تیمم چگونه است؟
رکنا : تیمم احکام ویژه ای دارد که در ادامه سوالات رایج درباره تیمم را خواهید خواند.
تیمم در بدل از وضو چند امر واجب است: 1ـ نیت. 2ـ زدن کف دو دست با هم بر چیزی که تیمم به آن صحیح است. 3ـ کشیدن کف هر دو دست به تمام پیشانی و دو طرف آن، از جایی که موی سر می روید تا ابروها و بالای بینی و احتیاطا باید دستها روی ابروها هم کشیده شود. 4ـ کشیدن کف دست چپ به تمام پشت دست راست از مچ دست تا سر انگشتان، و بعد از آن، کشیدن کف دست راست به تمام پشت دست چپ به همین طریق. و امّا در تیمم بدل از غسل، احتیاط مستحب آن است که بعد از نیت به دستوری که گفته شد، فرد یک مرتبۀ دیگر دستها را به زمین زده و به پشت دستها بکشد، بلکه در بدل از وضو هم مستحب است به همین دستور تیمم کند. سوالات زیادی درباره تیمم مطرخ می شود. در ادامه پاسخ به سوالات رایج در زمینه تیمم را بخوانید.
به گزارش رکنا، پاسخ سوالات خود را درباره تیمم بخوانید.
اگر چیزهایی مثل خاک، گچ، سنگ که تیمم بر آنها صحیح است، به دیوار چسبیده باشند، آیا تیمم بر آنها صحیح است یا آنکه حتماً باید بر روی زمین باشند؟
ج: در صحّت تیمم، بودن آنها بر روى زمین شرط نیست.
در صورتی که جنب بر اثر عدم امکان رسیدن به حمام، چند روزی جنابتش استمرار داشته باشد، اگر بعد از نمازی که با تیمم بدل از غسل خوانده است، حدث اصغری از او سر بزند، آیا برای نماز بعدی باید دوباره تیمم بدل از غسل نماید؟ یا آنکه همان تیمم اول از جهت جنابت کفایت میکند، و برای نمازهای بعدی از جهت حدث اصغر وضو یا تیمم واجب است؟
ج: شخص جنب پس از آن که بهطور صحیح تیمم بدل از غسل جنابت کرد، اگر حدث اصغر از او سر بزند، تا زمانى که عذرِ شرعىِ مجوّز تیمم برطرف نشده است، بنا بر احتیاط واجب باید براى اعمال مشروط به طهارت، تیمم بدل از غسل نماید و وضو هم بگیرد و اگر معذور از وضو باشد باید تیمم دیگرى بدل از آن نماید.
آیا تیمم بدل از غسل همان احکام قطعی و ثابت غسل را دارد؟ به این معنی که آیا با آن داخل مسجد شدن جایز است؟
ج: ترتیب همه آثار شرعى غسل بر تیمم بدل از غسل جایز است، مگر این که تیمم بدل از غسل به علت تنگى وقت باشد.
شخصی که از مجروحین جنگی است و بر اثر قطع نخاع قادر به کنترل ادرار خود نیست، آیا میتواند به این دلیل که حمام رفتن برای او کمی مشقت دارد، برای انجام اعمال مستحبی مانند غسل جمعه و زیارت و غیر آنها تیمم بدل از غسل نماید؟
ج: صحّت تیمم بدل از غسل براى اعمالى که مشروط به طهارت نیست، مانند زیارت محل اشکال است، ولى انجام آن بجاى غسلهاى مستحبى در موارد عسر و حرج به قصد رجاء و مطلوبیت اشکال ندارد.
کسی که فاقد آب است و یا استعمال آب برایش ضرر دارد، آیا در صورت تیمم بدل از غسل جنابت، داخل مسجد شدن و خواندن نماز جماعت برای او جایز است؟ قرائت قرآن کریم چه حکمی دارد؟
ج: تا زمانى که عذر مجوّز تیمم باقى است و تیمم او باطل نشده، انجام همه اعمال مشروط به طهارت براى او جایز است.
رطوبتی از انسان در حال خواب خارج میشود و بعد از بیداری چیزی به یاد نمیآورد ولی لباس خود را مرطوب میبیند و وقت هم برای به یاد آوردن ندارد زیرا نماز صبح او قضا میشود. وظیفه انسان در این حالت چیست؟ چگونه نیت تیمم بدل از غسل نماید؟ حکم اصلی در اینباره چیست؟
ج: اگر مىداند که محتلم شده، جنب است و باید غسل کند و در صورت تنگى وقت باید بعد از تطهیر بدنش تیمم نموده و نماز بخواند و سپس در وسعت وقت غسل نماید، ولى در صورت شک در احتلام و جنابت، حکم جنابت بر آن جارى نمىشود.
شخصی که چندین شب متوالی جنب شده، با توجه به این که در حدیث شریف آمده است که چند روز متوالی حمام رفتن انسان را ضعیف میکند، چه تکلیفی دارد؟
ج: غسل بر او واجب است، مگر این که استعمال آب براى او ضرر داشته باشد که در این صورت باید تیمم کند.
من در یک وضعیت غیرطبیعی به سر میبرم، بهطوری که از من چند دفعه بدون اختیار در نوبتهای متعدد منی خارج میشود که خروج آن همراه با لذت نیست. وظیفه من درباره هر نماز چیست؟
ج: اگر غسل کردن براى هر نماز ضرر دارد و یا تکلیفِ خیلى دشوارى بر شماست، بعد از تطهیر بدن با تیمم نماز بخوانید.
کسی که غسل جنابت را برای نماز صبح انجام نداده است و به اعتقاد این که اگر غسل کند، مریض میشود، تیمم کرده است، چه حکمی دارد؟
ج: اگر به اعتقاد او غسل برایش ضرر دارد، تیمم اشکال ندارد و نماز با آن صحیح است.
کیفیت تیمم چگونه است؟ آیا فرقی بین تیمم بدل از وضو و غسل هست؟
ج: تیمم بدین ترتیب است: ابتدا باید نیت نماید و سپس کف هر دو دست را بر چیزى که تیمم بر آن صحیح است بزند و آن را به تمام پیشانى و دو طرف آن از جایى که موى سر مىروید تا ابروها و بالاى بینى بکشد، و سپس کف دست چپ را بر تمام پشت دست راست و کف دست راست را بر تمام پشت دست چپ، بکشد و احتیاط واجب این است که بار دیگر دستها را به زمین بزند و سپس کف دست چپ را بر پشت دست راست وکف دست راست را بر پشت دست چپ بکشد. این ترتیب در تیمم بدل از وضو و بدل از غسل یکسان است.
تیمم بر سنگ گچ و آهک و پخته شده آنها و آجر چه حکمی دارد؟
ج: تیمم بر هر آنچه از زمین محسوب شود مانند سنگ گچ و سنگ آهک، صحیح است. و بعید نیست، تیمم بر گچ و آهک پخته و آجر و امثال آنها هم صحیح باشد.
فرمودهاید چیزی که بر آن تیمم میشود باید پاک باشد، آیا اعضاء تیمم (پیشانی و پشت دستها) هم باید پاک باشند؟
ج: احتیاط آن است که در صورت امکان، پیشانى و پشت دستها پاک باشند و اگر فردى نتواند محل تیمم را تطهیر کند، بدون آن تیمم نماید؛ هرچند بعید نیست که طهارت در هر صورت شرط نباشد.
اگر انسان نتواند وضو بگیرد و تیمم هم برای او امکان نداشته باشد، چه وظیفهای دارد؟
ج: اگر انسان نتواند براى نماز وضو بگیرد و تیمم هم ممکن نباشد، بنا بر احتیاط باید نماز را در وقت بدون وضو و تیمم بخواند و سپس با وضو یا تیمم قضا کند.
من به بیماری پوستی مبتلا شدهام، بهطوری که هرگاه غسل میکنم پوست بدنم خشک میشود. حتی در صورت شستن دست و صورتم هم این خشکی به وجود میآید. بنا بر این مجبورم روغن به پوستم بمالم، در نتیجه هنگام وضو بهخصوص برای نماز صبح با مشکلاتی مواجه میشوم. آیا جایز است در نمازهای صبح به جای وضو تیمم کنم؟
ج: اگر استعمال آب براى شما ضرر داشته باشد، وضو گرفتن صحیح نیست، و باید به جاى آن تیمم کنید. و اگر ضرر ندارد و روغن مذکور مانع از رسیدن آب به اعضاى وضو نباشد، باید وضو بگیرید و اگر مانع است و مىتوانید روغن را پاک نموده و وضو بگیرید و سپس روغن بزنید، نوبت به تیمم نمىرسد.
شخصی به خاطر تنگی وقت، نمازش را با تیمم خوانده است. بعد از فراغت از نماز برای او آشکار میشود که وقت برای وضو داشته است. نماز او چه حکمی دارد؟
ج: اعاده آن نماز بر او واجب است.
ما در منطقه سردسیری زندگی میکنیم که نه حمام دارد و نه مکانی برای استحمام، وقتی در ماه مبارک رمضان به حالت جنابت از خواب بیدار میشویم، با توجه به این که غسل کردن جوانان در نیمه شب در برابر مردم با آب مشک یا حوض عیب شمرده میشود و آب هم در آن وقت سرد است، تکلیف ما برای روزه فردا چیست؟ آیا تیمم جایز است؟ در صورتی که غسل نکند، افطار کردن روزه آن روز چه حکمی دارد؟
ج: مجرد مشقّت یا عیب شمرده شدن اغتسال جوانان در نیمه شب، عذر شرعى محسوب نمىشود، بلکه مادامى که غسل، حرجى و موجب ضرر براى مکلّف نشود، غسل کردن به هرصورتى که امکان دارد واجب است، و در صورت حرج یا ضرر باید قبل از طلوع فجر تیمم کند و با تیمم بدل از غسل جنابت پیش از طلوع فجر روزهاش صحیح است، و اگر تیمم نکند روزهاش باطل است، ولى امساک در طول روز بر او واجب است.
س. کسی که پیش از اذان صبح، با حالت احتلام از خواب بیدار می شود، آیا می تواند تا نزدیک اذان، غسل نکند و تیمّم کند؟
ج. اگر غسل را به تأخیر اندازد تا جایی که وقت تنگ شود، گناه کرده است. در این صورت باید پیش از اذان صبح، تیمّم کند، و روزه او صحیح است.
س. آیا تیمم روی انواع سیمان (سیمان و ماسه مخلوط که در ساخت و سازها کاربرد دارد) صحیح است؟
ج. اشکال ندارد. اگرچه احوط ترک تیمم بر سیمان و موزائیک است.
س. آیا تیمم روی سرامیک ساده یا طرح دار صحیح است؟
ج. تیمم بر سرامیک صحیح نیست.
س. آیا بعد از تیمم بدل از غسل برای ادای نماز واجب وضو هم لازم است؟
ج. اگر بدل از غسل جنابت تیمم کند، لازم نیست برای نماز وضو بگیرد. ولی اگر بدل از غسلهای دیگر تیمم کند، باید وضو بگیرد و اگر نتواند وضو بگیرد، باید بدل از وضو هم تیمم دیگری کند.
س: کسى که کف دو دستش را طورى گچ گرفتهاند که نمىتواند براى تیمم دستها را به صورت کامل به زمین بزند، (قسمتهایى از کف دست با زمین برخورد نمىکند و فقط اطراف کف دست به زمین مىخورد) براى تیمم چه باید بکند؟
ج) اگر پشت دستها به زمین مىرسد باید با پشت دستها تیمم کند، و اگر پشت دست را هم گچ گرفته است بگونهاى که تمام آن به زمین نمىرسد، نوبت به تیمم با ذراعین است و احوط جمع بین تیمم با ذراعین و تیمم با بعض کف دست است.
س: آیا منظور از کشیدن کف دست بر پیشانى در تیمم تا سر انگشتان است یا فقط کف دست کافى است؟ همچنین بر پشت دستها؟
ج) کف دست به تنهایى کفایت نمىکند و کشیدن تا سر انگشتان لازم است، و نسبت به پشت دست هم باید تا سر انگشتان باشد.
س: آیا در صورتى که هنگام تیمّم دست تر باشد تیمم باطل است؟
ج) مجرد مرطوب بودن دست لطمه ای به صحت تیمم نمی زند.
س: تیمم به سنگ نماى ساختمان که بطور عمودى به دیوار نصب شده است صحیح یا خیر؟
ج) مانع ندارد.
س: تیمم بر شن مرطوب صحیح است یا نه؟
ج) اشکال ندارد.
س: معمولاً در زیر قالى که در اتاق پهن است گرد و خاکهایى جمع مىشود آیا تیمم با این نوع خاک صحیح است یا خیر؟
ج) تا امکان تهیهى خاک وجود دارد، تیمم بر گرد و غبار صحیح نیست مگر به اندازهاى باشد که عرفاً بر آن خاک صدق کند.
س: کوهنوردانى که براى فتح قلهها مىروند و بخاطر سردى فوقالعاده هوا وضو گرفتن آنها با عسر و حرج همراه بوده و از جمله موجب مریضى است، آیا جایز است تیمم نمایند؟ و اگر کوه پر از برف بوده و تیمم ممکن نباشد، تکلیف نماز و روزهشان چیست؟
ج) در فرض سؤال تیمم مانع ندارد و در صورت عدم دسترسى به چیزى که تیمم بر آن صحیح است احتیاط مستحب آن است که اعضاى وضو را با برف مسح کنند و با آن تیمم هم بکنند و بنابر احتیاط واجب نماز را در وقت آن به جا آورند و بعداً در زمان تمکن قضاى آن را هم بهجا آورند.
ارسال نظر