»
طبق تصمیم دادگاه فدرال درخواست آقای واعظ زاده را برای تجدیدنظر قضایی در مورد پرونده وی در سال ۲۰۱۷ رد شد.
آقای Matas وکیل آقای واعظ زاده نامهای به CBSA نوشت و خواستار تاخیر در اخراج میرزاعلی شد به این دلیل که او و همسرش هر دو در شرایط نامناسب از نظر سلامتی هستند و پنج سال از رد درخواست اقامت دائم او میگذرد.
مسعود میگوید: «آنها را پس از ۶۵ سال در شرایطی که بیمار هستند و بیشتر به هم نیاز دارند، از هم جدا کردند.»
آقای واعظ زاده چهارشنبه شب دستگیر و بازداشت و سپس به فرودگاه اعزام شد.
از آنجایی که این اتفاق بعد از ظهر روز پنجشنبه رخ داد، ظاهرا نامه وکیل برای نگهداشتن میرزاعلی در کشور کافی نبوده است.
اعضای خانواده هنگام بحث و جدل با مقامات مرزی، اشک میریختند.
مقامات CBSA در بیانیهای به سیبیسی نیوز گفتند: «تصمیم برای اخراج یک شخص از کانادا به سادگی گرفته نمیشود».
در این بیانیه آمده است: «در عین حال، قانون مهاجرت و حفاظت از پناهندگان بیان میکند که دستورات دیپورت باید در اسرع وقت اجرا شوند و CBSA قاطعانه متعهد به انجام آن است.»
آقای واعظ زاده را روز پنجشنبه با پروازی به تورنتو و سپس به دبی و در نهایت به تهران رساندند.
ارسال نظر