بیماری های پنهان در دستمال نظافت آشپزخانه

تحقیقات نشان می‌دهد که استفاده چندباره از دستمال آشپزخانه افراد را در معرض خطر مسمومیت غذایی قرار می‌دهد. به‌خصوص در خانواده‌های بزرگ که کودکان و افراد سالمند زندگی می‌کند باید مسئله ضدعفونی و تمیزی آشپزخانه بیش‌تر مورد توجه قرار گیرد.

 پژوهشگران دانشگاه موریس برای این تحقیق 100 دستمال آشپزخانه را که یک ماه از آنها استفاده شده بود آزمایش کردند.

آنها دریافتند که احتمال وجود باکتری "ای کولای" (اشریشیا کولای) که باعث مسمومیت شدید غذایی می‌شود در دستمال‌هایی که از آن برای چند کار مختلف از جمله خشک کردن ظروف، پاک کردن سطوح و همچنین خشک کردن دست‌ها استفاده می‌شود بیشتر است.

در صورت مصرف گوشت در خانه، احتمال وجود این باکتری در حوله‌های مرطوب هم بیشتر می‌شود.

استفاده چند باره از دستمال آشپزخانه محیط مناسبی برای رشد باکتری ایجاد می‌کند و احتمال انتقال آلودگی و مسمومیت غذایی بیشتر می‌شود.

مسئولان بهداشتی توصیه می‌کنند که دستمال‌های خشک کردن ظروف، دستمال آشپزخانه، ابرهای شستشو و حتی دستکش‌های مخصوص فر را مدام بشورند و قبل از استفاده دوباره بگذارند که خوب خشک شود.

این تحقیق در اجلاس سالانه انجمن میکروبیولوژی آمریکا در آتلانتا اایالت جورجیا مطرح شد.

بر اساس نتیجه آزمایش دستمال‌های آشپزخانه، در 49 درصد آنها باکتریهای رشد کرده بودند و میزان باکتری موجود در آنها با تعداد اعضای خانواده ارتباط داشته است.

محققان در 49 دستمال شاهد رشد باکتری بودند که 36.7 درصد آنها از نوع باکتری‌های کلی‎فرم بودند، که "ای کولای" هم ازهمین خانواده است.

بقیه باکتری‌های مشاهده شده 14.3 درصد استافیلوکوکوس اورئوس و 36.7 درصد از نوع انتروکوک بودند. در دستمال آشپزخانه خانه‌هایی که گوشت مصرف کرده بودند، باکتری‌های کلی‌فرم و استافیلوکوکوس به میزان قابل ملاحظه‌ای بیشتر یافت شد.

اغلب گونه‌های ای کولای بی ‌ضرر هستند و به طور طبیعی در روده انسان زندگی می‌کنند اما برخی از انواع آن باعث مسمومیت شدید غذایی در انسان‌ها می‌شوند و شیوع بیماری‌های ناشی از این نوع باکتری‌ها در مواردی حتی به جمع آوری مواد غذایی می

گونه‌های بی‌ضرر این باکتری به طور طبیعی در روده انسان وجود دارند، و ممکن است با تولید نوعی ویتامین K و با پیشگیری از استقرار باکتری‌های آسیب‌رسان در روده میزبان سودمند باشند.

باکتری‌ استافیلوکوکوس هم که به سادگی در دمای اتاق رشد و تکثیر پیدا می‌کند سمی تولید میکند که باعث بیماری می‌شود. این باکتریها با پختن و پاستوریزه کردن نابود می‌شوند.

چطور می‌توانیم از سرایت و انتقال آلودگی در آشپزخانه جلوگیری کنیم؟

دستمال‌های آشپزخانه و حوله‌ها را مرتب عوض کنیم.

برخی کارشناسان توصیه می‌کنند که دستمال آشپزخانه را هر روز پس از آشپزی عوض کنید یا حداقل هر روز که آشپزی می‌کنید.

استفاده از دستمال‌های یکبار مصرف یا دستمال کاغذی می‌تواند مانع پخش آلودگی در آشپزخانه شود.

حوله‌های آشپزخانه و دستمال باید پس از هر بار مصرف ضد عفونی شود یا در دمای 60 درجه سانتی گراد شسته شوند.

برای استفاده از مواد مختلف آشپزخانه از تخته‌های مختلف استفاده کنید و دستکم برای مواد پختنی و غیر پختنی از یک تخته استفاده نکنید. تخته خرد کردن سبزیجات را از تخته خرد کردن گوشت جدا کنید.

بعد از تماس با موادی مانند گوشت خام حتما دست‌های خود را با صابون بشویید و خشک کنید.

سطوح مختلف آشپزخانه را بلافاصله بعد از استفاده تمیز کنید و نگذارید آشپزخانه کثیف بماند.

پژوهشگران تاکید کردند که وجود باکتری "ای کولای" نشانه دقیق تمیز نکردن آشپزخانه است، به‌خصوص در آشپزخانه‌های که با مواد گوشتی کار می‌شود.

دکتر سوشیلا بیرانجا هاردویال، سرپرست این تحقیق می‌گوید: "باید از مصرف دستمال‌های مرطوب و چندکاره در آشپزخانه خودداری کرد. به‌خصوص در خانواده‌های بزرگ که کودکان و افراد سالمند زندگی می‌کند باید مسئله ضدعفونی و تمیزی آشپزخانه بیش‌تر مورد توجه قرار گیرد."برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.