آیا شکار روباه جرم است؟
رکنا : شکار بسیاری از حیوانات وحشی و کمیاب توسط شکارچیان انجام می شود.
روباه از رده پستانداران است. روباه در طبیعت بهطور میانگین بین یک تا 3 سال و در برخی موارد تا 10 سال عمر میکند. روباه ماده بهطور میانگین 4 یا 5 نوزاد به دنیا میآورد. پوست روباه ارزش زیادی دارد. روباه هم از حیواناتی است که شکار آن جریمه نقدی و حتی حبس را در پی دارد.
به گزارش رکنا، از رده خارج کردن گونههای در خطر انقراض حالا دیگر راحت نیست، تاوان دارد. وقتی باید برای کشتن یک گونه در حال انقراض ضرری نزدیک به دیه انسان پرداخت کرد. حالا دیگر تفریحی در کار نیست و عکس انداختن با لاشههای حیوانات مختلف برای پز دادن رنگ میبازد، وقتی جریمه شکار پلنگ 16 برابر و جریمه شکار یوزپلنگ 4 برابر میشود.
مصوبه شماره 380 شورای عالی محیط زیست با موضوع جرائم نقدی قابل پرداخت بابت ضرر و زیان وارده به محیط زیست ناشی از شکار و صید غیرمجاز جانوران وحشی که در جلسه این شورا به تصویب رسیده بود با آخرین جرایم نقدی تصویب شده تغییرات زیادی داشته است. جریمههای بسیاری از حیوانات در حال انقراض افزایش بسیاری داشته است و برخی نیز تغییرهای ناچیز داشته است. به طوری که پلنگ، یوزپلنگ، گوزن زرد و کگوی پلنگی و مرال و شوکا بیشترین تغییر را داشتهاند و بیشترین رقم جریمهها به یوزپنگ با جریمه هزار میلیون ریالی تعلق دارد که بعد از دو سال چهار برابر شده است.
یوزپلنگی که تعداد آنها در حالت خوشبینانه کمتر از 100 قلاده است. نتایج جدیدترین تحقیقات نشان میدهد که کمتر از 70 یوزپلنگ تنها در ایران وجود دارد. یوزپلنگ آسیایی در ردهبندی اتحادیه جهانی حفاظت در رده شدیداً در خطر انقراض جای دارد.
گوزن زرد نیز جزو جانورانی است که جریمه نقدی آن 12 برابر شده است. گوزن زرد ایرانی از نظر (IUCN) گونه در معرض تهدید اعلام شد که شکار بیرویه و از بین رفتن زیستگاهها حدود 50 سال گذشته منجر به کاهش شدید این جمعیت شده بود؛ به طوری که در سال 1335 تصور میشد کاملا منقرض شده است اما به طور ناگهانی بعد از سال 1335 تعداد محدودی از گوزن زرد در اطراف منطقه دز و کرخه مشاهده شد و از همان سال احیای جمعیت این گونه در دستور کار قرار گرفت.
این کشتارها مسئولان را وادار کرد تا فکری به حال پلنگ ایرانی کرده و کار به جایی رسید که جریمه نقدی آن 16 برابر شد تا کسی برای تفریح سمت این گونه ارزشمند نرود.
پلنگ یکی از 37 گونه گربهسانان است. در گذشته در ایران 10 گونه گربهسان زندگی میکردند که با انقراض شیر ایرانی و ببر خزر امروز پلنگ بزرگچثهترین گربهسان کشور محسوب میشود. پراکندگی این گونه در ایران بسیار قابل توجه است. تمامی استانهای ایران میزبان این گربه بزرگ هستند که پلنگ ایرانی در معرض خطر انقراض طبقهبندی شده است. شکار غیرمجاز پلنگ و طعمههایش عمدهترین عامل تهدید بقای پلنگ در ایران است.
تخریب زیستگاهها و ناامنی در آنها نیز باعث ترک منطقه توسط پلنگ میشود. در سالهای اخیر نیز گسترش بیرویه جادههای کشور نیز به بلایی برای جان پلنگهای ایران بدل شده است به طوری که هر سال چند پلنگ در برخورد با ماشینهای عبوری از بین میروند و همین امر باعث کاهش تعداد این گربهسان میشود.
از میان 1140 گونه جانوری در ایران 19 گونه از پستانداران، 25 گونه از پرندگان، 16 گونه از خزندگان، 4 گونه از دوزیستان و 10 گونه از ماهیان آبهای داخلی کشور در سال 2014 میلادی به عنوان گونههای مهرهدار در معرض تهدید در لیست سرخ IUCN قرار دارند.
عاملین شکار و کندن دم یک روباه در سنندج دستگیر شدند( 8آذر 1394)
پایگاه خبری دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران نوشت: روز گذشته نیروهای یگان محیط زیست کردستان، حین گشت و کنترل در عرصه های طبیعی و آزاد شهرستان سنندج سه شکارچی متخلف را مشاهده نمودند.
فرمانده یگان محیط زیست کردستان در این باره گفت: محیط بانان جهت برخورد قانونی با متخلفین وارد عمل شده و هر سه نفر را بازداشت نمودند.
معروق قادری اظهار داشت: از متخلفین لاشه یک روباه، به همراه دو قبضه اسلحه شکاری دارای جواز حمل و یک اسلحه شکاری غیرمجاز (قاچاق)، تعداد زیادی فشنگ و سایر ادوات شکار کشف و ضبط گردید.
فرمانده یگان محیط زیست کردستان گفت: شکارچیان متخلف پس از شکار روباه، دم حیوان را جدا کرده بودند.
متهمین پس از تشکیل پرونده جهت رسیدگی به جرم شکار غیرمجاز جانوران وحشی و حمل سلاح غیرمجاز به مراجع قضایی معرفی شدند.
بر اساس نرخ جدید بهای جانوران وحشی به لحاظ مطالبه ضرر و زیان وارده به محیط زیست، جریمه قابل پرداخت از بابت صید و شکار غیرمجاز هر یک روباه معادل هشت میلیون ریال تعیین شده است که متهمین می بایست این مبلغ را به حساب دولت واریز نمایند.
همچنین متهمین علاوه بر پرداخت ضرر و زیان وارده به محیط زیست محیط زیست، در دادگاه به جرم صید و شکار غیرمجاز جانوران وحشی محاکمه شده و بر اساس ماده ۱۱ قانون شکار و صید به حبس از ۹۱ روز تا ۶ ماه و یا جزای نقدی از یک میلیون و پانصد هزار ریال تا سه میلیون ریال محکوم خواهند شد.
بر اساس ماده ۱۴ قانون شکار و صید دو اسلحه مجاز کشف شده تا اتمام رسیدگی به پرونده و تعیین تکلیف از سوی دادگاه، توقیف و در اختیار اداره محیط زیست می باشد.
91 روز زندان برای عامل کشتار بی رحمانه یک روباه( 17مهر 1392)
چند روز قبل یکی از همیاران محیط زیست کردستان فیلمی از کشتار بی رحمانه یک قلاده روباه در منطقه حفاظت شده کوسالان را در اختیار اداره محیط زیست شهرستان سروآباد قرار می دهد.
در این فیلم دلخراش فرد بی رحمی پس از شلیک به بدن یک روباه شروع به آزار و اذیت حیوان زخمی نموده و سپس درحالیکه روباه هنوز زنده است سر حیوان را بریده و از تمامی صحنه های عمل شنیع خود فیلمبرداری می کند.
رئیس اداره محیط زیست سروآباد در توضیح این ماجرا به خبرنگار دیده بان محیط زیست گفت: پس از مشاهده فیلم بلافاصله شکارچی غیرمجاز را شناسایی کردم، زیرا از متخلفین سابقه دار بوده که سال گذشته در جریان پرونده تخریب منابع طبیعی و زمین خواری با وی درگیر بودیم.
مهندس حمیدی گفت: با توجه به شناخت کامل از محل زندگی متخلف، بلافاصله متهم دستگیر و به همراه فیلم و مستندات مربوطه تحویل دادگستری شهرستان سروآباد گردید.
حمیدی افزود: این متخلف که از افراد سرشناس و بانفوذ منطقه است با اعمال نفوذ سعی در جلوگیری از ارجاع پرونده به دادسرا داشت که موفق به انجام این امر نشد.
پس از مشاهده فیلم توسط قاضی پرونده، متهم طی حکم صادره از شعبه اول دادگاه عمومی سروآباد مورخ ۱۳۹۲/۷/۸ به تحمل ۹۱ روز حبس تعزیری محکوم گردید.
رئیس اداره محیط زیست سروآباد ضمن تشکر از حمایت قاضی پرونده، افزود: ۹۱ روز حبس تعزیری در نظر گرفته شده قابل خرید نبوده و متهم می بایست جهت طی دوره محکومیت به زندان منتقل شود.
متن رای صادره از شعبه اول دادگاه عمومی سروآباد به شرح زیر می باشد:
"نظر به محتویات پرونده، گزارش ماموران محیط زیست سروآباد، کیفرخواست تقدیمی و نیز مشاهده فیلم صید که به موجب آن متهم بعد از شلیک به بدن روباه سر حیوان را قطع می نماید و با مراجعه به اقرار ایشان به ارتکاب بزه، بزهکاری نامبرده را محرز دانسته و به استناد بند الف از ماده ۱۰ قانون شکار و صید نامبرده را به تحمل ۹۱ روز حبس تعزیری محکوم و اعلام می دارد حکم صادره حضوری و ظرف ۲۰ روز قابل اعتراض در محاکم تجدید نظر استان کردستان می باشد."
ارسال نظر